Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Ο κωμικός που μετατράπηκε σε ήρωα της Ουκρανίας

Πώς εν μια νυκτί κατάφερε να αναδειχθεί σε ηγέτη

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο κωμικός που εκλέχτηκε στην προεδρία της χώρας πριν από τρία χρόνια περίπου, εν μια νυκτί μεταμορφώθηκε σε έναν ηγέτη, ο οποίος σύμφωνα με την πλειοψηφία των Ουκρανών ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών. 

Πώς θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία

Κατάφερε να συσπειρώσει το λαό του με τα διαγγέλματά του και τα βιντεάκια που τραβά από τους δρόμους του Κιέβου, εκφράζοντας έτσι την οργή των Ουκρανών και προκαλώντας τη ρωσική επιθετικότητα. 

Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι τις τελευταίες μέρες κατάφερε να ανακτήσει τη χαμένη δημοτικότητά του

Την ώρα που ο Βλαντιμίρι Πούτιν εμφανίζεται ως ένας παράφρων που κατηγορεί την Ουκρανία για «γενοκτονία» στις αυτοαποκαλούμενες ανεξάρτητες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ και μιλά για την ανάγκη να απελευθερωθεί η χώρα από το «ναζιστικό καθεστώς», ο Ζελένσκι παρέμεινε αξιοπρεπής, αποφασιστικός και εύγλωττος. 

Ουκρανία: Τι σημαίνει ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το Swift

Αυτά τα χαρακτηριστικά του αρκετοί επικριτές του, ανάμεσά τους και μεγάλη μερίδα διανοουμένων, δεν τα περίμεναν. 

Ζελένσκι: Η στιγμή που γύρισε το παιχνίδι υπέρ του

Σύμφωνα με το BBC αποφασιστική στιγμή για τη μεταμόρφωσή του από έναν ηγέτη που παρέπαιε στις δημοσκοπήσεις και πολλές φορές εμφανιζόταν ρηχός κι έξω από τα νερά του, σε έναν εθνικό ήρωα ήταν οι πρώτες ώρες της περασμένης Πέμπτης, λίγο πριν τη ρωσική επέμβαση. 

Ο Ζελένσκι δέχθηκε να συνομιλήσει με τη Ρωσία κοντά στο Τσερνόμπιλ

Στο διάγγελμά του, που μεταδόθηκε στα social media, εμφανίστηκε ψύχραιμος και μιλώντας και στα ρωσικά, τόνισε ότι προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για να αποτρέψει τον πόλεμο, αλλά βρέθηκε αντιμέτωπος με τη σιωπή. 

Ζελένσκι με Ουκρανούς

Ακόμα και οι πιο σκεπτικιστές έχουν αρχίσει να τον βλέπουν με άλλο μάτι τον Ζελένσκι 

Όπως είπε, οι δύο χώρες δεν είχαν ανάγκη «ούτε Ψυχρό Πόλεμο, ούτε θερμό πόλεμο, ούτε υβριδικό πόλεμο». Πρόσθεσε, όμως, ότι αν οι Ουκρανοί δέχονταν επίθεση θα υπερασπίζονταν τη χώρα τους. «Όταν μας επιτεθείτε θα δείτε τα πρόσωπά μας και όχι τις πλάτες μας», είπε χαρακτηριστικά. 

Νέο μήνυμα Ζελένσκι σε video: Είμαι εδώ, δεν καταθέτουμε τα όπλα   

Στη συνέχεια, μετά την εισβολή εμφανίστηκε ξανά στα social media, φορώντας στρατιωτική περιβολή, σε έναν εμφανή παραλληλισμό της χώρας του με τον Δαυίδ που τα έβαλε με τον Γολιάθ. Το απόγευμα έκανε ένα ακόμα διάγγελμα, προειδοποιώντας τους δυτικούς ηγέτες ότι αν δεν βοηθούσαν την Ουκρανία, την επόμενη μέρα  «ο πόλεμος θα χτυπούσε τις πόρτες τους».

Διάγγελμα Ζελένσκι

Η εμφάνισή του, στα χακί ήταν ένας παραλληλισμός της μάχης του Δαυίδ με τον Γολιάθ

«Ένα νέο σιδηρούν παραπέτασμα κατέβηκε και αποκόπτει τη Ρωσία από τον πολιτισμένο κόσμο», είπε. 

