Ουκρανία: Οι Ρώσοι κατέλαβαν το Τσερνόμπιλ

Δραματικό μήνυμα Ζελένσκι: «Ο Πούτιν βυθίζει την Ευρώπη»

Ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για τις εξελίξεις στην Ουκρανία (24/2/22)

Οι εκρήξεις και οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται στην Ουκρανία, με τους πολίτες να μην ξέρουν πώς να προστατευθούν. Πριν από λίγο, σε πυραυλική επίθεση σε στρατιωτική περιοχή στο Κίεβο επτά άνθρωποι έπεσαν νεκροί, ενώ άλλοι 17 τραυματίστηκαν.

«Έπεσε το Τσερνόμπιλ» - Στα χέρια των Ρώσων το πυρηνικό εργόστασιο

Ρωσικά στρατεύματα από την πλευρά της Λευκορωσίας εισήλθαν σήμερα σε μια περιοχή κοντά στο πρώην πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, έγινε γνωστό από έναν σύμβουλο του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, καθώς συνεχίζονται οι μάχες στη χώρα. 

Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πια υπό τον έλεγχό τους τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Τσέρνομπιλ.

Ουκρανία: Σπαρακτικές εικόνες - Πατέρας αποχαιρετά με λυγμούς την κόρη του

Είναι αδύνατον να πούμε αν το πυρηνικό εργοστάσιο είναι ασφαλές, έπειτα από την παντελώς ανούσια επίθεση των Ρώσων. Αυτή είναι μια από τις σοβαρότερες απειλές για την Ευρώπη σήμερα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ποντόλιακ, στα χέρια των Ρώσων έχει περάσει και το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Γκοστόμελ (Χοστόμελ).

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος της πρωτεύουσας του Κιέβου δήλωσε ότι 4 σταθμοί του μετρό θα χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια για τις αεροπορικές επιδρομές, ενώ η ουκρανική ηγεσία στην περιοχή του Ντονέτσκ ανέφερε πως ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ένα νοσοκομείο εκεί, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι.

Ρωσικές στρατιωτικές μονάδες διείσδυσαν στην περιοχή του Κιέβου

Ρωσικές στρατιωτικές μονάδες διείσδυσαν στην περιοχή του Κιέβου από την Λευκορωσία για να πραγματοποιήσουν επίθεση με πυραύλους Grad σε στρατιωτικούς στόχους, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική μεθοριακή φρουρά.

Έλληνας ομογενής στο star.gr: Εγκατέλειψε το Κίεβο με την έγκυο γυναίκα του

Χωρίς να διευκρινίσει τη φύση αυτής της χερσαίας διείσδυσης στην περιοχή του Κιέβου, η συνοριακή φρουρά πρόσθεσε ότι αυτή έγινε από το σημείο ελέγχου της Βίλτσα, το οποίο βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα βόρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Δημοσιογράφος του AFP διαπίστωσε την παρουσία αρκετών ελικοπτέρων, χωρίς να αναγνωρίσει την ταυτότητά τους, να πετούν ομαδικά σε χαμηλό ύψος στα προάστια του Κιέβου.

Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες αυτή η ομαδική πτήση είχε ξεκινήσει από τη γειτονική Λευκορωσία.

Η Ρωσία «σφυροκοπά» όλη την επικράτεια της Ουκρανίας- Τα σημεία εισβολής

Το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας, χώρας συμμάχου της Ρωσίας, είχε ανακοινώσει το κλείσιμο από τις 11:00 ώρα Ελλάδος του λευκορωσικού εναέριου χώρου πάνω από τα σύνορα με την Ουκρανία, στο νότιο τμήμα της Λευκορωσίας, σημειώνοντας ότι προβαίνει στην κίνηση αυτή για να «εγγυηθεί την ασφάλεια της χρήσης του εναέριου χώρου» της.

Ουκρανία: 18 νεκροί από επίθεση με πυραύλους στην Οδησσό - Κίεβο: Ακούγονται πολλές εκρήξεις

Δεκαοκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από επίθεση με πυραύλους σε χωριό της Οδησσού στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσαν σήμερα οι περιφερειακές αρχές.

«Οκτώ άνδρες και δέκα γυναίκες σκοτώθηκαν» στο χωριό Λιπέτσκε, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι περιφερειακές αρχές της Οδησσού.

