Στο Κίεβο η ομάδα Wagner για να δολοφονήσει τον Ζελένσκι

Ο ρόλος των Ρώσων μισθοφόρων στην εισβολή στην Ουκρανία

Σφοδρές μάχες εκτυλίχθηκαν και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στην Ουκρανία - Κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star (27/2)

Η ομάδα Wagner, οι πιο σκληροτράχηλοι και αιμοδιψείς Ρώσοι μισθοφόροι που βρίσκονται την υπηρεσία του Βλαντιμίρ Πούτιν μεταβαίνουν στην Ουκρανία με εντολή να δολοφονήσουν τον πρόεδρο Ζελένσκι. 

Ουκρανία: Πληροφορίες για ακόμα δύο νεκρούς Έλληνες στη Μαριούπολη

Όπως αναφέρει δημοσίευμα στους Times του Λονδίνου, πάνω από 400 Ρώσοι μισθοφόροι βρίσκονται ήδη στο Κίεβο για να σκοτώσουν τον Ουκρανό πρόεδρο, να ανατρέψουν την κυβέρνησή του και να αναλάβει μια άλλη φίλα προσκείμενη στα ρωσικά συμφέροντα στην περιοχή. 

Προγκοζίν

Ο Γεβγένι Πριγκοζίν θεωρείται ο ιδιοκτήτης της ομάδας Wagner

Οι μισθοφόροι της Wagner φέρονται να βρίσκονται στο Κίεβο από το Σάββατο. Θεωρούνται πολύ αποτελεσματικοί, καθώς είναι δύσκολο να εντοπιστούν. 

«Μπορούν να εμφανιστούν ξαφνικά, να κάνουν πολύ βίαια πράγματα και στη συνέχεια να εξαφανιστούν ξανά, χωρίς να είναι προφανές ποιος ήταν υπεύθυνος», δήλωσε στου Times ο στρατηγός σερ Ρίτσαρντ Μπάρονς, πρώην διοικητής της Διοίκησης Κοινών Δυνάμεων.

Παγώνει τις «χρυσές βίζες» για τους Ρώσους πολίτες η Ελλάδα

Πηγές δήλωσαν στους Times ότι η πολιτοφυλακή του Κιέβου ενημερώθηκε για τα σχέδια του Πούτιν σχετικά με την Ουκρανία τον Δεκέμβριο, πολύ πριν ενημερωθεί ο ρωσικός στρατός.

Ουκρανία: Ποια είναι η ομάδα Wagner

Ο ομάδα μισθοφόρων Wagner, στηρίζεται από το Κρεμλίνο και φέρεται να «έστρωσε» το έδαφος για την ρωσική εισβολή στην ανατολική Ουκρανία. 

Έχει κατηγορηθεί για μερικές από τις χειρότερες θηριωδίες σε όλον τον κόσμο.

Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις Ουκρανίας - Ρωσίας στη Λευκορωσία

Μέλη της Wagner φέρονται να είναι πίσω από τη σφαγή λιποτάκτη του συριακού στρατού το 2017. 

Έχουν συνδεθεί επίσης με ομαδικούς βιασμούς και κλοπές αμάχων που καταγγέλθηκαν πέρσι στην Κεντρική Αφρική σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ που επικαλούνται οι New York Times, τις τελευταίες εβδομάδες πάνω από 300 Ρώσοι μισθοφόροι της Wagner έφτασαν στις αποσχιστικές περιοχές του Νονέτσκ και του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, υποκρινόμενοι τους πολίτες. 

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Ο κωμικός που μετατράπηκε σε ήρωα της Ουκρανίας

Η ομάδα Wagner ανήκει στον Γεβγένι Πριγκοζίν, Ρώσο ολιγάρχη, ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Το παρατσούκλι του είναι «ο μάγειρας του Πούτιν» γιατί εστιατόρια και εταιρείες catering που του ανήκουν έχουν φιλοξενήσει πλούσια δείπνα για τις πολιτικές ελίτ της Ρωσίας. 

Πριγκοζίν Πούτιν

Ο Πριγκοζίν έχει στενούς δεσμούς με τον Πούτιν και το παρατσούκλι του είναι «Ο μάγειρας του Πούτιν»

Ιδρύθηκε από τον Ντιμίτρι Ούτκιν, έναν πρώην συνταγματάρχη των ειδικών δυνάμεων και βετεράνο των δύο πολέμων στην Τσετσενία, θαυμαστή του Γ΄ Ράιχ.  Μάλιστα φέρεται να ονόμασε την ομάδα από τον αγαπημένο συνθέτη του Χίτλερ.

Ο Ούτκιν και η ομάδα του βρέθηκαν και στην Κριμαία το 2014 αλλά και στο Ντονμπάς. Θεωρείται υπεύθυνος για τις εκτελέσεις πολλών Ουκρανών αξιωματικών στο Λουχάνσκ.