Τον Απρίλιο του 2019 αρκετοί ήταν οι Ουκρανοί που δυσαρεστήθηκαν από την εκλογή του, καθώς δεν είχαν πίστη στις ηγετικές του ικανότητες. 

Εμφανίστηκε ο Ζελένσκι από το Κίεβο: «Είμαστε εδώ για το κράτος μας»

Όμως αυτό άλλαξε την τελευταία εβδομάδα. 

Πλέον χαίρει της απόλυτης στήριξης και του σεβασμού του λαού του.

Εμφανίζεται ως ένας ενωτικός και εμπνευσμένος ηγέτης, δίνοντας ο ίδιος το παράδειγμα, δίνοντας τη μάχη για να αποκρούσει τον στρατό του Πούτιν. Κατάφερε εδώ και μια εβδομάδα να κερδίσει τον θαυμασμό και τον σεβασμό αρκετών πολιτών. 

Ουκρανία: Πώς ο Ζελένσκι έγινε πρόεδρος

Στην περίπτωση του Ζελένσκι η ζωή μιμήθηκε την τέχνη. Ο πιο γνωστός του ρόλος, ως κωμικός ηθοποιός ήταν στην τηλεοπτική σειρά«Υπηρέτης του λαού», όπου υποδυόταν έναν δάσκαλο που έγινε πρόεδρος, αφότου ένας μαθητής του ανάρτησε ένα βίντεό του, στο οποίο διαμαρτυρόταν για τη διαφθορά στην πολιτική. 

Ο κωμικός ηθοποιός που έγινε πρόεδρος της Ουκρανίας - Άπειρος ο Ζελένσκι

Η υποψηφιότητά του το 2019 για την προεδρία της Ουκρανίας θεωρήθηκε από πολλούς ως αστείο, όμως κατάφερε να κερδίσει το 73% των ψήφων με την υπόσχεση ότι θα καταπολεμήσει τη διαφθορά και θα φέρει την ειρήνη στα ανατολικά της χώρας. 

Ζελένσκι προβολείς

Στην περίπτωση του Ζελένσκι η ζωή μιμήθηκε την τέχνη

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έχει σημαντικές εξουσίες, όμως το να κρατήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις ήταν πάντα δύσκολο. 

Ο Ζελένσκι είχε τη στήριξη του ολιγάρχη Ιχόρ Κολομοΐσκι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, κάνοντας πολλούς να πιστέψουν πως θα ήταν ένας πρόεδρος «μαριονέττα», ο οποίος θα ελέγχεται από τον άνδρα, που βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ΗΠΑ για απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. 

Ουκρανία: «Δε θα παραδοθώ» - «Όχι» Ζελένσκι να παραδώσει τη χώρα υπό όρους

Απέδειξε πάντως ότι είναι πιο ανεξάρτητος από όσο φαντάζονταν οι σκεπτικιστές, αρνούμενος για παράδειγμα να επιτρέψει την επαναϊδιοτικοποίηση της PrivatBank, που άνηκε στον Κολομοΐσκι πριν κρατικοποιηθεί. 

Από την άλλη η διαφθορά παραμένει ριζωμένη στην Ουκρανία και υπάρχουν ανησυχίες ότι ένας νέος νόμος κατά της ολιγαρχίας θα μπορούσε να περιορίσει τις δραστηριότητες συγκεκριμένων ολιγαρχών.

Ζελένσκι selfie

Αρκετοί είχαν εκφράσει τον σκεπτικισμό τους για τις ηγετικές του ικανότητες

Ενδεικτικό είναι ότι οι κατηγορίες για διαφθορά που εκτοξεύτηκαν εναντίον του πολιτικού αντιπάλου του Ζελένσκι, Πέτρο Ποροσένκο, θεωρήθηκαν από πολλούς δυτικούς αξιωματούχους, ως πολιτικά καθοδηγούμενες. 

Ζελένσκι: Προσπάθησε ανεπιτυχώς να αποτρέψει τον πόλεμο

Οι προσπάθειες του Ζελένσκι να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία για να βρεθεί μια λύση στη διαμάχη στα ανατολικά της Ουκρανίας, είχαν περιορισμένη επιτυχία. Υπήρξαν ανταλλαγές κρατουμένων και κινήσεις ώστε να εφαρμοστούν κάποια κομμάτια των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ, χωρίς όμως επιτυχία. 

