Ουκρανία: Νέες εκρήξεις στο Κίεβο και το Χάρκοβο

Ξεκινούν οι συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας

Σφοδρές μάχες εκτυλίχθηκαν και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στην Ουκρανία - Κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star (27/2)

Για πέμπτη ημέρα συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με πληροφορίες να αναφέρουν πως ακούγονται και πάλι εκρήξεις τόσο στο Κίεβο, όσο και το Χάρκοβο.

Ρωσικά βομβαρδιστικά και μαχητικά απογειώθηκαν από τη χερσόνησο της Κριμαίας με κατεύθυνση το Κίεβο και το Χάρκοβο και αποστολή τον βομβαρδισμό στρατηγικών στόχων στην πόλη Μικολάιφ, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα και στη Χερσώνα. 

Ουκρανία πόλεμος

Συνεχίζονται για πέμπτη μέρα οι μάχες στο Κίεβο και το Χάρκοβο

Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την πόλη Μπερντιάνσκ, ενώ οι μάχες συνεχίζονται έξω από τη Μαριούπολη, όπου υπάρχουν αναφορές για έναν νεκρό και 15 τραυματίες. 

Ουκρανία: Νέα αεροπορική επιδρομή στο Κίεβο - Εγκλωβισμένοι οι κάτοικοι

στρατιώτες Ουκρανία

Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την πόλη Μπερντιάνσκ

Πύραυλοι χτυπούν επίσης και την πόλη Τσερνίχιβ, η οποία βρίσκεται 150 χλμ. βορειοανατολικά του Κιέβου, πλήττοντας κτίριο της κρατικής υπηρεσίας ειδικών επικοινωνιών της Ουκρανίας.

πολυκατοικία βομβαρδισμένη

Η Ρωσία συνεχίζει τους βομβαρδισμούς για να πάρει τον έλεγχο της Ουκρανίας

 

 

Σύμφωνα πάντως με σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ρωσικές δυνάμεις που κινούνταν προς το Κίεβο εν μέρει ανακόπηκαν.

Ουκρανία: «Είδαμε φίλους μας να πεθαίνουν» λένε οι Έλληνες της Μαριούπολης

Ο ουκρανικός στρατός απέκρουσε χθες χερσαίες και αεροπορικές επιθέσεις, κατά τον ίδιο.

Ουκρανία: 352 άμαχοι νεκροί, ανάμεσά τους 14 παιδιά 

Την ίδια ώρα το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι 352 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 14 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Παιδάκι τραυματισμένο

Τουλάχιστον 14 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην Ουκρανία

Είσης 1.684 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 116 παιδιά, έχουν τραυματισθεί.

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια - Μπλίνκεν: Ζωτικός σύμμαχος των ΗΠΑ η Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ ο αριθμός των ανθρώπων που εγκατέλειψαν την Ουκρανία, κυνηγημένοι από τον πολεμικό όλεθρο, έχει ξεπεράσει τις 368.000.

παιδάκι ουκρανία πρόσφυγας

Πάνω από 368.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους

Ουκρανία: Οχηματοπομπή του ρωσικού στρατού κατευθύνεται στο Κίεβο

Παράλληλα, δορυφορικές φωτογραφίες εικονίζουν μεγάλη οχηματοπομπή του ρωσικού στρατού, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, να κατευθύνεται προς το Κίεβο. 

O προσωπικός στρατός του Πούτιν στη μάχη της Ουκρανίας

Η οχηματοπομπή είχε μήκος περίπου 5 χιλιόμετρα και βρισκόταν βορειοανατολικά της ουκρανικής πόλης Ιβάνκιβ. 

πολιτοφύλακας με μολότοφ

Οι Ουκρανοί αντιστέκονται σθεναρά στη ρωσική επιδρομή

Συμπεριλάμβανε οχήματα με καύσιμα, εφόδια, καθώς και τεθωρακισμένα, ανάμεσά τους άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Ουκρανία: «Δεν πρόκειται να παραδώσουμε ούτε μια σπιθαμή του εδάφους μας»

Επίσης έντεκα πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται ανοικτά της Οδησσού, ενώ ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου διαβεβαίωσε ότι το Σαββατοκύριακο εντάχθηκαν στις τάξεις του ουκρανικού στρατού περίπου 100.000 έφεδροι. 

Ουκρανία: Ξεκινούν οι συνομιλίες Ρώσων και Ουκρανών διπλωματών

Σήμερα τα βλέμματα όλων θα είναι στις διπλωματικές συνομιλίες που θα διεξαχθούν μεταξύ ρωσικής και ουκρανικής αντιπροσωπείας στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία. 

Ο Ζελένσκι δέχθηκε να συνομιλήσει με τη Ρωσία κοντά στο Τσερνόμπιλ

Οι συνομιλίες έρχονται μετά το τελεσίγραφο που έστειλε η Μόσχα στο Κίεβο το μεσημέρι της Κυριακής. 

