Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Απόφαση-σταθμός για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

«Είναι αναγκαίος σε μία δημοκρατική κοινωνία»

Ουρές στη Γερμανία για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. AP Hub Video

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αποφάνθηκε ότι «ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι αναγκαίος σε μία δημοκρατική κοινωνία», με αφορμή την προσφυγή γονέων παιδιών τα οποία δεν έγιναν δεκτά σε νηπιαγωγεία της Τσεχίας επειδή δεν είχαν εμβολιαστεί.

Ιταλία: Όποιος υγειονομικός αρνηθεί να εμβολιαστεί δε θα πληρώνεται

Όπως ανέφερε ο ειδικός νομικός του Δικαστηρίου Νικολά Ερβιέ, η απόφαση στηρίζει τη δυνατότητα μίας εμβολιαστικής υποχρέωσης υπό όρους στο πλαίσιο της πανδημίας του κορωνοϊού, τονίζοντας το περιθώριο εκτίμησης που αφήνει το Δικαστήριο στα Κράτη στον καθορισμό της πολιτικής εμβολιασμού.

Επεσήμανε, δε, ότι η απόφαση του Δικαστηρίου «διαπιστώνει την ύπαρξη γενικής συναίνεσης σχετικά με τα επωφελή αποτελέσματα του εμβολιασμού, τα οποία δεν τίθενται σε αμφισβήτηση από τις αναπόφευκτες παρενέργειες, από τη στιγμή που υπάρχει αυστηρός επιστημονικός έλεγχος».

εμβολιασμός

Το ύψιστο συμφέρον των παιδιών πρέπει να υπερισχύει σε όλες τις αποφάσεις που τα αφορά, τονίζει το ΕΔΑΔ. ap images

Το Δικαστήριο, σύμφωνα με τον ίδιο, υιοθετεί την αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης, η οποία μπορεί να δικαιολογήσει την επιβολή του εμβολιασμού σε όλους, ακόμη και σε εκείνους που αισθάνονται λιγότερο απειλούμενοι από τη νόσο, από τη στιγμή που τίθεται το θέμα της προστασίας των πλέον ευάλωτων ατόμων.

Στην απόφασή του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θεωρεί ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των παιδιών στην Τσεχική Δημοκρατία κατά εννέα ασθενειών δε συνιστά παραβίαση των αρχών της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ως προς «το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής».

Η πολιτική εμβολιασμού θέτει τους νόμιμους στόχους της προστασίας της υγείας, καθώς και των δικαιωμάτων του άλλου, προστατεύοντας τόσο εκείνους που εμβολιάζονται, όσο και εκείνους που δεν μπορούν να εμβολιασθούν για ιατρικούς λόγους. Αυτοί δέχονται τις ωφέλειες της συλλογικής ανοσίας για να προστατευθούν από τις προκείμενες σοβαρές λοιμώδεις νόσους, αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης.

Τέλος, τονίζεται ότι το ύψιστο συμφέρον των παιδιών πρέπει να υπερισχύει σε όλες τις αποφάσεις που τα αφορά.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top