Εμβόλιο AstraZeneca: Δανία & Νορβηγία σταματούν τη χρήση του- Τι λέει ο ΕΜΑ

Ερευνάται αν είναι υπεύθυνο για περιστατικά αιματικών θρόμβων

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο. AP Hub Videos

Οι υγειονομικές αρχές της Νορβηγίας και της Δανίας ανακοίνωσαν σήμερα την προληπτική αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca.

AstraZeneca: Αποσύρουν προβληματική παρτίδα εμβολίων

Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε συνέντευξη τύπου υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Νορβηγίας, οι αρχές αναμένουν περαιτέρω πληροφορίες για το αν συνδέονται οι εμβολιασμοί με τα περιστατικά αιματικών θρόμβων.

ΕΟΦ: Δεν αποσύρεται παρτίδα εμβολίων της AstraZeneca από την Ελλάδα

AstraZeneca: Και η Δανία ανέστειλε προσωρινά τη χρήση του εμβολίου 

Και η Δανία ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει προσωρινά τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά από κρούσματα θρόμβωσης μεταξύ εμβολιασθέντων.

Συγκεκριμένα, το Reuters ανέφερε πως η Αυστρία σταμάτησε τη χρήση μιας παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca για όσο διάστημα θα διερευνά έναν θάνατο από θρομβωτικές διαταραχές και μια πνευμονική εμβολή.

Το περιστατικό αφορά τον θάνατο μιας 49χρονης νοσηλεύτριας, η οποία υπέκυψε εξαιτίας «σοβαρών θρομβωτικών διαταραχών» μερικές ημέρες αφού εμβολιάσθηκε με αυτό το εμβόλιο.

Στη συνέχεια άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία και το Λουξεμβούργο ανέστειλαν τους εμβολιασμούς με δόσεις που προέρχονταν απ' αυτή την παρτίδα, η οποία έχει παραδοθεί σε 17 χώρες και περιλαμβάνει ένα εκατομμύριο εμβόλια.

Η χορήγηση του εμβολίου θα ανασταλεί για 14 ημέρες, ανακοίνωσε η υπηρεσία υγείας, η οποία δεν έκανε γνωστές λεπτομέρειες για τον δανό ασθενή που εμφάνισε θρόμβο στο αίμα.

Τι έχει ανακοινώσει η AstraZeneca

Η AstraZeneca έχει δηλώσει πως τα εμβόλιά της υποβάλλονται σε αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους και ότι «δεν έχουν υπάρξει επιβεβαιωμένες σοβαρές παρενέργειες που να συνδέονται με το εμβόλιο». Η φαρμακοβιομηχανία πρόσθεσε πως είναι σε επαφή με τις αυστριακές αρχές και πως θα στηρίξει πλήρως την έρευνά τους.

Τι απαντά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ)

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο εμβολιασμός προκάλεσε θρομβώσεις σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca, ούτε στη Δανία, ούτε οπουδήποτε αλλού, ξεκαθάρισε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, μετά από την απόφαση των αρχών στη Δανί αν αναστείλουν τη χρήση του εμβολίου.

Συγκεκριμένα ο ΕΜΑ επανέλαβε ότι ο αριθμός των θρομβοεμβολικών συμβάντων σε εμβολιασμένα άτομα δεν είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό, τονίζοντας ότι ως τις 10 Μαρτίου 2021, είχαν αναφερθεί 30 περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων μεταξύ περίπου 5 εκατομμυρίων ατόμων που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

Τόνισε, επίσης, ότι «επί του παρόντος δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο εμβολιασμός προκάλεσε αυτές τις καταστάσεις, οι οποίες δεν αναφέρονται ως παρενέργειες με αυτό το εμβόλιο».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top