Πλεύρης για ευλογιά των Πιθήκων: Δεν τίθεται θέμα μαζικού εμβολιασμού

«Η μεταδοτικότητα είναι χαμηλή – Θέλει σωματική επαφή»

«Δεν τίθεται θέμα μαζικού εμβολιασμού», ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναφερόμενος στην ευλογιά των πιθήκων.

«Η μεταδοτικότητα μέχρι στιγμής, με τα δεδομένα που έχουμε, είναι μια μεταδοτικότητα σχετικά χαμηλή, γιατί κατά βάση θέλει σωματική επαφή και μεταφέρεται και με τα σταγονίδια μόνο όταν πια έχει εκδηλωθεί. Δηλαδή, κατά βάση, όταν ο άλλος βλέπει ότι έχει τρομακτικά συμπτώματα», είπε ο κ. Πλεύρης.

Ευλογιά των πιθήκων - Ινστιτούτο Παστέρ: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

«Χθες, που ήμασταν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και είχαμε συζήτηση γι’ αυτά τα θέματα, δεν τίθεται θέμα μαζικού εμβολιασμού», είπε.

Όπως είπε, εάν χρειαστεί, η χώρα μας θα παραγγείλει μια παρτίδα εμβολίων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μόνο άτομα τα οποία έχουν εκτεθεί, έχουν υπάρξει δηλαδή στενές επαφές με άτομο το οποίο έχει εκδηλώσει αυτά τα συμπτώματα.

Ευλογιά πιθήκων: «Επείγουσα σύσταση» στη Γερμανία για καραντίνα 21 ημερών

«Άρα αφορά πολύ περιορισμένο πληθυσμό, δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας διότι η δυνατότητα που δίνεται είναι ότι αν εκτεθείς τότε μπορείς να εμβολιαστείς για να το αποτρέψεις», σημείωσε.

Ευλογιά των Πιθήκων

«Η μεταδοτικότητα μέχρι στιγμής, με τα δεδομένα που έχουμε, είναι μια μεταδοτικότητα σχετικά χαμηλή, γιατί κατά βάση θέλει σωματική επαφή», είπε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης / Eurokinissi

Τι είπε για προσωπικό γιατρό - «Θα έχει εισόδημα 4.000 με 6.000 ευρώ τον μήνα»

«Αυτή τη στιγμή στην πραγματικότητα οι γιατροί, οι συμβεβλημένοι του ΕΟΠΥΥ, εξυπηρετούνε σε σημαντικό ποσοστό τη συνταγογράφηση πληθυσμού», είπε ο κ. Πλεύρης, αναφερόμενος στον προσωπικό γιατρό.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, «θέλουμε έναν γιατρό, ο οποίος σε πρώτη φάση θα έχει όλο τον ιατρικό φάκελο του ασθενούς, άρα θα ξέρει τον ασθενή».

Προσωπικός γιατρός: Ποιον μπορείτε να διαλέξετε

Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν οι γιατροί των κέντρων Υγείας αλλά και ιδιώτες γιατροί.

Ο γιατρός, όπως περιέγραψε ο κ. Πλεύρης, «θα παίρνει το ιστορικό του ασθενούς και θα έχει και την υποχρέωση να συμπληρώνει τον φάκελο. Θα είναι υποχρεωμένος να τον βλέπει σε τακτικές επισκέψεις και σε οποιαδήποτε έκτακτη περίπτωση θα μπορεί ο πολίτης να απευθύνεται στο γιατρό, να πηγαίνει στο ιατρείο του».

Ποινές για όσους πολίτες δεν επιλέξουν οικογενειακό γιατρό

Θα προβλέπονται και κατ’ οίκον περιπτώσεις, οι οποίες θα αφορούν συγκεκριμένο πληθυσμό, που δικαιολογείται.

Όσον αφορά τα χρήματα, που λαμβάνει ο προσωπικός γιατρός, ο κ. Πλεύρης είπε πως θα πληρώνεται κατ’ άτομο και θα μπορεί να έχει «ένα ετήσιο εισόδημα γύρω στις 60.000 ευρώ, δηλαδή 4.000 με 6.000 ευρώ τον μήνα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top