Ποινές για όσους πολίτες δεν επιλέξουν οικογενειακό γιατρό

Τι προβλέπεται για τη συνταγογράφηση φαρμάκων και τα ραντεβού

Να επιλέξουν τον δικό τους προσωπικό γιατρό εντός των επομένων μηνών, μέχρι το τέλος του 2022, καλούνται όλοι οι πολίτες.

Η επιλογή του γιατρού είναι ελεύθερη, δηλαδή οι πολίτες μπορούν να επιλέξουν όποιον γιατρό κρίνουν, χωρίς γεωγραφικό περιορισμό και δυνατότητα αλλαγής οποιαδήποτε στιγμή.

Το σχετικό σχέδιο νόμου αναμένεται να ψηφιστεί εντός του μηνός και οι πολίτες θα μπορούν πιθανότατα από τον Ιούλιο να επιλέγουν τον προσωπικό γιατρό τους.

Ο γιατρός, που θα τους αναλάβει, θα γράφει φάρμακα και εξετάσεις και θα διατηρεί τον ιατρικό τους φάκελο.

Προσωπικός γιατρός για όλους - 15 ερωτήσεις και απαντήσεις

Ο προσωπικός γιατρός θα είναι δωρεάν για τους πολίτες και θα τον επισκεπτόμαστε για την παρακολούθηση της υγείας τους, τη συνταγογράφηση, τον προσυπτωματικό έλεγχο, κλπ.

Συγκεκριμένα, στις υποχρεώσεις των προσωπικών γιατρών, που θα πληρώνονται ανάλογα με τον αριθμό των πολιτών που θα έχουν στην ευθύνη τους, περιλαμβάνονται:

Προσωπικός γιατρός και απογευματινά χειρουργεία: Τι αλλάζει στην Υγεία

α) η διαχείριση χρόνιων νοσημάτων και καταστάσεων, η διασύνδεση με άλλους ειδικούς γιατρούς και νοσοκομεία

β) η υποστήριξη και η καθοδήγηση των ασθενών μέσα στο σύστημα υγείας

γ) η εφαρμογή προγραμμάτων προληπτικού και προσυμπτωματικού ελέγχου, καθώς και η εφαρμογή και παρακολούθηση των προγραμμάτων εμβολιασμού

Τέλος στις δωρεάν βιταμίνες μέσω ΕΟΠΥΥ – Τι αλλάζει

δ) η παραπομπή των χρηστών των υπηρεσιών υγείας σε άλλους ειδικούς ιατρούς και σε άλλα επίπεδα περίθαλψης, καθώς και σε διαγνωστικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων των προληπτικών και προσυμπτωματικών ελέγχων, όπως ορίζουν συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές και πρωτόκολλα, τα οποία ορίζονται από το Υπουργείο Υγείας στη βάση των διεθνών προτύπων

ε) η δημιουργία και τήρηση του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για κάθε πολίτη που είναι εγγεγραμμένος στον κατάλογο του προσωπικού ιατρού.

Προσωπικός γιατρός: Τα κίνητρα και οι ποινές για όσους ασθενείς δεν επιλέξουν

Όσοι δεν επιλέξουν προσωπικό γιατρό, από τις αρχές του 2023: 

•    Δε θα μπορούν να παραπεμφθούν σε νοσοκομεία

•    Θα πληρώνουν μεγαλύτερες συμμετοχές σε ιατρικές πράξεις και εξετάσεις

•    Δε θα έχουν προτεραιότητα για ραντεβού, αφού αυτά θα κλείνονται μέσω του προσωπικού γιατρού και επομένως θα προηγούνται οι πολίτες που έχουν επιλέξει τον προσωπικό τους ιατρό.

Πώς θα κλείνουμε διαδικτυακά ραντεβού σε νοσοκομεία

Aνίθετα, θα υπάρχουν και επιπλέον κίνητρα για όσους επιλέξουν προσωπικό γιατρό.

Ειδικότερα, θα πληρώνουν μικρότερη συμμετοχή για τη συνταγογράφηση φαρμάκων. Πληροφορίες κάνουν λόγο για συμμετοχή στο 20% αντί 25% ενώι θα έχουν προτεραιότητα στον προγραμματισμό ραντεβού.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top