AstraZeneca: Σταματoύν τα εμβόλια σε γυναίκες κάτω των 60 ετών στη Γερμανία

31 περιστατικά θρομβώσεων και εννέα θάνατοι ανησυχούν τους ειδικούς

Ουρές σε εμβολιαστικό κέντρο στη Γερμανία για τη χορήγηση του πολυπόθητου εμβολίου κατά του κορωνοϊού. AP Hub Video

Η κυβέρνηση του Βερολίνου ανέστειλε σήμερα τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού στις γυναίκες κάτω των 60 ετών, μετά τη διαπίστωση 31 περιστατικών θρομβώσεων. Την ίδια απόφαση έλαβαν νωρίτερα πολλά νοσοκομεία της Γερμανίας.

AstraZeneca: Ο EMΑ συγκαλεί εκτάκτως ομάδα ειδικών για θρομβώσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο «Paul Ehrlich», αρμόδιο για τα εμβόλια στη Γερμανία, έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα 31 περιπτώσεις σπάνιας θρόμβωσης, έπειτα από εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca. Εννέα από τα περιστατικά κατέληξαν, ενώ με εξαίρεση δύο περιπτώσεις, όλα αφορούν γυναίκες ηλικίας μεταξύ 20 και 63 ετών. Οι δύο άνδρες ήταν 36 και 57 ετών.

Εμβόλιο AstraZeneca: Υπό αμφισβήτηση τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών

AstraZeneca θρόμβωση

Η κυβέρνηση του Βερολίνου ανέστειλε σήμερα τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού στις γυναίκες κάτω των 60 ετών. AP Images

Σε αυτά τα στοιχεία παρέπεμψε πριν από λίγο και η υπουργός Υγείας του κρατιδίου του Βερολίνου Ντιλέκ Καλαϊτζί, ανακοινώνοντας την αναστολή χρήσης του για την συγκεκριμένη κατηγορία, ενώ εκπρόσωπος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité τόνισε ότι «αυτό το βήμα είναι απαραίτητο, διότι έχουν διαπιστωθεί νέα περιστατικά θρομβώσεων σε γυναίκες στην Γερμανία».

Ο ίδιος διευκρίνισε πάντως ότι στο Charité δεν υπήρξε ανάλογο περιστατικό, ενώ έχουν χορηγηθεί ήδη 16.000 δόσεις εμβολίων στο προσωπικό, εκ των οποίων τα περισσότερα της AstraZeneca.

Την προληπτική αναστολή χρήσης του εμβολίου σε γυναίκες κάτω των 55 ετών αποφάσισε σήμερα και το Νοσοκομείο Vivantes του Βερολίνου, επισημαίνοντας ότι η οδηγία αφορά κυρίως το προσωπικό του.

Σε αντίστοιχες κινήσεις προέβησαν ήδη και νοσοκομεία στην Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, όπου υπήρξαν μάλιστα και δύο περιστατικά θρομβώσεων. Μία 47χρονη γυναίκα πέθανε, ενώ μία 27χρονη έχει πλεόν αναρρώσει.

AstraZeneca: Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Παρά τις αντιδράσεις σε δεκάδες ευρωπαϊκές χώρες για τις παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca, στη χώρα μας συνεχίζονται κανονικά οι εμβολιασμοί, όπως είχε ξεκαθαρίσει και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Κίκιλιας για AstraZeneca: «Δεν αναστέλλονται οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα»

Όπως είχε επισημάνει ο υπουργός, οι υγειονομικές αρχές εμπιστεύονται τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) στο ζήτημα των εμβολιασμών και ξεκαθάρισε και θα ακολουθηθούν στο ακέραιο οι οδηγίες που έχουν δοθεί.

Θεοδωρίδου για εμβόλιο AstraZeneca: Τι ισχύει με τις θρομβώσεις

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top