Έτσι το 2020, ο Ουκρανός πρόεδρος έβλεπε τα ποσοστά της δημοτικότητάς του να κατρακυλούν. 

Ζελένσκι: «Δεν ξέρω για πόσο θα υπάρχει η χώρα μου. Φοβάμαι για τη ζωή μου»

Στη συνέχεια, ο Ζελένσκι έδωσε έναν πιο δυναμικό τόνο πιέζοντας για ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, μια κίνηση που έμελλε να εξοργίσει τον Ρώσο πρόεδρο.

Ουκρανοί αναλυτές ωστόσο αναφέρουν ότι η ρητορική του Ζελένσκι για τη σύγκρουση στα ανατολικά και τις σχέσεις με τη Ρωσία θεωρήθηκε από πολλούς Ουκρανούς ως ένδειξη δειλίας, μέχρι τις τελευταίες ημέρες.

Ζελένσκι βίντεο

Στιγμιότυπο από τα βίντεο που ανεβάζει ο Ζελένσκι για να αποδείξει ότι παραμένει στο Κίεβο

Καθώς τα τύμπανα πολέμου ακούγονταν όλο και πιο δυνατά, κήρυξε μια «Ημέρα Ειρήνης» και συνέχισε να εκφράζει τις ελπίδες του για μια διπλωματική λύση, ακόμα κι όταν υπήρχαν αναφορές για αύξηση των παραβιάσεων της εκεχειρίας στα σύνορά της. 

Διαφώνησε επίσης με τις καθημερινές προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές κυβερνήσεις για μια επικείμενη ρωσική επίθεση, λέγοντας ότι η επικοινωνιακή στρατηγική των ΗΠΑ ήταν «πολύ ακριβή για την Ουκρανία».

Εκλογές Ουκρανία: Υποδυόταν τον δάσκαλο που έγινε πρόεδρος... και θα γίνει!

Η μεγάλη αλλαγή ήρθε με ένα διάγγελμά του σε διάσκεψη για την παγκόσμια ασφάλεια στο Μόναχο στις 19 Φεβρουαρίου, όπου περιέγραψε μια επίσκεψή του σε ένα νηπιαγωγείο στα ανατολικά που πριν από λίγες μέρες είχε χτυπηθεί από πύραυλο. 

«Όταν ένας κρατήρας από βόμβα εμφανιστεί στην αυλή ενός σχολείου τα παιδιά ρωτάνε: “Ξέχασε ο κόσμος τα λάθη του 20ου αιώνα”», είπε. 

Ζελένσκι στρατιωτικά

Ο Ζελένσκι κατάφερε εν μια νυκτί να μεταμορφωθεί από παρίας σε ήρωας

«Η αδιαφορία σε κάνει συνένοχο», είπε, απευθυνόμενος στους δυτικούς διπλωμάτες και τους υπενθύμισε πώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε απορρίψει μια νέα τάξη πραγμάτων υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ στην ίδια διάσκεψη πριν από 15 χρόνια. 

«Πώς απάντησε τότε ο κόσμος; Με κατευναστικά μέτρα», είπε. 

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές της Ουκρανίας κανένας Ουκρανός ηγέτης δεν έχει μιλήσει τόσο ειλικρινά στη Δύση στο παρελθόν. 

Ζελένσκι: Παραμένει στο Κίεβο, παρά τις απειλές για τη ζωή του

Η δυτική αντικατασκοπεία  υποστηρίζει ότι ο Ζελένσκι είναι ο πρώτος στη λίστα με τα ονόματα που σχεδιάζουν να δολοφονήσουν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. 

Ωστόσο παραμένει στο Κίεβο και το αποδεικνύει με διάφορα βίντεο που ανεβάζει ο ίδιος στα social media έξω από το προεδρικό μέγαρο και τον χαρακτηριστικό «Οίκο των Χιμαιρών» που βρίσκεται απέναντί του. 

Οι πιθανότητες να επικρατήσει η Ουκρανία της Ρωσίας παραμένουν ισχνές, παρά την αντίσταση που επιδεικνύει, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις υπερτερούν αριθμητικά και εξοπλιστικά. 

Όμως ο 44χρονος απόφοιτος της νομικής και νεοσσός της πολιτικής, βρήκε τη φωνή του και κατάφερε να τονώσει το ηθικό των Ουκρανών.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top