Εμβόλιο AstraZeneca: Υπό αμφισβήτηση τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών

Ίσως βασίζονταν σε παλιές και «ξεπερασμένες» πληροφορίες

Ασφαλές και αποτελεσματικό έκρινε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού

Τον προβληματισμό των επιστημόνων στις ΗΠΑ έχουν προκαλέσει τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών για το εμβόλιο κατά του Covid-19 της AstraZeneca, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν χθες.

Εμβόλιο AstraZeneca: Αποτελεσματικό 79% στην πρόληψη συμπτωματικής νόσησης

Όπως αναφέρεται, η AstraZeneca ενδέχεται να βασίστηκε σε παρωχημένες πληροφορίες για την κλινική δοκιμή του εμβολίου στις ΗΠΑ,  σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία υγείας δίνοντας έτσι μία ελλιπή εκτίμηση της αποτελεσματικότητάς του. Financial Times και Bloomberg αναφέρουν πως η Επιτροπή Παρακολούθησης Δεδομένων και Ασφάλειας (DSMB), η οποία είναι επιφορτισμένη με τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ακρίβειας των δοκιμών του εμβολίου της AstraZeneca, εξέφρασε ανησυχίες στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων ότι οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σχετικά με τα αποτελέσματα των δοκιμών περιελάμβαναν «ξεπερασμένες» πληροφορίες.

Κάτι τέτοιο «μπορεί να παρέχει μια ελλιπή εικόνα των δεδομένων αποτελεσματικότητας», ανέφερε ο οργανισμός σε δήλωσή του νωρίς την Τρίτη, χωρίς να αναλύσει περαιτέρω. «Προτρέπουμε την εταιρεία να συνεργαστεί με την DSMB ώστε να επανεξετάσει τα δεδομένα αποτελεσματικότητας και να διασφαλίσει ότι τα πιο ακριβή, ενημερωμένα δεδομένα αποτελεσματικότητας θα δημοσιοποιηθούν το συντομότερο δυνατό», δήλωσε η ομάδα με επικεφαλής τον Άντονι Φάουτσι, τον κορυφαίο λοιμωξιολόγο των ΗΠΑ.

Εμβόλιο AstraZeneca: Απειλεί με μπλόκο στις εξαγωγές η ΕΕ

Η δήλωση ήρθε μια ημέρα αφότου κυκλοφόρησαν τα αποτελέσματα της πολυαναμενόμενης δοκιμής στις ΗΠΑ για το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca. Συμμετείχαν περισσότεροι από 32.000 εθελοντές, κυρίως στις ΗΠΑ, αλλά και στη Χιλή και το Περού. 

Η κλινική έρευνα έδειξε επίσης 79% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της συμπτωματικής νόσησης και 100% αποτελεσματικότητα έναντι σοβαρών ή κρίσιμων νόσων λόγω κορωνοϊού. Αξιοσημείωτο είναι ότι το ένα πέμπτο των συμμετεχόντων στις δοκιμές ήταν άνω των 65 ετών και το εμβόλιο έδειξε 80% αποτελεσματικότητα σε αυτούς τους ηλικιωμένους συμμετέχοντες. 

Πηγή

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top