ΝΑΤΟ: Το τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής

Τι αναφέρει για τον πόλεμο στην Ουκρανία και για Κίνα - Φινλανδία/Σουηδία

Το τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής

Το ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ που εκδόθηκε με φόντο τη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη, σήμερα 29 Ιουνίου 2022, από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που συμμετέχουν στη σύνοδο του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου καταδικάζει απερίφραστα τον «επιθετικό» πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Το ανακοινωθέν αναφέρει:

«Εμείς, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, συγκεντρωθήκαμε στη Μαδρίτη καθώς ο πόλεμος έχει επιστρέψει στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Αντιμετωπίζουμε μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλειά μας και τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα. Στεκόμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι και επιβεβαιώνουμε τον διαρκή διατλαντικό δεσμό μεταξύ των εθνών μας. Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική Συμμαχία και δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα. Το ΝΑΤΟ παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής μας άμυνας και το ουσιαστικό φόρουμ για διαβουλεύσεις και αποφάσεις ασφαλείας μεταξύ των Συμμάχων. Η δέσμευσή μας στη Συνθήκη της Ουάσινγκτον, συμπεριλαμβανομένου του άρθρου 5, είναι ακλόνητη. Σε αυτό το ριζικά μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας, η παρούσα Σύνοδος Κορυφής αποτελεί ορόσημο για την ενίσχυση της Συμμαχίας μας και την επιτάχυνση της προσαρμογής της.

Σολτς: Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα στέλνουν όπλα στο Κίεβο για όσο χρειαστεί

Είμαστε ενωμένοι στη δέσμευσή μας για τη δημοκρατία, την ατομική ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Τηρούμε το διεθνές δίκαιο και τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες.

Οι ηγέτες έλαβαν κρίσιμες αποφάσεις

Καταδικάζουμε τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας με τον πιο έντονο τρόπο. Υπονομεύει σοβαρά τη διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα. Αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η τρομακτική σκληρότητα της Ρωσίας έχει προκαλέσει τεράστιο ανθρώπινο πόνο και μαζικές μετακινήσεις, πλήττοντας δυσανάλογα τις γυναίκες και τα παιδιά. Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτή την ανθρωπιστική καταστροφή. Η Ρωσία πρέπει να επιτρέψει την ασφαλή, ανεμπόδιστη και διαρκή ανθρωπιστική πρόσβαση. Οι Σύμμαχοι συνεργάζονται με τους αρμόδιους φορείς της διεθνούς κοινότητας για να λογοδοτήσουν όλοι όσοι ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας που σχετίζεται με τις συγκρούσεις. Η Ρωσία έχει επίσης σκόπιμα επιδεινώσει μια επισιτιστική και ενεργειακή κρίση, η οποία επηρεάζει δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων μέσω των στρατιωτικών της ενεργειών. Οι σύμμαχοι συνεργάζονται στενά για την υποστήριξη των διεθνών προσπαθειών ώστε να επιτραπούν οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών και να ανακουφιστεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τα ψέματα της Ρωσίας και να απορρίπτουμε την ανεύθυνη ρητορική της. Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει αμέσως αυτόν τον πόλεμο και να αποχωρήσει από την Ουκρανία. Η Λευκορωσία πρέπει να τερματίσει τη συνενοχή της σε αυτόν τον πόλεμο.
 

Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία συνιστά μια «άμεση απειλή» για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ

Χαιρετίζουμε θερμά τη συμμετοχή του Προέδρου Zelenskyy σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής. Στεκόμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με την κυβέρνηση και το λαό της Ουκρανίας στην ηρωική υπεράσπιση της χώρας τους. Επαναλαμβάνουμε την ακλόνητη υποστήριξή μας στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της που εκτείνονται στα χωρικά της ύδατα. Υποστηρίζουμε πλήρως το εγγενές δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα και στην επιλογή των δικών της ρυθμίσεων ασφαλείας. Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες όλων των Συμμάχων που συμμετέχουν στην παροχή στήριξης στην Ουκρανία. Θα τους βοηθήσουμε επαρκώς, αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη κατάστασή τους.

Συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε διακριτές απειλές από όλες τις στρατηγικές κατευθύνσεις. Η Ρωσική Ομοσπονδία αποτελεί τη σημαντικότερη και αμεσότερη απειλή για την ασφάλεια των Συμμάχων και για την ειρήνη και τη σταθερότητα στον ευρωατλαντικό χώρο. Η τρομοκρατία, σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της, εξακολουθεί να αποτελεί άμεση απειλή για την ασφάλεια των πληθυσμών μας, καθώς και για τη διεθνή σταθερότητα και ευημερία. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά και καταδικάζουμε την τρομοκρατία με τον πιο έντονο τρόπο. Με αποφασιστικότητα, αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη, οι Σύμμαχοι θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τις ρωσικές απειλές και να απαντούν στις εχθρικές ενέργειές της και να καταπολεμούν την τρομοκρατία, με τρόπο που να συνάδει με το διεθνές δίκαιο.

Μητσοτάκης: Δε χρειάζεται άλλη αστάθεια εντός του ΝΑΤΟ
 

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με απειλές στον κυβερνοχώρο, το διάστημα, υβριδικές και άλλες ασύμμετρες απειλές, καθώς και με την κακόβουλη χρήση αναδυόμενων και ανατρεπτικών τεχνολογιών. Αντιμετωπίζουμε συστημικό ανταγωνισμό από εκείνους, συμπεριλαμβανομένης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, που αμφισβητούν τα συμφέροντα, την ασφάλεια και τις αξίες μας και επιδιώκουν να υπονομεύσουν τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Η αστάθεια πέραν των συνόρων μας συμβάλλει επίσης στην παράνομη μετανάστευση και την εμπορία ανθρώπων.

Το τελικό ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ μετά τη Σύνοδο

Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε λάβει τις ακόλουθες αποφάσεις:

Εγκρίναμε μια νέα στρατηγική αντίληψη. Περιγράφει το περιβάλλον ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Συμμαχία, επιβεβαιώνει τις αξίες μας και διευκρινίζει τον βασικό σκοπό και τη μεγαλύτερη ευθύνη του ΝΑΤΟ, δηλαδή τη διασφάλιση της συλλογικής μας άμυνας με βάση μια προσέγγιση 360 μοιρών. Καθορίζει περαιτέρω τα τρία βασικά καθήκοντα του ΝΑΤΟ: αποτροπή και άμυνα, πρόληψη και διαχείριση κρίσεων και συνεργατική ασφάλεια. Στα επόμενα χρόνια, θα καθοδηγεί το έργο μας στο πνεύμα της διατλαντικής μας αλληλεγγύης.
 

Στήριξη στην Ουκρανία έδωσε το ΝΑΤΟ

Θα συνεχίσουμε και θα ενισχύσουμε περαιτέρω την πολιτική και πρακτική υποστήριξη προς τον στενό εταίρο μας, την Ουκρανία, καθώς συνεχίζει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα έναντι της ρωσικής επίθεσης. Από κοινού με την Ουκρανία, αποφασίσαμε μια ενισχυμένη δέσμη στήριξης. Αυτό θα επιταχύνει την παράδοση μη θανατηφόρου αμυντικού εξοπλισμού, θα βελτιώσει την άμυνα και την ανθεκτικότητα της Ουκρανίας στον κυβερνοχώρο και θα υποστηρίξει τον εκσυγχρονισμό του αμυντικού της τομέα κατά τη μετάβασή του για την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης διαλειτουργικότητας. Μακροπρόθεσμα, θα βοηθήσουμε την Ουκρανία και θα στηρίξουμε τις προσπάθειες στην πορεία της προς τη μεταπολεμική ανασυγκρότηση και τις μεταρρυθμίσεις.

Έχουμε θέσει μια νέα γραμμή βάσης για την αποτροπή και την αμυντική μας στάση. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να προστατεύει τους πληθυσμούς μας και να υπερασπίζεται κάθε σπιθαμή του συμμαχικού εδάφους ανά πάσα στιγμή. Θα βασιστούμε στη νέα ενισχυμένη στάση μας και θα ενισχύσουμε σημαντικά την αποτροπή και την άμυνά μας μακροπρόθεσμα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την άμυνα όλων των Συμμάχων. Θα το πράξουμε αυτό σύμφωνα με την προσέγγιση 360 μοιρών μας, σε όλους τους τομείς της ξηράς, του αέρα, της θάλασσας, του κυβερνοχώρου και του διαστήματος και ενάντια σε όλες τις απειλές και προκλήσεις.
 

