AstraZeneca: Ανησυχία και ακυρώσεις εμβολιασμών μετά τις παρενέργειες

Συνεδριάζουν ΠΟΥ και ΕΜΑ - Η στάση της Ελλάδας

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί παγκοσμίως για την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca, μετά από την απόφαση 15 χωρών να αναστείλουν τη χρήση του, καθώς εμφανίστηκαν παρενέργειες σε πολίτες αμέσως μετά τον εμβολιασμό τους, μεταξύ των οποίων και θρομβώσεις στο αίμα. 

AstraZeneca: Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία σταματούν το εμβόλιο

Ποιες χώρες σταμάτησαν το εμβόλιο της Astrazeneca

Tο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αλλά και ο Μπόρις Τζόνσον, επιμένουν πως το εμβόλιο είναι ασφαλές, ωστόσο αρκετές χώρες προληπτικά αποφάσισαν να αναστείλουν την χορήγησή τους, υπό τον φόβο ότι μπορεί να έχει επικίνδυνες παρενέργειες στους εμβολιασμένους. 

AstraZeneca: Η ανακοίνωση της εταιρίας για τα περιστατικά θρόμβωσης

Ο χάρτης με τις χώρες που έχουν αναστείλει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca

Η λίστα των χωρών που σταμάτησαν προσωρινά τη χρήση του εμβολίου είναι: 

  • Γερμανία
  • Γαλλία
  • Ισπανία
  • Ιταλία
  • Ιρλανδία
  • Βουλγαρία
  • Δανία
  • Ολλανδία
  • Νορβηγία
  • Σλοβενία
  • Πορτογαλία
  • Κύπρος
  • Λετονία
  • Βενεζουέλα 
  • Ταϊλάνδη.

Ειδικά στην Ολλανδία έγιναν δέκα αναφορές για πιθανές παρενέργειες του εμβολίου, στις οποίες περιλαμβάνονται περιστατικά θρομβώσεων, με αποτέλεσμα να αποφασίσουν προχθές την αναστολή της χρήσης του εμβολίου.

AstraZeneca: Συνεδριάζει ο ΠΟΥ για την ασφάλεια του εμβολίου

Σήμερα συνεδριάζει επιτροπή ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που θα μελετήσει τα δεδομένα και θα ερευνήσει αν όντως υπάρχουν παρενέργειες από το συγκεκριμένο εμβόλιο. Ωστόσο, ο επικεφαλής του οργανισμού εμφανίστηκε καθησυχαστικός. 

AstraZeneca: Και η Ιρλανδία σταματά προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου

«Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι τα γεγονότα αυτά συνδέονται με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, αλλά είναι συνηθισμένη πρακτική να τα διερευνούμε, και δείχνει ότι το σύστημα επιτήρησης λειτουργεί και πως υπάρχουν αποτελεσματικοί έλεγχοι», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

AstraZeneca: Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τα περιστατικά θρόμβωσης

Σήμερα θα εξετάσει τα δεδομένα και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενώ θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύσκεψη της Πέμπτη. Πάντως σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου της AstraZeneca υπερτερούν των μειονεκτημάτων του. 

Νορβηγία: Τρεις υγειονομικοί με θρόμβωση μετά το εμβόλιο της AstraZeneca

«Η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ θα εξετάσει με περισσότερη λεπτομέρεια τις πληροφορίες σήμερα και συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση την Πέμπτη, 18 Μαρτίου προκειμένου να καταλήξει για τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί και για κάθε άλλο μέτρο που μπορεί να είναι απαραίτητο», ανέφερε ο οργανισμός που εδρεύει στο Άμστερνταμ.

AstraZeneca: Η στάση της Ελλάδας

Μέσα σε αυτό το κλίμα ανησυχία η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών της χώρας μας βρίσκεται σε επαγρύπνηση και σήμερα θα συνεδριάσει κι αυτή για να συζητήσει το θέμα των παρενεργειών που έχουν εμφανιστεί από το εμβόλιο της AstraZeneca.

Και στην Ελλάδα περιστατικό θρόμβωσης μετά από εμβόλιο της AstraZeneca

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ξεκαθάρισε ότι οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca στα άτομα που ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες 60 – 65 θα συνεχιστούν κανονικά, ακολουθώντας τις οδηγίες του EMA, εν αναμονή των αποφάσεων μετά τη νέα συνεδρίαση του Οργανισμού την Πέμπτη.  

Συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες και ξεκαθάρισε ότι στη χώρα μας μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει ανάλογες παρενέργειες με αυτές σε άλλες χώρες. Τέλος παρότρυνε όσους έχουν ραντεβού για εμβολιασμό να μην το αναβάλλουν και να πάνε να εμβολιαστούν.

AstraZeneca: Τι θα συμβεί σε περίπτωση αναστολής του εμβολίου με όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση

Εν αναμονή, λοιπόν, των αποφάσεων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και του ΕΜΑ για την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca, όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση του συγκεκριμένου εμβολίου στη χώρα μας αναρωτιούνται τι θα συμβεί αν ανασταλούν οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο. 

Ο γιατρός – ερευνητής, Παύλος Παυλάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ εμφανίστηκε καθησυχαστικός και σημείωσε πως το ποσοστό θρομβώσεων είναι πολύ μικρό ακόμα. Ωστόσο, αν χρειαστεί να ανασταλεί το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα, όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση δε θα έχουν πρόβλημα αν στη δεύτερη δόση χρησιμοποιήσουν ένα άλλο εμβόλιο. 

Εμβόλιο AstraZeneca: Δανία & Νορβηγία σταματούν τη χρήση του- Τι λέει ο ΕΜΑ

«Σε περίπτωση που έχουν κάνει το πρώτο εμβόλιο με την συγκεκριμένη εταιρία, δε θα υπάρχει θέμα. Θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο από άλλη εταιρία. Η αποτελεσματικότητα μεταξύ δύο διαφορετικών εμβολίων είναι μεγαλύτερη και όχι μικρότερη. Δεν πρέπει να φοβάται ο κόσμος», είπε ο κ. Παυλάκης.

Φάνηκε καθησυχαστικός και για την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, τονίζοντας ότι αν υπήρχε θέμα, η Αγγλία θα είχε τεράστιο πρόβλημα, καθώς έχει ήδη κάνει 10 εκατ. εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο εμβόλιο. 

«Πρέπει να γίνει μια μελέτη. Ίσως υπάρχει πρόβλημα, αλλά πρέπει να το δούμε σωστά και όχι βιαστικά. Τα περιστατικά θρομβώσεων είναι πολύ λίγα σε ποσοστό. Αν αποδειχθεί πως υπάρχει πρόβλημα και είναι συχνότερο, τότε υπάρχει πρόβλημα», εξήγησε.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top