Τουλάχιστον 6 άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης στην πόλη Μπρόβαρι που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο, ανακοίνωσαν παράλληλα οι αρχές αυτής της πόλης.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μέσα από δέκα συγκλονιστικές φωτογραφίες

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν παράλληλα ότι ρωσικά ελικόπτερα επιτέθηκαν στο Γκοστόμελ, ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο, και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν τρία από αυτά, ενώ δημοσιογράφος του Reuters μετέδωσε ότι πολλές εκρήξεις ακούγονταν από το Κίεβο.

Μεθοριακοί αξιωματούχοι της Ουκρανίας δήλωσαν ότι ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να διεισδύσει στην περιοχή του Κιέβου και στην περιοχή Ζιτόμιρ που βρίσκεται στα σύνορα με τη Λευκορωσία και ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί πυραυλικά συστήματα Grad.

Παράλληλα ανταποκριτής του Reuters μετέδωσε ότι φαίνεται μαύρος καπνός να υψώνεται πάνω από το αρχηγείο των υπηρεσιών πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας στο κέντρο του Κιέβου.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι ένα μέρος των κέντρων της στρατιωτικής της διοίκησης έχουν χτυπηθεί από ρωσικά πυραυλικά πλήγματα μετά την στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε η Μόσχα κατά της γειτονικής της χώρας.

Απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας για τρεις μήνες

Ωστόσο το αρχηγείο των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού δεν έχει υποστεί ζημιές και ο καπνός δείχνει να υψώνεται από μεγάλη φωτιά δίπλα στο κτίριο αυτό όπου ένστολοι πετούσαν σακούλες, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Ρόιτερς.

Την ίδια ώρα, ένα τουρκικό πλοίο που ανθρωπιστική βοήθεια φέρεται να χτυπήθηκε από οβίδα, έξω από το λιμάνι της Οδησσού, στην Ουκρανία, όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ. 

Ο Ζελένσκι αναμένει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας από τους συμμάχους

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα πως αναμένει από τους συμμάχους της Ουκρανίας να επιβάλουν χειροπιαστές κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ ο στρατός ανακοίνωσε πως τέσσερις βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν εναντίον του ουκρανικού εδάφους από το έδαφος της Λευκορωσίας.

Στην ανατολική ουκρανική πόλη Μαριούπολη, το δημοτικό συμβούλιο ανέφερε πως οι βομβαρδισμοί έπληξαν μια περιοχή κατοικιών και έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος μερικών ανθρώπων.

Ο Ζελένσκι δήλωσε πως η Ουκρανία αναμένει χειροπιαστή βοήθεια από τους συμμάχους της.

Εξάλλου, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε τις άλλες χώρες να επιβάλουν σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία αμέσως και να παράσχουν στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Ουκρανία: Ίσως το διάγγελμα του Πούτιν να είχε γυριστεί από την Δευτέρα!

«Αυτή τη στιγμή, ο Πούτιν βυθίζει την Ευρώπη στην πιο σκοτεινή εποχή της από το 1939. Όποια κυβέρνηση ελπίζει ότι μπορεί να περιμένει να περάσει αυτό είναι αφελής. Μην επαναλάβετε λάθη του παρελθόντος», έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter.

Η ΕΕ κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη για εξηγήσεις

Ο Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ καλείται να δώσει εξηγήσεις, στο πλαίσιο της αντίδρασης της ΕΕ στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Josep Borrell έδωσε εντολή στον Γενικό Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Stefano Sannino, να καλέσει σήμερα στις Βρυξέλλες τον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Vladimir Chizhov.

Κατά τη συνάντησή τους, ο Γενικός Γραμματέας Sannino μετέφερε την έντονη καταδίκη της ΕΕ για την απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία και την απαίτηση προς τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να αποσύρει άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας.

Αυτό είχε δηλωθεί στη δήλωση του Ανώτατου Εκπροσώπου της ΕΕ Borrell εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην κοινή δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Von der Leyen.

Ουκρανία: Ποδηλάτης πέφτει νεκρός μετά από βομβαρδισμό

Ο Γενικός Γραμματέας Sannino ενημέρωσε τον Πρέσβη Chizov ότι η αποφασιστική απάντηση της ΕΕ στη ρωσική επιθετικότητα θα αποφασιστεί στη σημερινή έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και θα περιλαμβάνει μια νέα, σκληρή δέσμη περιοριστικών μέτρων, τόσο τομεακών όσο και ατομικών, πλήρως συντονισμένων με τους διατλαντικούς και ομοϊδεάτες εταίρους της ΕΕ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top