Ουκρανία: Κύμα αποπομπών αξιωματούχων στη σκιά σκανδάλων διαφθοράς

Με εντολή του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ζελένσκι

Πέντε κυβερνήτες περιφερειών της Ουκρανίας και τέσσερις υφυπουργοί της ουκρανικής κυβέρνησης απαλλάχθηκαν των καθηκόντων τους με εντολή του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εν μέσω σαρωτικών αλλαγών στην ουκρανική κυβέρνηση έπειτα από σκάνδαλο διαφθοράς στον στρατό.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Μαρέβα στη συγκλονιστική έκθεση «Ukraine is You»

Σύμφωνα με τον Ταράς Μελνιτσούκ, εκπρόσωπο της ουκρανικής κυβέρνησης στο Κοινοβούλιο, οι κυβερνήτες των περιφερειών του Ντνιπροπετρόφσκ (κεντρική Ουκρανία) Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο, του Κιέβου Ολέξιι Κουλέμπα, του Σούμι (βόρεια Ουκρανία) Βίκτορ Ζιβίτσκι, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας (νότια Ουκρανία) Ολεξάντρ Στάρουχ και Γιάροσλαβ Γιανουσέβιτς αντίστοιχα απομακρύνονται από τις θέσεις τους.

Ο Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο κατηγορήθηκε από ουκρανικά μέσα ενημέρωσης τον Νοέμβριο για ανάθεση έργων επισκευής δρόμων ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρεία στην οποία συμμετέχει η σύντροφός του που εργάζεται ως γυμνάστρια. Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του της Χερσώνας, του Σούμι και της Ζαπορίζια αποτελούν αντικείμενο δικαστικών ερευνών.

Ειδικά η απομάκρυνση του Ολέξιι Κουλέμπα συνδέεται με τον προσεχή διορισμό του σε θέση της προεδρικής διοίκησης.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανώτερη αξιωματούχος διπλωματίας των ΗΠΑ στο Κίεβο

Ο υφυπουργός Αμυνας Βιατσεσλάβ Σαποβάλοφ, ο υφυπουργός Κοινωνικής Πολιτικής Βιτάλι Μουζιτσένκο και δύο υφυπουργοί Περιφερειακής Ανάπτυξης, οι Ιβάν Λουκέρια και Βιατσεσλάβ Νέγκοντα, απομακρύνθηκαν επίσης από τα καθήκοντά τους.

Οι Ανατόλιι Ιβάνκεβιτς και Βίκτορ Βισνιόφ, υποδιευθυντές της ουκρανικής υπηρεσίας θαλάσσιων και ποτάμιων μεταφορών, απομακρύνθηκαν επίσης από τα καθήκοντά τους.

Συντριβή ελικοπτέρου στην Ουκρανία: Σπαρακτικές εικόνες από το νηπιαγωγείο

Προηγουμένως, την παραίτησή του είχε ανακοινώσει ο Κίριλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής προσωπάρχης του προέδρου Ζελένσκι.

Ταυτόχρονα, η γενική εισαγγελία ανακοίνωσε την απομάκρυνση από την θέση του αναπληρωτή γενικού εισαγγελέα Ολέξιι Σιμονένκο.

Οι απομακρύνσεις και οι παραιτήσεις αυτές ακολουθούν τις αποκαλύψεις του Τύπου για φουσκωμένες τιμές σε συμβόλαιο προμήθειας τροφίμων του ουκρανικού στρατού, στο πρώτο σκάνδαλο διαφθοράς που ξεσπάει στο ουκρανικό υπουργείο Αμυνας μετά την έναρξη του πολέμου.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι επρόκειτο να ανακοινωθεί σειρά αποφάσεων που απορρέουν από το σκάνδαλο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top