Ευλογιά των πιθήκων: Γίνονται δοκιμές για το εμβόλιο

Οι προκλινικές δοκιμές πραγματοποιούνται από την Moderna

Τι συζήτησε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού για τον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς των πιθήκων - Βίντεο από το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Αυξάνονται τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων παγκοσμίως με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναφέρει πως συνολικά έχουν καταγραφεί 131. Στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί επιβεβαιωμένα κρούσματα σε εννέα χώρες. Υπάρχουν όμως και καθησυχαστικά νέα σχετικά με τη νόσο καθώς γίνονται δοκιμές για σχετικό εμβόλιο ενώ τα αποτελέσματα από την πρώτη χρήση αντιικού φαρμάκου είναι ενθαρρυντικά.

Ευλογιά των πιθήκων: O ΕΜΑ συζητά για πιθανές θεραπείες και εμβόλια

Συγκεκριμένα στην Ευρώπη υπάρχουν 67 κρούσματα σε εννέα χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία).

Ευλογιά πιθήκων: «Επείγουσα σύσταση» στη Γερμανία για καραντίνα 21 ημερών

Στη Γαλλία τα κρούσματα είναι πέντε ενώ υπάρχει σύσταση για στοχευμένους εμβολιασμούς. Οι εμβολιασμοί θα αφορούν ενήλικες που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και θεωρείται πως βρίσκονται σε κίνδυνο. Το υγειονομικό προσωπικό που εκτέθηκε χωρίς ατομική προστασία σε ασθενή που είναι θετικός θα πρέπει επίσης να εμβολιαστεί.

Ευλογιά των πιθήκων: Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Στην Ιταλία τα κρούσματα είναι έξι και συγκεκριμένα τρεις θεραπεύονται από τους γιατρούς του νοσοκομείου λοιμωδών νόσων της Ρώμης κι ένας στο σπίτι του. Επιπλέον ένα κρούσμα καταγράφηκε στην Τοσκάνη και ένα στο Μιλάνο.

Ευλογιά Πιθήκων

Δοκιμές για το εμβόλιο

H Moderna πραγματοποιεί προκλινικές δοκιμές εμβολίων κατά της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς η ασθένεια εξαπλώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη.

Η Moderna δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με εμβόλια κατά της ευλογιάς των πιθήκων.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών των ΗΠΑ δήλωσαν πως η κυβέρνηση είναι στη διαδικασία έγκρισης δόσεων του εμβολίου Jynneos κατά της ευλογιάς, που έχει παρασκευαστεί από την Bavarian Nordic A/S για χρήση στα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων.

Πλεύρης για ευλογιά των Πιθήκων: Δεν τίθεται θέμα μαζικού εμβολιασμού

Αντιικό φάρμακο κατά της ασθένειας

Ένα αντιικό φάρμακο που είχε αναπτυχθεί κατά της ευλογιάς, το tecovirimat, μπορεί πιθανώς να βοηθήσει και κατά της ευλογιάς των πιθήκων, όπως δείχνει η πρώτη χρήση του που είχε γίνει στη Βρετανία, σε ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με τη νόσο μεταξύ 2018-2021.

Το φάρμακο που χορηγήθηκε πέρυσι, φαίνεται να μειώνει τη διάρκεια των συμπτωμάτων της ευλογιάς των πιθήκων. Από την άλλη, η μελέτη παρέχει ενδείξεις ότι οι άνθρωποι που μολύνονται από την ιό της ευλογιάς των πιθήκων, παραμένουν μεταδοτικοί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι είχε προηγουμένως θεωρηθεί, καθώς μερικοί συνεχίζουν να βγαίνουν θετικοί στα διαγνωστικά τεστ, με τον ιό να ανιχνεύεται ακόμη στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα τους, παρόλο που τα δερματικά εξανθήματα τους έχουν πια θεραπευτεί.

Ευλογιά Πιθήκων

Ευλογιά των πιθήκων: Ποιοι θεωρούνται στενές επαφές κρούσματος;

Η μελέτη επτά περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox) της περιόδου 2018-21, που έγινε από τους Βρετανούς επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Χιου 'Αντλερ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Λίβερπουλ, και η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet Infectious Diseases", αφορά τα πρώτα γνωστά περιστατικά μετάδοσης μεταξύ ανθρώπων σε χώρα εκτός της Αφρικής. Όλοι οι ασθενείς ανέρρωσαν μετά την παραμονή τους σε απομόνωση σε βρετανικά νοσοκομεία.

Ευλογιά των πιθήκων - Ινστιτούτο Παστέρ: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

Στους ασθενείς είχαν χορηγηθεί από το στόμα δύο διαφορετικά αντιικά φάρμακα (brincidofovir και tecovirimat), που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά της ευλογιάς, ενώ έχουν εμφανίσει και θετικά αποτελέσματα σε ζώα με ευλογιά των πιθήκων. Μόνο το δεύτερο φάνηκε σχετικά αποτελεσματικό, μειώνοντας τη διάρκεια των συμπτωμάτων και του χρόνου που ένας ασθενής είναι μολυσματικός. Το brincidofovir δεν παρατηρήθηκε να έχει κάποιο πειστικό κλινικό όφελος κατά της ευλογιάς των πιθήκων.

Ευλογιά των πιθήκων: Έχει μεταλλαχθεί ο ιός; Τι απαντά ο ΠΟΥ

Όμως λόγω του μικρού αριθμού των ασθενών, οι ερευνητές τόνισαν ότι χρειάζεται επειγόντως περαιτέρω έρευνα πάνω στο tecovirimat και σε άλλα αντιικά φάρμακα για τη θεραπεία της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς ολοένα περισσότερα περιστατικά ανιχνεύονται στην Ευρώπη και αλλού. Επιπλέον, κανένας από τους νοσηλευθέντες ασθενείς δεν είχε εμφανίσει σοβαρά συμπτώματα ή επικίνδυνες επιπλοκές όπως πνευμονία ή σήψη, αλλά όλοι νόσησαν ήπια και ανέρρωσαν τελικά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top