Ουκρανία: «Δεν πρόκειται να παραδώσουμε ούτε μια σπιθαμή του εδάφους μας»

Αύριο οι διαπραγματεύσεις - Έκτακτη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Οι τελευταίες εξελίξεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star (27/2/22)

Τις θέσεις της Ουκρανίας, λίγο πριν την εκκίνηση των συνομιλιών με τη Ρωσία κοντά στη Λευκορωσία, έκανε γνωστές ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, οι διαπραγματεύσεις μάλλον θα ξεκινήσουν αύριο, Δευτέρα. 

Ο Ζελένσκι δέχθηκε να συνομιλήσει με τη Ρωσία κοντά στο Τσερνόμπιλ

Σε δηλώσεις που έκανε με αφορμή τις επικείμενες συνομιλίες με τη Ρωσία ο κ. Κουλέμπα είπε αρχικά πως «το γεγονός ότι τώρα έστειλαν μήνυμα (οι Ρώσοι) ότι είναι έτοιμοι να συνομιλήσουν, χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς απαιτήσεις και προαπαιτούμενα είναι μια νίκη για την ουκρανική πλευρά». 

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη «που έχουν προσφέρει οι σύμμαχοι και φίλοι μας», τονίζοντας, ωστόσο, ότι «είναι οι δικοί μας άνθρωποι όμως που πολεμούν, παλεύουν και σκοτώνονται».

Μάχες και εκρήξεις στη Μαριούπολη: Εκκένωση του Σαρτανά

«Θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε τη χώρα μας, να αντιστεκόμαστε επιτυχώς στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, στους Ρώσους εισβολείς, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να ανακαταλάβουμε όποια εδάφη έχουν καταλάβει. Η μόνη λύση αυτών των συνομιλιών θα είναι το τέλος του πολέμου και η ειρήνη. Αλλά θα ήθελα να κάνω απολύτως σαφές, ότι δεν πρόκειται να παραδώσουμε ούτε μια σπιθαμή του εδάφους της Ουκρανίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος. 

Έκτακτη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Στις 19.00 (ώρα Ελλάδας) σήμερα το απόγευμα συνεδριάζουν εκτάκτως οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ αναμένεται να προτείνει στους Υπουργούς τη χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη για την παροχή βοήθειας στον «ηρωϊκό ουκρανικό στρατό», όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του.

Αυστηρό διάβημα του ΥΠΕΞ στη Ρωσία για τον θάνατο 10 ομογενών 

Η πρόταση του Ζοζέπ Μπορέλ ακολουθεί άμεσο αίτημα του Υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα στους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ κατά την ομιλία του την περασμένη Παρασκευή.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα προτείνει την παροχή εξοπλισμού όπως πυρομαχικά, αλλά και καύσιμα και ιατρικές προμήθειες.

Επίσης, οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Εξωτερικών, θα συζητήσουν σχετικά με την ανακοίνωση επιπλέον σκληρών οικονομικών κυρώσεων, που έγιναν από μια σειρά από χώρες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ουκρανία: Η τρομακτική στιγμή πυροβολισμών κοντά στο ελληνικό προξενείο

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ο αποκλεισμός ορισμένου αριθμού ρωσικών τραπεζών από το SWIFT, το μπλόκο  στη ρωσική Κεντρική Τράπεζα στο να αναπτύξει τα διεθνή της αποθέματα και οι ενέργειες κατά των ανθρώπων και των οντοτήτων που διευκολύνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ουκρανία: Η μάχη του Κιέβου - Εκρήξεις και ανταλλαγή πυροβολισμών 

Η σημερινή συζήτηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ θα ανοίξει το δρόμο για την ταχεία έγκριση όλων των απαραίτητων νομικών πράξεων αναφέρει η σχετική ανακοίνωση για την τηλεδιάσκεψη.

Επιπροσθέτως, ο κ. Μπορέλ θα προτείνει μια σειρά πρόσθετων πιθανών μέτρων για την παροχή βοήθειας στον λαό της Ουκρανίας.

Ο Επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια, Γιάνες Λέναρσιτς θα ενημέρωσει σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ στην Ουκρανία και στους Ουκρανούς πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες.

Η συνέντευξη τύπου του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ,Ζοζέπ Μπορέλ αναμένεται μετά τις 21.00 ώρα Ελλάδος.

«Η ρητορική του Πούτιν περί πυρηνικών είναι επικίνδυνη και ανεύθυνη» υπογράμμισε στο CNN ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απαντώντας στον πρόεδρο της Ρωσίας. 

ΗΠΑ-Ρωσία: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κλιμακώνει την ένταση με απαράδεκτο τρόπο, θέτοντας σε συναγερμό τις δυνάμεις για τα πυρηνικά 

Η εντολή του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να θέσει τις δυνάμεις αποτροπής της Ρωσίας, που περιλαμβάνουν τα πυρηνικά όπλα, σε συναγερμό είναι μια απαράδεκτη κλιμάκωση, δήλωσε σήμερα  η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ. 

«Σημαίνει ότι ο πρόεδρος Πούτιν συνεχίζει να κλιμακώνει αυτόν τον πόλεμο με έναν απολύτως απαράδεκτο τρόπο και πρέπει να συνεχίσουμε να ανακόπτουμε τις ενέργειές του με τον σθεναρότερο δυνατό τρόπο», είπε η Γκρίνφιλντ σε μια συνέντευξη με την εκπομπή του CBS "Face the Nation". 

«Θηλιά» στη Ρωσία από ΕΕ με νέες σκληρές κυρώσεις για τις ρωσικές τράπεζες

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο πραγματοποιεί έκτακτη σύσκεψη μετά τις επικίνδυνες δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου. 

Ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 54 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία ενέκριναν οι ΗΠΑ όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. 

Πολλές χώρες έχουν αποφασίσει ήδη να κλείσουν τον εναέριο χώρο τους για απευθείας πτήσεις από την Ρωσία. Ανάμεσα σε αυτές, το Βέλγιο και ο Καναδάς. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top