Μητσοτάκης και Μαρέβα στο δείπνο του βασιλιά Φιλίππου

Ο ρόλος του ΝΑΤΟ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής της προσέγγισης. Οι σύμμαχοι έχουν δεσμευτεί να αναπτύξουν πρόσθετες ισχυρές και ετοιμοπόλεμες δυνάμεις στην ανατολική μας πτέρυγα, οι οποίες θα αναβαθμιστούν από τις υφιστάμενες ομάδες μάχης σε μονάδες μεγέθους ταξιαρχίας, όπου και όταν απαιτείται, υποστηριζόμενες από αξιόπιστες ταχέως διαθέσιμες ενισχύσεις, προτοποθετημένο εξοπλισμό και ενισχυμένη διοίκηση και έλεγχο. Χαιρετίζουμε τη συνεργασία μεταξύ των εθνών-πλαισίων και των κρατών υποδοχής για την ενίσχυση των δυνάμεων και της διοίκησης και του ελέγχου, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας δομών επιπέδου μεραρχίας.

Χαιρετίζουμε τις αρχικές προσφορές των Συμμάχων στο νέο μοντέλο δυνάμεων του ΝΑΤΟ, το οποίο θα ενισχύσει και θα εκσυγχρονίσει τη δομή δυνάμεων του ΝΑΤΟ και θα τροφοδοτήσει με πόρους τα στρατιωτικά σχέδια νέας γενιάς. Θα ενισχύσουμε τις ασκήσεις συλλογικής άμυνας για να είμαστε προετοιμασμένοι για επιχειρήσεις υψηλής έντασης και πολλαπλών τομέων και να διασφαλίσουμε την ενίσχυση οποιουδήποτε Συμμάχου σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όλα αυτά τα βήματα θα ενισχύσουν ουσιαστικά την αποτροπή και την εμπροσθοφυλακή του ΝΑΤΟ. Αυτό θα συμβάλει στην αποτροπή οποιασδήποτε επίθεσης κατά της επικράτειας του ΝΑΤΟ, αρνούμενοι σε κάθε πιθανό αντίπαλο την επιτυχία στην επίτευξη των στόχων του.
 

ΝΑΤΟ: Η Τουρκία συμφώνησε στην ένταξη Φινλανδίας - Σουηδίας

Η ανθεκτικότητα αποτελεί εθνική ευθύνη και συλλογική δέσμευση. Ενισχύουμε την ανθεκτικότητά μας, μεταξύ άλλων μέσω εθνικών στόχων και σχεδίων υλοποίησης, με γνώμονα τους στόχους που αναπτύσσουν οι Σύμμαχοι από κοινού. Ενισχύουμε επίσης την ενεργειακή μας ασφάλεια.

Θα εξασφαλίσουμε αξιόπιστο ενεργειακό εφοδιασμό των στρατιωτικών μας δυνάμεων. Θα επιταχύνουμε την προσαρμογή μας σε όλους τους τομείς, ενισχύοντας την ανθεκτικότητά μας σε κυβερνοαπειλές και υβριδικές απειλές και ενισχύοντας τη διαλειτουργικότητά μας. Θα χρησιμοποιήσουμε τα πολιτικά και στρατιωτικά μας μέσα με ολοκληρωμένο τρόπο. Έχουμε εγκρίνει μια νέα πολιτική χημικής, βιολογικής, ραδιολογικής και πυρηνικής άμυνας. Θα ενισχύσουμε σημαντικά την άμυνά μας στον κυβερνοχώρο μέσω της ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών φορέων. Θα διευρύνουμε επίσης τη συνεργασία με τη βιομηχανία. Οι σύμμαχοι έχουν αποφασίσει, σε εθελοντική βάση και με τη χρήση εθνικών μέσων, να δημιουργήσουν και να ασκήσουν μια εικονική ικανότητα ταχείας αντίδρασης στον κυβερνοχώρο για την αντιμετώπιση σημαντικών κακόβουλων δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο.