τανκσ

Οι μάχες μαίνονται την ώρα που ξεκινούν οι διπλωματικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια να υπάρξει μία συμφωνία ανάμεσα στα δύο μέρη, ωστόσο ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι δεν έδειξε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των επαφών αυτών, διευκρινίζοντας ότι οι αντιπροσωπείες θα συναντηθούν «χωρίς προϋποθέσεις».

Μάχες και εκρήξεις στη Μαριούπολη: Εκκένωση του Σαρτανά

Ενόψει της σημερινής συνάντησης ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ανέφερε σε διάγγελμά του ότι «μέχρι να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχη. Δε θα υποκύψουμε, δε θα δώσουμε ούτε μέτρο από το έδαφός μας».

«Κόλαση» στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι μπήκαν στο Χάρκοβο   

Υποστήριξε επίσης ότι η κίνηση του Πούτιν να θέσει σε συναγερμό τις δυνάμεις για τα πυρηνικά, ήρθε λίγο μετά την ανακοίνωση για τις συνομιλίες των δύο πλευρών, προκειμένου να πιέσει, αλλά ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δε θα υποχωρήσει.

Ουκρανία: Ο Πούτιν έθεσε σε επιφυλακή τις πυρηνικές του δυνάμεις

Τεράστια ανησυχία έχει προκαλέσει η απόφαση αυτή του Πούτιν να διατάξει τον ρωσικό στρατό να θέσει τις πυρηνικές του δυνάμεις σε «ειδική επιφυλακή» για να «απαντήσει στην επιθετικότητα του ΝΑΤΟ».

Πούτι

Ο Πούτιν έδωσε εντολή να βρίσκονται σε επιφυλακή οι πυρηνικές του δυνάμεις

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, η κίνηση αυτή δε σημαίνει ότι η Ρωσία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά της όπλα, ωστόσο η κίνησή της αυτή έχει καταδικαστεί ευρέως, με τις ΗΠΑ να την αποκαλούν «εντελώς απαράδεκτη» και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ να τη χαρακτηρίζει «επικίνδυνη» και «ανεύθυνη».

χάρτης με μάχες

Χάρτης με τις περιοχές, όπου μαίνονται οι σφοδρότερες μάχες στην Ουκρανία

ΗΠΑ και Γαλλία κάλεσαν τέλος χθες βράδυ τους πολίτες τους, που είναι στη Ρωσία, να φύγουν από τη χώρα, όσο είναι ακόμα διαθέσιμες αεροπορικές πτήσεις.

Ουκρανία: Η βοήθεια που στέλνουν οι χώρες στο Κίεβο

Χατζηβασιλείου: Γιατί η Ελλάδα έστειλε αμυντικό υλικό στην Ουκρανία

  • Γερμανία: 1.000 αντιαρματικά όπλα, 500 πυραύλους Stinger, 10.000 τόνους καυσίμων. Επιτρέπει στην Ολλανδία (400 αντιαρματικά όπλα) και την Εσθονία (9 κομμάτια πυροβολικού) την προώθηση όπλων γερμανικής κατασκευής.
  • Γαλλία: Αντιαεροπορικά συστήματα, ψηφιακά όπλα, καύσιμα
  • Ηνωμένο Βασίλειο: 2.000 αντιαρματικοί πύραυλοι, συν γιλέκα, κράνη και αρβύλες
  • Βέλγιο: 2.000 πολυβόλα όπλα και 3.800 τόνους καυσίμων
  • Ολλανδία: 200 βλήματα Stinger, όπλα και κράνη
  • Πορτογαλία: Τυφέκια τύπου G3, χειροβομβίδες, πυρομαχικά, αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, διόπτρες νυχτερινής όρασης, φορητούς ασυρμάτους
  • Σουηδία: 5.000 αντιαρματικά όπλα, 5.000 κράνη, 5.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα και 135.000 γεύματα εκστρατείας.
  • Τσεχία: Χιλιάδες πολυβόλα, υποπολυβόλα, όπλα ελεύθερων σκοπευτών, πιστόλια και πυρομαχικά, συνολικής αξίας 7,6 εκατομμυρίων ευρώ
  • Ελλάδα: Αμυντικό εξοπλισμό (και ανθρωπιστική βοήθεια)
  • Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία: Αντιαρματικά Javelin και αντιαεροπορικά Stinger, αμερικανικής κατασκευής, κατόπιν συνεννόησης με τις Ηνωμένες Πολιτείες
  • Σλοβακία: Πυρομαχικά και καύσιμα συνολικής αξίας 11 εκατομμυρίων ευρώ
  • Ρουμανία: Αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη
  • Βουλγαρία: Έχει ανακοινώσει την αποστολή στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες
  • Εκτός Ευρώπης, στρατιωτική στήριξη παρέχουν επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς. Η κυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ έχει ζητήσει από το Κογκρέσο την έγκριση 6,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ουκρανική κρίση, πέραν της βοήθειας που έχει ήδη προσφέρει.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top