Επικεφαλής Moderna: Τρόμος για νέα υπερμετάλλαξη της Όμικρον και της Δέλτα

«Η Όμικρον θα επικρατήσει μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου»

Ανησυχία προκαλούν οι νέες δηλώσεις του επικεφαλής γιατρού της Moderna για πιθανή δημιουργία υπερμετάλλαξης της Όμικρον σε συνδυασμό με τη Δέλτα. 

Η υπερμετάλλαξη αυτή μπορεί να δημιουργηθεί αν κάποιος μολυνθεί ταυτόχρονα από τις δύο μεταλλάξεις. 

Όπως είπε ο Πολ Μπάρτον, μιλώντας στην Επιτροπή Επιστήμης και Τεχνολογίας της Μ. Βρετανίας, ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι σπάνιο, αλλά μπορεί να συμβεί.

Μετάλλαξη Όμικρον: «Αν επικρατήσει στη Βρετανία, θα επικρατήσει παντού»

Ο ίδιος εξήγησε ότι οι λοιμώξεις από την Covid περιλαμβάνουν συνήθως μόνο ένα μεταλλαγμένο στέλεχος, αλλά σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις μπορεί και δύο στελέχη να «χτυπήσουν» έναν οργανισμό ταυτόχρονα. 

Εάν τα μεταλλαγμένα στελέχη μολύνουν το ίδιο κύτταρο, μπορεί να είναι σε θέση να ανταλλάξουν DNA και να συνδυαστούν για να δημιουργήσουν μια νέα έκδοση του ιού. 

Ο Μπάρτον, προειδοποίησε ότι ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων Δέλτα και Όμικρον αυτή τη στιγμή στη Μ. Βρετανία, καθιστούν αυτό το σενάριο πολύ πιθανό. 

Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με ερευνητές, είναι πιθανό, αλλά απαιτεί πολύ συγκεκριμένες συνθήκες.

Ήδη η μετάλλαξη Όμικρον κυριαρχεί στο Λονδίνο σε διάστημα δύο εβδομάδων, αφότου εντοπίστηκε στη χώρα. Εκεί καταγράφηκε και ο πρώτος νεκρός. Οι ειδικοί εκτιμούν ακόμα πως θα είναι το κύριο στέλεχος μέχρι την Πρωτοχρονιά. 

«Σίγουρα υπάρχουν δεδομένα. Έχουν δημοσιευθεί και μελέτες από τη Νότια Αφρική που λένε ότι οι άνθρωποι -και σίγουρα οι ανοσοκατεσταλμένοι άνθρωποι- μπορούν να φιλοξενήσουν και τους δύο ιούς», σημείωσε ο Μπάρτον.

Ανάλογοι φόβοι είχαν εκφραστεί και πριν από μερικούς μήνες, όταν εμφανίστηκε η μετάλλαξη Δέλτα την ίδια εποχή που κυριαρχούσε η Άλφα, όμως οι προβλέψεις για μια νέα υπερμετάλλαξη δεν επιβεβαιώθηκαν. 

Καμπανάκι ΠΟΥ για Όμικρον: Καμιά παραλλαγή δε διαδόθηκε τόσο γρήγορα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καμία παραλλαγή του κορωνοϊού δε διαδόθηκε τόσο γρήγορα όσο η Όμικρον. 

Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί κρούσματα της Όμικρον σε 77 χώρες. 

ΠΟΥ: «Η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη»

«Όμως η πραγματικότητα είναι ότι η Όμικρον βρίσκεται πιθανότατα στις περισσότερες χώρες, ακόμη και αν δεν έχει εντοπιστεί ακόμη. Η Όμικρον εξαπλώνεται με ρυθμό που δεν έχουμε ξαναδεί σε καμία άλλη παραλλαγή», του SARS-CoV-2, εξήγησε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

«Ανησυχούμε από το γεγονός ότι οι άνθρωποι θεωρούν την Όμικρον ήπια (…) Ακόμη κι αν η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια, ο αριθμός των κρουσμάτων θα μπορούσε για άλλη μια φορά να κατακλύσει εκείνα τα συστήματα υγείας που δεν είναι προετοιμασμένα», προειδοποίησε.

Εμβόλιο Pfizer: Προστατεύει από τη νοσηλεία και στην περίπτωση της Όμικρον

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ υπογράμμισε ότι τα εμβόλια από μόνα τους δε θα επιτρέψουν σε καμία χώρα να βγει από την κρίση και ζήτησε να χρησιμοποιούνται όλα τα διαθέσιμα εργαλεία: μάσκες, τακτικό αερισμός των κλειστών χώρων και τήρηση των αποστάσεων. «Να τα κάνετε όλα αυτά. Κάντε τα με συνέπεια. Κάντε τα σωστά», επέμεινε.

Ο Τέντρος επισήμανε ότι η εμφάνιση της Όμικρον ώθησε ορισμένες χώρες να επιταχύνουν τα προγράμματα αναμνηστικού εμβολιασμού για όλον τον ενήλικο πληθυσμό τους, «μολονότι δεν έχουμε στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των ενισχυτικών εμβολιασμών έναντι αυτής της παραλλαγής». 

