Ουκρανία: «Δε θα παραδοθώ» - «Όχι» Ζελένσκι να παραδώσει τη χώρα υπό όρους

Ποιους όρους έβαλε ο Πούτιν

Το Κρεμλίνο λέει ότι είναι έτοιμο για διαπραγμάτευση με το Κίεβο και τους καλεί να παραδοθούν - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία. Με ένα ηχηρό «όχι» απάντησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι στην πρόταση του Κρεμλίνου να παραδώσει τη χώρα υπό όρους.

«Αυτός ο ήχος από το νέο Σιδηρούν Καταπέτασμα που πέφτει και κλείνει την Ουκρανία έξω από τον πολιτισμένο κόσμο, δεν πρόκειται να πέσει στην Ουκρανία, αλλά στα ρωσικά σπίτια», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος και συνέχισε καλώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες να παρέμβουν εδώ και τώρα, διαφορετικά «αυτός ο πόλεμος θα έρθει στη δική σας πόρτα».

Ζελένσκι: «Δεν ξέρω για πόσο θα υπάρχει η χώρα μου. Φοβάμαι για τη ζωή μου»

Νωρίτερα, η Μόσχα δήλωσε πρόθυμη να διαπραγματευθεί με το Κίεβο τους όρους παράδοσης της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντίτρι Πέσκοφ, μετέφερε την επιθυμία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να ξεκινήσει συζητήσεις με την ουκρανική πλευρά, υπό την προοπτική των εγγυήσεων ότι η Ουκρανία θα διατηρεί πλέον «ουδέτερη στάση» και ότι δε θα αναπτύξει όπλα στο έδαφός της.

Ουκρανία: Μάχη και στο Τσερνόμπιλ - Επτά νεκροί στο Κίεβο

«Με την τήρηση αυτών των όρων θα επιτευχθεί η αποστρατικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανία, ώστε να πάψει η Ρωσία να τη θεωρεί ως απειλή για την ασφάλειά της και τον λαό της», σημείωσε.

Ουκρανία: Σπαρακτικές εικόνες - Πατέρας αποχαιρετά με λυγμούς την κόρη του

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο

Λίγο νωρίτερα, οι Ρώσοι κατέλαβαν ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο που απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από το Κίεβο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποσχόμενος ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα το ανακαταλάβουν. 

Σύμφωνα με τη βιντεοσκοπημένη ομιλία του Ζελένσκι, το αεροδρόμιο κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά η απόβαση αλεξιπτωτιστών στο Γκοστόμελ, όπου βρίσκεται, εμποδίστηκε και οι ουκρανικές δυνάμεις έλαβαν την εντολή «να τους καταστρέψουν».

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι 20 ρωσικά ελικόπτερα και αεροσκάφη Mi-8 μετέφεραν αλεξιπτωτιστές στο Γκοστόμελ, όπου είναι σε εξέλιξη μάχες για τον έλεγχο του αεροδρομίου.

Στο μεταξύ, ο Ζελένσκι, ζήτησε να αποκλειστεί η Ρωσία από το σύστημα Swift για τις διατραπεζικές συναλλαγές, όπως έγραψε ο ίδιος στο Twitter μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top