Αλλάζουν όλα για τις εισαγωγές ασθενών σε δημόσιο νοσοκομείο

Πώς θα δίνεται παραπεμπτικό από ιδιώτες γιατρούς

«Δεν υπάρχει περίπτωση επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών» ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης

Ριζικά αλλάζει ο τρόπος που θα γίνονται οι εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία.

Όπως προβλέπει, το νομοσχέδιο για Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που πήρε ήδη πράσινο φως χθες από το υπουργικό συμβούλιο, η εισαγωγή στα νοσοκομεία θα περνάει μέσα από ιδιώτες γιατρούς.

Συγκεκριμένα, ιδιώτες γιατροί, που θα είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ θα κρίνουν εάν ο ασθενής πρέπει να κάνει εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Αποκλειστικό: Το Star στην καρδιά της διανομής αντιικών χαπιών στον ΕΟΠΥΥ

Εάν δε δώσουν το «πράσινο» φως, τότε ο ασθενής δε θα έχει πρόσβαση σε δημόσια δομή.

Με το ίδιο νομοσχέδιο έρχονται αλλαγές και ως προς την πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας, όσο και για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών.

Οι αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Το νομοσχέδιο προβλέπει σειρά αλλαγών ειδικά για τους γιατρούς που θα προσφέρουν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αλλά και για τους πολίτες και την πρόσβασή τους στο σύστημα υγείας.

Ειδικότερα:

•    Με βάση τις ρυθμίσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, οι πολίτες θα μπορούν να επιλέξουν τον προσωπικό τους γιατρό, ο οποίος θα αναλάβει όλη την αρχική φροντίδα της υγείας τους πριν φθάσουν στο νοσοκομείο.

•    Θα είναι υπεύθυνοι και για τις προληπτικές εξετάσεις, στις οποίες θα τους παραπέμπουν εάν το κρίνουν σκόπιμο

•    Θα εκδίδουν και τα σχετικά παραπεμπτικά για τις διαγνωστικές εξετάσεις

•    Θα δίνουν και το «πράσινο» φως για εισαγωγή σε νοσοκομείο

•    Στην περίπτωση που δεν κρίνουν ότι πρέπει να γίνει εισαγωγή σε νοσοκομείο, ο πολίτης- ασθενής δε θα έχει καμία πρόσβαση σε δημόσια δομή

•    Θα πρόκειται για ιδιώτες γιατρούς που θα είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, από τον οποίο και θα αμείβονται, και στους οποίους θα πρέπει να εγγραφούν οι πολίτες

•    Θα επιχειρηθεί να υιοθετηθεί, δηλαδή, το λεγόμενο σύστημα του gatekeeping, σύμφωνα με το οποίο ένας ασθενής για να πάει στο νοσοκομείο θα πρέπει να λαμβάνει την έγκριση του προσωπικού του γιατρού. Αυτός θα χορηγεί τα σχετικά παραπεμπτικά.

Με τον τρόπο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σκοπεύει να μειώσει τις άσκοπες εισαγωγές στα νοσοκομεία, καθώς έχει υπολογισθεί ότι περίπου το 40% των περιστατικών που φθάνουν στα νοσοκομεία θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπισθεί σε δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δηλαδή σε Κέντρα Υγείας και Πολυϊατρεία.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top