Έλληνας ομογενής στο star.gr: Εγκατέλειψε το Κίεβο με την έγκυο γυναίκα του

«Η κατάσταση είναι δύσκολη στη Μαριούπολη και τα ελληνικά χωριά»

Όλα όσα είπε ο Έλληνας ομογενής Α.Σ 

Ο Έλληνας ομογενής, Α.Σ εγκατέλειψε με την έγκυο γυναίκα του και το μικρό τους παιδί το Κίεβο τα ξημερώματα, με τους πρώτους βομβαρδισμούς. Όπως περιέγραψε στο star.gr, ούτε αιφνιδιάστηκε, ούτε πανικοβλήθηκε, καθώς είχε προετοιμαστεί εγκαίρως για το ενδεχόμενο του πολέμου. 

«Ήξερα ότι θα γίνει πόλεμος και δεν ήταν σοκ για μένα. Γι’ αυτό προετοιμαστήκαμε όπως μπορούσαμε. Την τελευταία νύχτα δεν κοιμηθήκαμε καθόλου, καθώς σκεφτήκαμε ότι μπορεί να ξεκινήσει (η εισβολή).

Μόλις σκέφτηκα να πάω για ύπνο, ένας φίλος μου είπε ότι ο Πούτιν ετοιμάζεται να μιλήσει...Ακούσαμε βόμβες στο Κίεβο και καταλάβαμε ότι πρέπει να φύγουμε. Ήμασταν έτοιμοι. Είχαμε μαζέψει βαλίτσες. Είχαμε στο αυτοκίνητο βενζίνη. Γι’ αυτό δεν είχαμε πανικό και δε φοβηθήκαμε», είπε.

Πλήθος κόσμου προσπαθεί να εγκαταλείψει το Κίεβο

Πλήθος κόσμου προσπαθεί να εγκαταλείψει το Κίεβο

Όπως πρόσθεσε, μόλις πριν από λίγο κατάφερε και έφτασε με την οικογένειά του στη δυτική Ουκρανία, όπου θα φιλοξενηθούν σε συγγενείς. Το ταξίδι, σε μια περιοχή που θεωρείται πιο ασφαλής ξεκίνησε στις 5 τα ξημερώματα. 

«Πολύ γρήγορα μπορέσαμε και φύγαμε από το Κίεβο, χωρίς πρόβλημα. Διανύσαμε μια απόσταση περίπου 500 χλμ. Υπήρχαν ουρές στα βενζινάδικα για καύσιμα, υπήρχε κίνηση, αλλά όχι σε αυτόν τον δρόμο που πήραμε εμείς. 

Στον δρόμο υπάρχει αστυνομία. Οι άνθρωποι ανησυχούν πάρα πολύ. Κάποιοι έχουν πανικό, κάποιοι άλλοι όχι. Νομίζω ότι αυτοί που δεν σκέφτηκαν ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, σήμερα είχαν πανικό ή σοκ, ενώ όσοι είχαν προετοιμαστεί όχι», σημείωσε.

Αγωνία για 120.000 Έλληνες στην Ουκρανία - Κρύβονται στα υπόγεια σπιτιών

«Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν πάρα πολύ τώρα. Η κατάσταση στη Μαριούπολη και τα ελληνικά χωριά είναι δύσκολη»

Αν και ο Α.Σ απομακρύνθηκε από το Κίεβο, δεν σταμάτησε να βρίσκεται σε επικοινωνία με φίλους του στην ουκρανική πρωτεύουσα και την Μαριούπολη, προκειμένου να ενημερώνεται για την κατάσταση που επικρατεί. 

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και συγκεκριμένα στα ελληνικά χωριά. Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν πάρα πολύ τώρα την πόλη και τα χωριά. 

Προσπαθούν να εκκενώσουν τα χωριά και την Μαριούπολη από τα παιδιά, αλλά είναι δύσκολο γιατί δεν γνωρίζουν ποιο δρόμο να επιλέξουν με το λεωφορείο. Για την ώρα η Μαριούπολη είναι ακόμα ουκρανική, αλλά η κατάσταση είναι χάλια.

Και στο Κίεβο οι άνθρωποι ακούν πολλές βόμβες. Υπήρξε λίγος πανικός στην πόλη, αλλά δεν μπορώ να πω ότι ήταν σε μεγάλο βαθμό. Πολλοί άνθρωποι μένουν στο σπίτι και περιμένουν ή είναι στα καταφύγια για να προστατευτούν από τις βόμβες», ανέφερε.

Τα στρατεύματα έχουν φτάσει σε όλα τα κεντρικά σημεία της Ουκρανίας 

Τα στρατεύματα έχουν φτάσει σε όλα τα κεντρικά σημεία της Ουκρανίας 

Σε κάθε περίπτωση όπως συμπλήρωσε, ο ίδιος δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την Ουκρανία, αναζητώντας ασφαλές πέρασμα στην Πολωνία, αλλά αντιθέτως επιθυμεί να πάρει μέρος στην άμυνα της χώρας. 

«Τώρα μόλις μπήκαμε (στον προορισμό του στη δυτική Ουκρανία). Θα ξεκουραστούμε και θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε μετά. Δεν θέλουμε να φύγουμε από την Ουκρανία. Σκέφτομαι να πάω στον στρατό ή στην τοπική πολιτοφυλακή, γιατί δεν θα παραδοθούμε», είπε στο star.gr. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top