Εκλογές Ουκρανία: Υποδυόταν τον δάσκαλο που έγινε πρόεδρος... και θα γίνει!

Ποιος είναι το φαβορί, ο 41χρονος πρώην ηθοποιός Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ρεκόρ για πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα φαίνεται να εξασφαλίζει το κόμμα του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχοντας κερδίσει το 43,9% των ψήφων. 

Στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Ουκρανίας που διεξήχθησαν χθες Κυριακή, το κόμμα του Ζελένσκι έχει πάρει ευρύ προβάδισμα, γεγονός που αναμένεται να εδραιώσει την κυριαρχία του νέου πολιτικού.

Χθες, κατά τα πρώτα αποτελέσματα

Η εντελώς απρόσμενη άνοδος του Ζελένσκι ανέτρεψε τις πολιτικές ισορροπίες που είχαν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στην καθημαγμένη από τον πόλεμο χώρα.

Η απογοήτευση των πολιτών μάλλον αντανακλάται και στο επίπεδο της συμμετοχής, που δεν ξεπέρναγε το 49,79% την ώρα που έκλεισαν οι κάλπες (στις 20:00 ώρα Ελλάδας).

Ποιος είναι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ο άσημος ως πριν από δύο χρόνια Ζελένσκι, 41 ετών, πρώην ηθοποιός και νεόκοπος πολιτικός, εξελέγη θριαμβευτικά τον Απρίλιο. Όμως διέλυσε αμέσως μετά την ορκωμοσία του το σημερινό κοινοβούλιο, που είναι πολύ εχθρικό προς αυτόν, και προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές ώστε να επωφεληθεί από τη δυναμική της νίκης του.

Καθώς δεν μπορούσε να διορίσει μια πιστή κυβέρνηση κατά τους πρώτους δύο μήνες της θητείας του, περιορίστηκε σε δηλώσεις προθέσεων. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ωστόσο, αυτός ο εξπέρ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνεχίζει να έχει μια ισχυρή υποστήριξη, όπως και το κόμμα του «Υπηρέτης του Λαού». 

H σύζυγός του, Olena Zelenska

Το κόμμα του που ήταν ακόμη άγνωστο το 2018 και παίρνει το όνομά του από την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά -στην οποία ο Ζελένσκι υποδύεται έναν δάσκαλο ο οποίος έγινε πρόεδρος της χώρας-, λαμβάνει σχεδόν το ήμισυ των ψήφων. Το κόμμα αυτό επαίρεται ότι "προκάλεσε το σύστημα" για να φέρει "αλλαγές" και να "καθαρίσει τη χώρα από τη διαφθορά" που είναι διάσπαρτη παντού. Οι υποσχέσεις του δελέασαν το εκλογικό σώμα μιας από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης και δοκιμαζόμενης από έναν πόλεμο κατά των φιλορώσων αυτονομιστών που μετρά σχεδόν 13.000 νεκρούς σε πέντε χρόνια.

Το ότι το κόμμα του οδεύει να επικρατήσει στις βουλευτικές εκλογές σημαίνει πως θα αποκτήσει ουσιαστικά τον έλεγχο της Βουλής και η επόμενη κυβέρνηση θα είναι επιλεγμένη από τον ίδιο, κάτι που πιθανόν θα του δώσει πολύ περισσότερες δυνατότητες να προωθήσει μεταρρυθμίσεις μετά τον θρίαμβό του στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου.

Ο νέος Πρόεδρος της Ουκρανίας είναι παντρεμένος με την Olena Zelenska από το 2003, με την οποία έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, την 15χρονη Alekandra και τον 6χρονο Kiril.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top