Προσωπικός γιατρός και απογευματινά χειρουργεία: Τι αλλάζει στην Υγεία

Αναβαθμίζονται οι υπηρεσίες υγείας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο

 «Υποχρέωσή μας η περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ», είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών, που έχει ιδρύσει στην Αθήνα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Νέο σύστημα ιατρικών επισκέψεων, με προσωπικό γιατρό για όλους, φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Ο κάθε πολίτης θα πρέπει να επιλέξει τον προσωπικό του γιατρό δωρεάν, ο οποίος και θα τον κατευθύνει όσον αφορά στα ζητήματα υγείας που τον απασχολούν.

Ακρίβεια: Στο τραπέζι η μείωση ΦΠΑ σε γάλα, κρέας και ψωμί

Ο προσωπικός γιατρός θα μπορεί να είναι γενικός γιατρός, παθολόγος ή ειδικός γιατρός (πχ. για κάποιο χρόνιο νόσημα) και θα παρέχει τις υπηρεσίες του είτε σε ιδιωτικό ιατρείο είτε κατ’ οίκον είτε εντός των δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Οι πολίτες θα μπορούν να αλλάξουν προσωπικό γιατρό αλλά θα επιτρέπεται μόνο μία αλλαγή ανά έτος.

Η αναλογία θα είναι 1 γιατρός ανά 2.000 πολίτες και θα πληρώνεται όχι με το σύνολο των 200 επισκέψεων ανά μήνα, όπως ίσχυε, αλλά με βάση τον αριθμό των πολιτών (κατ’ άτομο), που θα έχει στην ευθύνη του σε ετήσια βάση.

Όπως προβλέπεται, θα αναλαμβάνει τη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και θα επιμελείται της πρόληψης και της ενημέρωσης του προσωπικού ιατρικού φακέλου των ασθενών.

Απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία

Το νομοσχέδιο προβλέπει και την ενεργοποίηση των απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Ο πολίτης, ο οποίος επιθυμεί να μην περιμένει στη λίστα των χειρουργείων, μπορεί να ζητά να χειρουργηθεί στο νοσοκομείο, αλλά κατά τις απογευματινές ώρες.

Ωστόσο, για να γίνει πιο γρήγορα το χειρουργείο, ο ποίτης θα πρέπει να καλύψει το σύνολο της αμοιβής των γιατρών αλλά και το 30% των υπόλοιπων δαπανών (νοσηλευτικό προσωπικό, νοσήλια κ.α.).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top