Ερντογάν: Καμία συνάντηση με Μητσοτάκη μέχρι να συνέλθουν οι Έλληνες
 

Ιδρύουμε έναν επιταχυντή αμυντικής καινοτομίας και δρομολογούμε ένα πολυεθνικό ταμείο καινοτομίας για να φέρουμε σε επαφή κυβερνήσεις, τον ιδιωτικό τομέα και τον ακαδημαϊκό χώρο για να ενισχύσουμε το τεχνολογικό μας πλεονέκτημα. Εγκρίναμε μια στρατηγική που θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη παράδοση του συστήματος προειδοποίησης και ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας (AWACS) επόμενης γενιάς και των συναφών δυνατοτήτων.

Η κλιματική αλλαγή είναι μια καθοριστική πρόκληση της εποχής μας με βαθύ αντίκτυπο στη συμμαχική ασφάλεια. Αποτελεί πολλαπλασιαστή απειλών. Αποφασίσαμε να θέσουμε ως στόχο τη σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις πολιτικές και στρατιωτικές δομές και εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ, διατηρώντας παράλληλα την επιχειρησιακή, στρατιωτική και οικονομική αποτελεσματικότητα. Θα ενσωματώσουμε τις εκτιμήσεις για την κλιματική αλλαγή σε όλα τα βασικά καθήκοντα του ΝΑΤΟ. Τονίζουμε την κεντρική σημασία της ανθρώπινης ασφάλειας και διασφαλίζουμε ότι οι αρχές της ανθρώπινης ασφάλειας ενσωματώνονται στα τρία βασικά μας καθήκοντα. Προωθούμε μια ισχυρή ατζέντα για τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια και ενσωματώνουμε τις προοπτικές του φύλου σε όλο το ΝΑΤΟ.
 

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ


Συναντηθήκαμε εδώ στη Μαδρίτη με πολλούς από τους εταίρους του ΝΑΤΟ. Είχαμε πολύτιμες ανταλλαγές απόψεων με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Αυστραλίας, της Φινλανδίας, της Γεωργίας, της Ιαπωνίας, της Δημοκρατίας της Κορέας, της Νέας Ζηλανδίας, της Σουηδίας και της Ουκρανίας, καθώς και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Χαιρετίσαμε τις επαφές με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ιορδανίας και της Μαυριτανίας, καθώς και με τον Υπουργό Άμυνας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
 
Λαμβάνοντας υπόψη το πρωτοφανές επίπεδο συνεργασίας μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε περαιτέρω τη στρατηγική μας εταιρική σχέση σε πνεύμα πλήρους αμοιβαίου ανοίγματος, διαφάνειας, συμπληρωματικότητας και σεβασμού των διαφορετικών εντολών των οργανισμών, της αυτονομίας λήψης αποφάσεων και της θεσμικής ακεραιότητας, όπως συμφωνήθηκε από τους δύο οργανισμούς. Η κοινή μας αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας αναδεικνύει τη δύναμη αυτής της μοναδικής και ουσιαστικής εταιρικής σχέσης. Η συμμετοχή των εταίρων μας από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, μαζί με άλλους εταίρους, κατέδειξε την αξία της συνεργασίας μας για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων ασφαλείας.
 
Θα ενισχύσουμε περαιτέρω τις εταιρικές μας σχέσεις, ώστε να συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στα συμφέροντα τόσο των Συμμάχων όσο και των εταίρων. Θα συζητήσουμε κοινές προσεγγίσεις για τις παγκόσμιες προκλήσεις ασφαλείας όπου επηρεάζονται τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, θα μοιραστούμε προοπτικές μέσω βαθύτερης πολιτικής δέσμευσης και θα αναζητήσουμε συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων ασφαλείας. Θα προχωρήσουμε τώρα στην ενίσχυση της δέσμευσής μας με υφιστάμενους και δυνητικούς νέους συνομιλητές πέραν του ευρωατλαντικού χώρου.
 
