Eurostat: Το προσδόκιμο ζωής των Ευρωπαίων - Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Οι γυναίκες ή οι άνδρες ζουν περισσότερο;

προσδόκιμο ζωής

Στη δημοσιότητα έδωσε τη Δευτέρα 13 Ιουνίου η Eurostat τα αποτελέσματα έρευνας που αφορά στο προσδόκιμο υγιούς ζωής ανδρών και γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα αποτελέσματα συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, η οποία όπως φαίνεται έχει σκαρφαλώσει αρκετά ψηλά στη λίστα.

Τρόμος σε πτήση της British Airways: Έμπαζε νερά το αεροπλάνο!

Το 2020, ο αριθμός των ετών υγιούς ζωής κατά τη γέννηση υπολογίστηκε σε 64,5 έτη για τις γυναίκες και 63,5 έτη για τους άνδρες στην ΕΕ, που αντιπροσωπεύει περίπου το 77,6 % και το 81,9 % του συνολικού προσδόκιμου ζωής για γυναίκες και άνδρες.

Οι πρώτοι και οι τελευταίοι

Η Σουηδία κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό ετών υγιούς ζωής το 2020 για τις γυναίκες (72,7 έτη), ακολουθούμενη από τη Μάλτα (70,7 έτη) και την Ιταλία (68,7 έτη). Οι υψηλότεροι αριθμοί για τους άνδρες καταγράφηκαν επίσης στις ίδιες τρεις χώρες: Σουηδία (72,8), Μάλτα (70,2) και Ιταλία (67,2). 

Αντιθέτως, η Λετονία είχε τον χαμηλότερο αριθμό ετών υγιούς ζωής τόσο για τις γυναίκες (54,3 έτη) όσο και για τους άνδρες (52,6 έτη).

Αλεξέι Ναβάλνι: Μεταφέρθηκε σε «φυλακή υψηλής ασφαλείας»

Η Σουηδία κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό ετών υγιούς ζωής το 2020 για τις γυναίκες, ενώ η Λετονία είχε τον χαμηλότερο αριθμό ετών υγιούς ζωής τόσο για τις γυναίκες (54,3 έτη) όσο και για τους άνδρες (52,6 έτη).

Το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών

Ο αριθμός των ετών υγιούς ζωής ήταν υψηλότερος για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες σε 20 κράτη μέλη της ΕΕ, με τη διαφορά μεταξύ των φύλων να είναι σε γενικές γραμμές σχετικά μικρή. Σε επτά κράτη μέλη της ΕΕ, το χάσμα ήταν πάνω από 2 χρόνια, με τις μεγαλύτερες διαφορές να καταγράφονται στη Βουλγαρία (+4,2 έτη), την Εσθονία (+4,1 έτη) και την Πολωνία (+4,0 έτη).

Αντίθετα, ο αριθμός των ετών υγιούς ζωής για τις γυναίκες ήταν χαμηλότερος από ό,τι για τους άνδρες σε έξι κράτη μέλη της ΕΕ. Οι μεγαλύτερες διαφορές παρατηρήθηκαν στην Ολλανδία (-2,8 έτη), την Πορτογαλία (-2,1 έτη) και τη Φινλανδία (-1,8 έτη). Στην Ισπανία καταγράφηκε ο ίδιος αριθμός ετών υγιούς ζωής τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες.

Ο κορωνοϊός μάς «έκοψε» έξι μήνες από το προσδόκιμο ζωής

Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Η Ελλάδα στη σχετική έρευνα βρίσκεται ψηλά στο προσδόκιμο υγιούς ζωής, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Ο μέσος όρος της υγιούς ζωής των Ελληνίδων είναι τα 66.8 χρόνια, αριθμός που κατατάσσει τη χώρα μας στην 6η θέση.

Αντίστοιχα στους άνδρες το προσδόκιμο υγιούς ζωής είναι στα 65 έτη, γεγονός που κατατάσσει πάλι στην 6η θέση την Ελλάδα σε επίπεδο ΕΕ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top