ΠΟΥ για μετάλλαξη Όμικρον: Πολύ υψηλός ο παγκόσμιος κίνδυνος - Πάρτε μέτρα

Σε ποιες χώρες έχουν εντοπιστεί κρούσματα μέχρι σήμερα

Παγκόσμιος συναγερμός για τη μετάλλαξη Όμικρον - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star (28/11)

Νέος συναγερμός για τη μετάλλαξη Όμικρον, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να χαρακτηρίζει ως «πολύ υψηλό» τον κίνδυνο διεθνούς εξάπλωσης.

Μετάλλαξη «Όμικρον»: Πού έχει εντοπιστεί στην ΕΕ - Τι θα κάνει η Ελλάδα

Μάλιστα, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής «ενδέχεται να υπάρξουν μελλοντικές εξάρσεις της Covid-19, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις» σε κάποιες περιοχές, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Μετάλλαξη Όμικρον: Ισραήλ και Ιαπωνία κλείνουν τα σύνορα τους για όλους

μετάλλαξη Όμικρον

Ο οργανισμός προέτρεψε όλες τις χώρες παγκοσμίως να επιταχύνουν τον εμβολιασμό των ομάδων υψηλής προτεραιότητας και να «διασφαλίσουν ότι υπάρχουν σχέδια μετριασμού» για τη διατήρηση των βασικών υπηρεσιών υγείας.

Μετάλλαξη Όμικρον: «Δεν είναι σαφές αν είναι πιο μεταδοτική» λέει ο ΠΟΥ

«Η Όμικρον έχει έναν άνευ προηγουμένου αριθμό μεταλλάξεων ακίδας, μερικές από τις οποίες είναι ανησυχητικές για τον πιθανό αντίκτυπό τους στην τροχιά της πανδημίας», ανέφερε ο ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι ο συνολικός παγκόσμιος κίνδυνος, που σχετίζεται με τη νέα παραλλαγή ανησυχίας Όμικρον, εκτιμάται ως πολύ υψηλός.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό  απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την καλύτερη κατανόηση της δυνατότητας της Όμικρον να αποφύγει την προστασία από την ανοσία, που προκαλείται από εμβόλια και προηγούμενες λοιμώξεις, προσθέτοντας ότι αναμένονται περισσότερα δεδομένα τις επόμενες εβδομάδες.

Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι που να συνδέονται με το στέλεχος Όμικρον, αν και χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω έρευνες για να εκτιμηθεί η ικανότητά του να διαφεύγει της προστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια και οι προηγούμενες μολύνσεις, σημείωσε ο ΠΟΥ. 

«Η αύξηση των κρουσμάτων, ανεξαρτήτως της σοβαρότητάς τους, ενδέχεται να αυξήσει την πίεση στα συστήματα υγείας και ίσως οδηγήσει σε αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα. Οι επιπτώσεις στους ευάλωτους πληθυσμούς θα είναι σημαντική, κυρίως σε χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη», τόνισε ο οργανισμός. 

Μετάλλαξη Όμικρον: Πού έχουν εντοπιστεί κρούσματα

Ο ΠΟΥ ενημερώθηκε για πρώτη φορά για το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού στις 24 Νοεμβρίου από τις αρχές της Νότιας Αφρικής, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων της covid-19 έχει αυξηθεί ραγδαία. 

Έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, με κρούσματα να έχουν εντοπιστεί:

  • στην Αυστραλία
  • το Βέλγιο
  • την Μποτσουάνα
  • τη Μεγάλη Βρετανία
  • τη Δανία
  • τη Γερμανία
  • το Χονγκ Κονγκ
  • το Ισραήλ
  • την Ιταλία
  • την Ολλανδία
  • τη Νότια Αφρική
  • την Πορτογαλία
  • τον Καναδά

Ακολουθώντας το παράδειγμα του Ισραήλ, η Ιαπωνία ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός της σε όλους τους αλλοδαπούς, ενώ και άλλες χώρες έχουν ανακοινώσει την αναστολή των ταξιδιών από και προς χώρες του νότιου τμήματος της Αφρικής. 

Στις πιο πρόσφατες οδηγίες του ο ΠΟΥ επανέλαβε ότι οι χώρες θα πρέπει να χρησιμοποιούν μια προσέγγιση «βάσει κινδύνου για να προσαρμόζουν τα μέτρα τους που αφορούν τα διεθνή ταξίδια εγκαίρως». 

«Κρούσματα covid-19 και μολύνσεις αναμένονται σε εμβολιασμένους, αν και σε μικρότερο και αναμενόμενο ποσοστό», κατέληξε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top