Ουκρανία: Τι σημαίνει ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το Swift

Το 2016 το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις στον Πριγκοζίν γιατί «είχε στηρίξει και χρηματοδοτήσει τη ρωσική κυβέρνηση». Το υπουργείο κατηγόρησε μια επιχείρηση με στενούς δεσμούς με τον Πριγκοζίν, ότι ανέλαβε την κατασκευή στρατιωτικής βάσης κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με την πρόθεση να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη Ρώσων στρατιωτών στη χώρα.

Ο Πριγκοζίν είναι επίσης ανάμεσα στους 13 Ρώσους που συνδέονται με το Κρεμλίνο και που το 2018 το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είχε κατηγορήσει ότι αποπειράθηκαν να ανατρέψουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2016 στην Ουκρανία, κατηγορίες τις οποίες αρνήθηκε.

Wagner: Μισθοφόροι στην υπηρεσία κρατών για την αύξηση της επιρροής τους

«Η ρωσική κυβέρνηση θεωρεί ότι η ομάδα Wagner κι άλλες ιδιωτικές εταιρείες μισθοφόρων είναι ένας χρήσιμος τρόπος να επεκτείνουν την επιρροή τους στο εξωτερικό χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει στρατιωτικά μέσα», αναφέρει ανάλυση του Κέντρου Στρατηγικών Και Διεθνών Σπουδών, ενός think tank με έδρα την Ουάσινγκτον. 

αιχμάλωτος πολέμου

Οι μισθοφόροι της Wagner έχουν εμπλακεί στην κρίση στην Ουκρανία και εκτιμάται ότι έχουν εντολή να εκτελέσουν τον Ζελένσκι

Αν και οι μισθοφόροι είναι παράνομοι σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα της Ρωσίας, κρατικές εταιρείες επιτρέπεται να χρησιμοποιούν ιδιωτικούς στρατούς για την ασφάλειά τους. 

Υπάρχουν πολλοί τέτοιοι στρατοί που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, με την Ομάδα Wagner να θεωρείται η κορυφαία, λόγω της εμπλοκής της στην ουκρανική κρίση του 2014.

Ουκρανία: Νέες εκρήξεις στο Κίεβο και το Χάρκοβο

Τότε οι αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ αποσχίστηκαν από την Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία και την προσάρτησή της. Από τότε η κατάσταση στην περιοχή είναι έκρυθμη και πάνω από 14.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. 

Τα μυστικά τάγματα της Wagner έχουν επίσης εμπλακεί μεταξύ άλλων στους εμφύλιους πολέμους στη Μοζαμβίκη, τη Λιβύη και το Σουδάν. Το 2018 οι αμερικανικές συμμαχικές δυνάμεις στη Συρία τραυμάτισαν και σκότωσαν 300 μισθοφόρους της Wagner, που βρέθηκαν εκεί με εντολή του Κρεμλίνου, καθώς η Ρωσία στηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Συρία, η οποία βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο τα τελευταία έντεκα χρόνια. 

Wagner: Το Κρεμλίνο αρνείται οποιαδήποτε σχέση μαζί της

Αν και Ρώσοι ηγέτες, όπως ο Πούτιν αρνούνται την ύπαρξη της ομάδας Wagner, υπάρχουν στοιχεία ότι συνδέεται με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και χρησιμοποιεί μέσα μεταφοράς του ρωσικού στρατού για να μεταβαίνει σε εμπόλεμες ζώνες. 

«Κόλαση» στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι μπήκαν στο Χάρκοβο   

Όταν μισθοφόροι της Wagner πήγαν στη Βενεζουέλα το 2019 για να συμβάλουν στις προσπάθειες της αντιπολίτευσης για την ανατροπή του Νίκολας Μαδούρο, μετέβησαν εκεί με μεταγωγικά της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας. 

Σε ανάλογες επιχειρήσεις στη Συρία, μισθοφόροι της Wagner μπαινόβγαιναν στη χώρα με ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, σύμφωνα με αναφορά του Institut Francais des Relations Internationales.

Τον περασμένο μήνα, όταν το Κρεμλίνο ερωτήθηκε για την παρουσία μισθοφόρων της Wagner στην Αφρική, δεν έδωσε καμιά απάντηση. 

Ουκρανία: Άλλοι 4 Έλληνες νεκροί - 10 ομογενείς έχουν σκοτωθεί συνολικά

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Jean Yves Le Drian κατηγόρησε την ομάδα ότι στηρίζει τη χούντα στο Μάλι και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι λέει ψέματα ότι αγνοεί την ύπαρξή της. 

«Όταν ρωτήσαμε τους Ρώσους ομολόγους μας για την Wagner, μας είπαν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα. Όταν πρόκειται για μισθοφόρους που είναι Ρώσοι βετεράνοι, που έχουν ρωσικά όπλα και μεταφέρονται με ρωσικά αεροπλάνα, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι οι ρωσικές υπηρεσίες δεν γνωρίζουν τίποτα», είπε σε συνέντευξή του στο France 24. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top