ΕΕ: Τα εμβόλια για παιδιά θα είναι διαθέσιμα από τις 13 Δεκεμβρίου

Φον ντερ Λάιεν: «Χρειάζονται 100 μέρες για την αναβάθμιση των εμβολίων»

Παγκόσμιος συναγερμός για τη μετάλλαξη Όμικρον - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star (28/11)

Η παραγωγή του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της Covid για τα παιδιά θα επιταχυνθεί και οι δόσεις θα είναι διαθέσιμες στην Ευρωπαϊκή Ενωση στις 13 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μετάλλαξη Όμικρον: Επικίνδυνη για παιδιά κάτω των δύο ετών

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες με θέμα την εξέλιξη της πανδημίας και την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι η επιστημονική κοινότητα θα χρειασθεί «100 ημέρες» για να προσαρμόσει την εμβολιαστική της απόκριση στη νέα αυτή παραλλαγή.

Μετάλλαξη Όμικρον: «Μπορούμε να έχουμε εμβόλιο σε 100 μέρες»

Αν δούμε ότι η Όμικρον δεν καλύπτεται από τα εμβόλια, τότε θα γίνει αναβάθμιση των εμβολίων από τους επιστήμονες, χρειάζονται 100 μέρες. Ο ΕΜΑ θα επιταχύνει την έγκριση. Ελπίζουμε το καλύτερο, ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο

«Δεν ξέρουμε τα πάντα για την Όμικρον, αλλά ξέρουμε αρκετά για να ανησυχούμε. Πολλές μεταλλάξεις. Είναι μάχη με τον χρόνο. Θα μας πάρει 2-3 εβδομάδες, θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μάθουμε τα πάντα για την Όμικρον. Οι επιστήμονες εργάζονται μέρα- νύχτα. Αυτό που μας λένε ήδη ότι ο πλήρης εμβολιασμός και το μπούστερ προσφέρουν την καλύτερη προστασία που έχουμε μέχρι τώρα» εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν. 

«Έχουμε δώσει στην ΕΕ περισσότερα από 1 δισ. δόσεις εμβολίων. Ξεκίνησαν ήδη σε πολλά κράτη οι καμπάνιες για μπούστερ. Το καλοκαίρι έκλεισε το 3ο συμβόλαιο για 1,8 εκ. δόσεις, έχουμε συνολικά και με Moderna κλπ 360 εκ. δόσεις ως το τέλος του πρώτου 3μήνου 2020. Είναι αρκετά για όλους που θέλουν μπούστερ» πρόσθεσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Ανησυχητική» χαρακτήρισε την κατάσταση επιδημιολογικά η Στέλλα Κυριακίδου. «Για την Όμικρον, λέμε ξανά την ανάγκη εμβολιασμού. Το 66% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ είναι πλήρως εμβολιασμένο. Χρειάζεται κι άλλο. Έχουμε τα εμβόλιά μας αλλά και τα φάρμακα. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι με τη μετάλλαξη Όμικρον πρέπει να κάνουμε γρήγορα και να είμαστε έτοιμοι για δημόσια υγεία και επείγουσες καταστάσεις».

Ερωτηθείσα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό που αποφασίστηκε στην Ελλάδα είπε ότι σέβεται τις αποφάσεις και πως αυτό είναι αρμοδιότητα του κάθε κράτους-μέλους. 

«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι 2-3 χρόνια πριν, δε θα πίστευα ποτέ να είμαι μάρτυρας αυτού που βλέπουμε τώρα. Έχουμε αυτή τη φρικτή πανδημία, έχουμε εμβόλια που σώζουν ζωές, αλλά δε χρησιμοποιούνται από όλους και αυτό κοστίζει ζωές» είπε.

Κατέληξε λέγοντας ότι το πρέπει «να ξεκινήσει η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εντός της ΕΕ. Θέλει συζήτηση, κοινή προσέγγιση»

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top