Τέλος στις δωρεάν βιταμίνες μέσω ΕΟΠΥΥ – Τι αλλάζει

Πώς θα γίνεται η συνταγογράφηση - Ποια συμπληρώματα μπαίνουν στο «κόκκινο»

Έκκληση στους γιατρούς να κάνουν εγκαίρως αίτηση για τη χορήγηση των αντιικών φαρμάκων, για τους ασθενείς που είναι επιλέξιμοι, έκανε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα 

Να πληρώνουν από την τσέπη τους θα πρέπει σύντομα τις βιταμίνες οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.

Σε μια προσπάθεια να ελέγξει τη φαρμακευτική δαπάνη, η οποία κάθε χρόνο ξεπερνά κατά πολύ τον προϋπολογισμό που έχει καθοριστεί, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να μειώσει δραστικά τα κονδύλια που θα διατίθενται για βιταμίνες.

Μάλιστα, πιθανόν να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις εντός της εβδομάδας από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Αλλάζουν όλα για τις εισαγωγές ασθενών σε δημόσιο νοσοκομείο

Ο λόγος που ελήφθη αυτή η απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους, είναι γιατί διαπιστώθηκε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το δικαίωμα των ασθενών για δωρεάν βιταμίνες μέσω ΕΟΠΥΥ καταστρατηγούνταν.

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ εντόπισαν ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση βιταμινών ακόμη και σε ασφαλισμένους που δεν τις χρειάζονταν.

Αντιικά φάρμακα: Έκκληση Γκάγκα στους γιατρούς να κάνουν εγκαίρως αίτηση

Ήδη, έχει δοθεί εντολή στον ΕΟΠΥΥ να κουρέψει τα κονδύλια για τις βιταμίνες και να ορίσει κλειστό προϋπολογισμό από 120 εκατ. που ήταν για συνταγογραφούμενες βιταμίνες μέχρι πέρυσι, σε 30 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι πολλά σκευάσματα και συμπληρώματα διατροφής, θα βγουν από τη «θετική λίστα» (δηλαδή τη λίστα με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα) και θα πληρώνονται από την τσέπη των ασθενών, αφού δε θα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Αποκλειστικό: Το Star στην καρδιά της διανομής αντιικών χαπιών στον ΕΟΠΥΥ

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη λίστα συνταγογράφησης θα βγουν συμπληρώματα μαγνησίου, ασβεστίου, βιταμίνης D και άλλων βιταμινών.

Βάσει στοιχείων του υπουργείου Υγείας, το 2021 δόθηκαν από τη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ 45 εκατ. ευρώ για βιταμίνες D, 35 εκατ. ευρώ για σίδηρο, 25 εκατ. ευρώ για μαγνήσιο και 15 εκατ. ευρώ για ασβέστιο.

Θα υπάρχει. βέβαια, ειδική διευκρίνιση ότι οι βιταμίνες θα μπορούν να συνταγογραφούνται κατ’ εξαίρεση και να χορηγούνται δωρεάν σε ασθενείς που πάσχουν από συγκεκριμένα βαριά νοσήματα και οι οποίοι πρέπει να ενισχύουν τον οργανισμό τους με τέτοιου είδους σκευάσματα. Θα πρέπει, όμως, να ακολουθείται μία ειδική διαδικασία συνταγογράφησης από τους θεράποντες ιατρούς, οι οποίοι θα πρέπει να δικαιολογούν τη χορήγηση βιταμινών στους ασθενείς τους.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top