Πρώτος νεκρός από τη μετάλλαξη Όμικρον στη Μ. Βρετανία

«Ο ΠΟΥ ανησυχεί ότι τέτοια προγράμματα θα οδηγήσουν ξανά στη συσσώρευση εμβολίων για την Covid-19 που παρατηρήσαμε φέτος και θα επιδεινώσουν την ανισότητα. Είναι σαφές, καθώς προχωράμε, ότι οι αναμνηστικές δόσεις θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο, ιδίως για εκείνους που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια ή να πεθάνουν», πρόσθεσε.

Δανία: Πάνω από 1.000 κρούσματα της Όμικρον μέσα σε 24 ώρες        

Η Όμικρον δείχνει να επικρατεί σχεδόν παντού στην Ευρώπη. 

Η Δανία ξεπέρασε χθες, για πρώτη φορά, τα 1.000 κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον μέσα σε μία ημέρα και οι αρχές εκτιμούν ότι το στέλεχος αυτό θα επικρατήσει στην Κοπεγχάγη εντός της εβδομάδας.

Μετάλλαξη Όμικρον: Κυριαρχεί ήδη στη Νότια Αφρική με το 70% των κρουσμάτων

Η χώρα, που βρίσκεται στην πρωτοπορία όσον αφορά τον αριθμό τεστ αλλά και την αλληλούχιση του γονιδιώματος για τον εντοπισμό των παραλλαγών, κατέγραψε συνολικά 4.535 κρούσματα της Όμικρον, εκ των οποίων τα 1.098 τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τον απολογισμό της Υπηρεσίας Ελέγχου Μολυσματικών Ασθενειών (SSI).

Η εξάπλωση της νέας παραλλαγής είναι θεαματική, μόλις δύο εβδομάδες αφότου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στη Δανία, στις 28 Νοεμβρίου. 

Μαγιορκίνης: «Θέμα χρόνου η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα»

Ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάζεται κάθε δύο με τρεις ημέρες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Τα περισσότερα (περίπου 2.700) εντοπίστηκαν στην Κοπεγχάγη και τα περίχωρά της.

Παραμένει κλειστή η εστίαση στην Ολλανδία - Παράταση των μέτρων

Στην Ολλανδία από την άλλη η κυβέρνηση ανακοίνωσε την παράταση των περιοριστικών μέτρων έως τις 14 Ιανουαρίου λόγω της μεγάλης διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον. 

Έτσι συνεχίζουν να κλείνουν εστιατόρια, μπαρ και εμπορικά καταστήματα στις πέντε το απόγευμα, ενώ παραμένει η σύσταση για τηλεργασία. 

Όμικρον: Εντοπίστηκε μετάλλαξή της που δεν ανιχνεύεται ούτε με μοριακό test

Επίσης, άρχισε να ενισχύεται η εμβολιαστική εκστρατεία για τον εμβολιασμό του ενήλικου πληθυσμού με την Τρίτη δόση. 

Τέλος το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων θα είναι διαφορετικό, καθώς επιτρέπεται στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι να κάτσουν μόνο τέσσερα άτομα. 

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Είμαστε πιο προετοιμασμένοι για την καταπολέμηση του ιού»

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Twitter τόνισε πως και φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά λόγω της πανδημίας, όμως η Ευρώπη είναι πιο προετοιμασμένη από ποτέ να αντιμετωπίσει την πανδημία. 

Πάνω από το 66% των Ευρωπαίων έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, ενώ 62 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη κάνει τις ενισχυτικές δόσεις τους, οι οποίες αποτελούν την καλύτερη διαθέσιμη σήμερα προστασία κατά της Όμικρον.

Τα καλά και τα κακά νέα για τη μετάλλαξη Όμικρον

Σύμφωνα με την κ. φον ντερ Λάιεν η νέα παραλλαγή Όμικρον ενδέχεται να κυριαρχήσει στα κρούσματα της Covid-19 στην Ευρώπη μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου και πρόσθεσε.

«Με δεδομένη την ταχεία αύξηση των κρουσμάτων, η επιστήμη μάς λέει ότι πρέπει να αναμένουμε ότι η Όμικρον θα είναι ήδη η νέα κυρίαρχη παραλλαγή στην Ευρώπη από τα μέσα του Ιανουαρίου», δήλωσε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Ευρώπη μπορεί να παράγει πάνω από 300 εκατομμύρια δόσεις τον μήνα - άρα θα υπάρχει επάρκεια εμβολίων.  

«Οι συμβάσεις μας εξασφαλίζουν ότι μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε προσαρμοσμένα εμβόλια, αν χρειαστεί. Θα μπορούσαν ακόμη και να είναι έτοιμα τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο και να εγκριθούν γρήγορα από τον ΕMA», έγραψε στο Twitter.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top