Κίκιλιας για AstraZeneca: «Δεν αναστέλλονται οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα»

«Όποιος έχει ραντεβού να πάει. Συνιστώ ψυχραιμία»

Όσα είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας για το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας. Video Σκάι

Για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στη χώρα μας, μετά το «τσουνάμι» ανακοινώσεων από πολλές ευρωπαϊκές χώρες ότι παύουν προσωρινά τη χορήγησή του εξαιτίας των περιστατικών θρόμβωσης, μίλησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

AstraZeneca: Ανησυχία κι ακυρώσεις εμβολιασμών μετά τις παρενέργειες

Ο υπουργός τόνισε ότι στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν κανονικά. «Εμείς ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες. Δεν αναστέλλονται οι εμβολιασμοί της AstraZeneca, στο πλαίσιο των οδηγιών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ)», είπε στον ΣΚΑΪ

AstraZeneca: Έκτακτη συνεδρίαση ΕΜΑ και ΠΟΥ για τα περιστατικά θρόμβωσης

Ο κ. Κικίλιας συνέστησε ψυχραιμία και ξεκαθάρισε ότι στη χώρα μας μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει ανάλογες παρενέργειες με αυτές σε άλλες χώρες και προέτρεψε όσους έχουν ραντεβού για εμβολιασμό να μην το αναβάλλουν και να πάνε να εμβολιαστούν.

AstraZeneca: Κανονικά συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

«Συνιστώ ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Στη χώρα μας έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με αυτό το εμβόλιο. Στη χώρα μας υπήρξε ένα σοβαρό περιστατικό, το έλεγξε ο ΕΟΦ και δε σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca. Έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβόλια παγκοσμίως με αυτό το εμβόλιο και έχουν βρεθεί περίπου 37 περιστατικά»

AstraZeneca: Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία σταματούν το εμβόλιο

Τόνισε ότι οι υγειονομικές αρχές της χώρας εμπιστεύονται τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) στο ζήτημα των εμβολιασμών και ξεκαθάρισε ότι θα ακολουήσουμε στο ακέραιο οι οδηγίες που έχουν δοθεί.

«Από την αρχή της διαδικασίας των εμβολιασμών και των εμβολίων μέχρι και σήμερα εμπιστευόμαστε έναν θεσμό. Έναν πολύ σοβαρό οργανισμό, έναν σημαντικό οργανισμό, τον EMA. Αυτός έχει δώσει όλες τις αδειοδοτήσεις για όλα τα εμβόλια που χορηγούν οι ευρωπαϊκές χώρες. Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ΕΜΑ. Ο ΕΜΑ πουθενά μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει σχετική τέτοια οδηγία, αντιθέτως, και χθες βράδυ σε ανακοίνωσή του μίλησε υπέρ του οφέλους του εμβολιασμού», ξεκαθάρισε.

Σχολιάζοντας τις περρνέργειες του ΑstraZeneca ανέφερε ότι είναι ένα «επιστημονικό και πολιτικό θέμα και θα «παρακολουθείται στενά».

Κικίλιας: Τι είπε για τους εμβολιασμούς

Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 1 εκ. εμβολιασμοί και η χώρα μας αναμένει παραπάνω δόσεις εμβολίων τις επόμενες ημέρες.

«Έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ πλέον το 1.000.000 εμβολιασμούς, 1.300.000 φτάνουμε σήμερα. Έρχονται παραπάνω εμβόλια. Οι χώρες οι οποίες εμβολιάζουν με ταχείς ρυθμούς – και είμαστε από τις πιο ταχείς και με ασφάλεια χώρες στον εμβολιασμό στην Ευρώπη – βλέπουν σύντομα και αποτελέσματα. Βλέπετε ότι υπάρχει σιγά-σιγά προστασία ανοσίας στους υπέργηρους που έχουν εμβολιαστεί. Έτσι θα ακολουθήσουν και όλοι οι άλλοι. Κάναμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια όλη η ελληνική κοινωνία και θέλουμε όλοι να τη δούμε να ολοκληρώνεται επιτυχώς.

Υποστήριξε, δε, ότι «μέχρι το Πάσχα, στις 2 Μαΐου, θα έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα και επίσης προφανώς θα έχουμε και ένα πολύ καλύτερο καλοκαίρι από ότι το περσινό».

Κικίλιας: «Λειτουργούμε καθημερινά στο “κόκκινο” στην Αττική»

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε και την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας, αναφέροντας ότι λειτουργούν στο «κόκκινο» τις τελευταίες εβδομάδες.

«Έχω πει εδώ και πάνω από 6 εβδομάδες, ότι λειτουργούμε στο «κόκκινο» στην Αττική και μονίμως κάθε μέρα και κάθε εβδομάδα επεξεργαζόμαστε σχέδια και πλάνα τα οποία έχουμε πολύ καιρό στα συρτάρια μας και τα υλοποιούμε, εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα, συνεφημέρευσης, που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην ιστορία του Ε.Σ.Υ., θεραπευτηρίων από τον ιδιωτικό τομέα. Η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα θα διευρυνθεί, είναι εμφανές ότι γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό», είπε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top