ΝΑΤΟ: Η Τουρκία συμφώνησε στην ένταξη Φινλανδίας - Σουηδίας

Υπεγράφη κοινό μνημόνιο συνεργασίας

Ρεπορτάζ για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Ο Ερντογάν «έσπασε» το βέτο που είχε κυρήξει στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας και τελικά συμφώνησε, όπως ανακοίνωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο.

Μητσοτάκης - Ερντογάν δύο «ξένοι» στο ίδιο δείπνο στη Μαδρίτη;

Η Τουρκία συμφώνησε να στηρίξει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο.

NATO: ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας

Σύμφωνα με τον Νιινίστο, η πρόοδος αυτή επιτεύχθηκε, αφού οι τρεις χώρες υπέγραψαν ένα κοινό μνημόνιο συνεργασίας με το οποίο δεσμεύονται να στηρίξουν η μία την άλλη «απέναντι σε απειλές για την ασφάλειά τους».

 Αυτή την ώρα πραγματοποιείται η τελετή υπογραφής της συμφωνίας με τους αρχηγούς των κρατών Τουρκίας, Σουηδίας, Φινλανδίας και τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στόλτενμπεργκ: «Οι χώρες του ΝΑΤΟ ήταν ανέκαθεν σε θέση να βρίσκουν "κοινό έδαφος"» 

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με την Τουρκία ώστε να ενταχθούν η Σουηδία και η Φινλανδία στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Οι χώρες του ΝΑΤΟ ήταν ανέκαθεν σε θέση να βρίσκουν "κοινό έδαφος» και να επιλύουν τις διαφορές τους, τόνισε ο Στόλτενμπεργκ. Μετά τη συμφωνία αυτή, το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει» τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν. Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έχουμε συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Σουηδία», είπε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους. 

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, η Άγκυρα, το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη υπέγραψαν ένα μνημόνιο που καλύπτει τις ανησυχίες που εξέφραζε η Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών όπλων και του αγώνα κατά της τρομοκρατίας. 

Η τουρκική προεδρία στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι τρεις χώρες συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στην αμυντική βιομηχανία και να άρουν τυχόν περιορισμούς. Θα συγκροτήσουν επίσης έναν μηχανισμό διαμοιρασμού πληροφοριών για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία.

Η Τουρκία εξασφάλισε «την πλήρη συνεργασία» της Φινλανδίας και της Σουηδίας κατά του PKK και των συμμάχων του, καθώς και τη δέσμευση ότι θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την έκδοση εκείνων που κατηγορούνται για τρομοκρατικές ενέργειες.
 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top