Υπό το πρίσμα του μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος ασφαλείας στην Ευρώπη, αποφασίσαμε νέα μέτρα για την εντατικοποίηση της προσαρμοσμένης πολιτικής και πρακτικής υποστήριξης προς τους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Γεωργίας και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. Θα συνεργαστούμε μαζί τους για να οικοδομήσουμε την ακεραιότητα και την ανθεκτικότητά τους, να αναπτύξουμε τις ικανότητές τους και να διατηρήσουμε την πολιτική τους ανεξαρτησία. Θα ενισχύσουμε επίσης την υποστήριξη μας για την ανάπτυξη ικανοτήτων προς τους εταίρους από τον Νότο.
 
Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας στην πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ. Σήμερα, αποφασίσαμε να καλέσουμε τη Φινλανδία και τη Σουηδία να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ και συμφωνήσαμε να υπογράψουμε τα Πρωτόκολλα Προσχώρησης. Σε κάθε προσχώρηση στη Συμμαχία, είναι ζωτικής σημασίας να λαμβάνονται δεόντως υπόψη οι νόμιμες ανησυχίες όλων των Συμμάχων για την ασφάλεια. Χαιρετίζουμε τη σύναψη του τριμερούς μνημονίου μεταξύ της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας για το σκοπό αυτό. Η προσχώρηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα τις καταστήσει ασφαλέστερες, το ΝΑΤΟ ισχυρότερο και τον ευρωατλαντικό χώρο ασφαλέστερο. Η ασφάλεια της Φινλανδίας και της Σουηδίας είναι άμεσης σημασίας για τη Συμμαχία, μεταξύ άλλων και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προσχώρησης.
 

Ομιλία Μητσοτάκη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Οι κυρώσεις να εφαρμόζονται από όλους

Χαιρετίζουμε τη σημαντική πρόοδο στις αμυντικές δαπάνες της Συμμαχίας από το 2014. Σύμφωνα με τη δέσμευσή μας στο άρθρο 3 της Συνθήκης της Ουάσινγκτον, θα ενισχύσουμε περαιτέρω την ατομική και συλλογική μας ικανότητα να αντισταθούμε σε κάθε μορφή επίθεσης. Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας στην υπόσχεση για αμυντικές επενδύσεις στο σύνολό της. Θα βασιστούμε σε αυτή την υπόσχεση και θα αποφασίσουμε το επόμενο έτος για τις επόμενες δεσμεύσεις μετά το 2024. Θα διασφαλίσουμε ότι οι πολιτικές μας αποφάσεις θα διαθέτουν επαρκείς πόρους. Θα βασιστούμε στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί για να διασφαλίσουμε ότι οι αυξημένες εθνικές αμυντικές δαπάνες και η κοινή χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ θα είναι ανάλογες με τις προκλήσεις μιας πιο αμφισβητούμενης τάξης ασφαλείας. Η επένδυση στην άμυνά μας και στις βασικές μας ικανότητες είναι απαραίτητη.
 

ΝΑΤΟ: Δεν αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά ο Ερντογάν


Αποτίουμε φόρο τιμής σε όλες τις γυναίκες και τους άνδρες που συνεχίζουν να υπηρετούν καθημερινά για τη συλλογική μας ασφάλεια και τιμούμε όλους εκείνους που θυσιάστηκαν για να μας κρατήσουν ασφαλείς.Εκφράζουμε την εκτίμησή μας για τη γενναιόδωρη φιλοξενία που μας παρείχε το Βασίλειο της Ισπανίας, κατά την 40ή επέτειο της προσχώρησής του στο ΝΑΤΟ. Ανυπομονούμε να ξανασυναντηθούμε στο Βίλνιους το 2023.
 
Με τις σημερινές μας αποφάσεις, θέσαμε σταθερά την κατεύθυνση για τη συνεχή προσαρμογή της Συμμαχίας. Το ΝΑΤΟ παραμένει η ισχυρότερη Συμμαχία στην ιστορία. Μέσω του δεσμού μας και της αμοιβαίας δέσμευσής μας, θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε την ελευθερία και την ασφάλεια όλων των Συμμάχων, καθώς και τις κοινές μας δημοκρατικές αξίες, τώρα και για τις μελλοντικές γενιές.»
 
Της Μαρίας Ψαρά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top