FDA για εμβόλιο Johnson & Johnson: Ασφαλές και αποτελεσματικό κατά 86%

Το πιθανότερο είναι να λάβει έγκριση για επείγουσα χρήση έως την Παρασκευή

Εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά τις κλινικές δοκιμές- βίντεο ΑΡ

To εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι γενικά ασφαλές και αποτελεσματικό, σε ποσοστό 86%, έναντι των πιο σοβαρών επιπτώσεων της Covid-19, σύμφωνα με έγγραφα που κυκλοφόρησαν από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), σήμερα  Τετάρτη.

Τα ευχάριστα αποτελέσματα της έκθεσης της FDA, έρχονται δύο ημέρες πριν την προγραμματισμένη σύσκεψη των ανεξάρτητων συμβούλων της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, σχετικά με την αίτηση που έχει καταθέσει η εταιρία για άδεια έκτακτης χρήσης του εμβολίου. Αναμένεται ευρέως ότι η συμβουλευτική επιτροπή ή VRBPAC θα ψηφίσει για να συστήσει έγκριση του εμβολίου.

Εμβόλια: Η Johnson & Johnson ζητά έκτακτη έγκριση από τον ΠΟΥ

«Η FDA έφτασε στο σημείο να λέει ότι το εμβόλιο έχει ένα «ευνοϊκό προφίλ» ασφάλειας χωρίς να εντοπίζονται συγκεκριμένες ανησυχίες που να αποκλείουν την έκδοση εξουσιοδότησης για έκτακτη χορήγηση, δήλωσε ο John Grabenstein, πρώην εκτελεστικός διευθυντής ιατρικών υποθέσεων για εμβόλια στη Merck και πρώην ανοσολόγος του Υπουργείου Άμυνας. «Με άλλα λόγια, δόθηκε το πράσινο φως» είπε.

Κορωνοϊός: Ο Ηλίας Μόσιαλος εξηγεί τα πάντα για τα εμβόλια

Την Τρίτη, πέντε κατασκευαστές εμβολίων Covid-19, συμπεριλαμβανομένης της Johnson & Johnson, είπαν στο Κογκρέσο ότι εργάζονται για να αυξήσουν τη διάθεση των δόσεων εμβολίου τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες.
Υποθέτοντας ότι η FDA θα εγκρίνει το εμβόλιο Johnson & Johnson για επείγουσα χρήση, η εταιρεία δήλωσε ότι θα είναι σε θέση να παράσχει 20 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, με επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το καλοκαίρι.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά τις δοκιμές στη νότια Αφρική - φωτογραφία ΑΡ

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά τις δοκιμές στη νότια Αφρική - φωτογραφία ΑΡ

Η Johnson & Johnson είχε γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της φάσης 3 στα τέλη Ιανουαρίου, διαπιστώνοντας ότι στις ΗΠΑ το εμβόλιο ήταν 72% αποτελεσματικό στην πρόληψη της μέτριας έως σοβαρής νόσου. (Δηλαδή προλάμβανε θανάτους από Covid-19 και σοβαρές νοσηλείες).

Όταν η εταιρία εξέτασε την επίδραση του εμβολίου στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών, ήταν 85% αποτελεσματικό. Η νέα ανάλυση δείχνει μια μικρή αύξηση, στο 86%.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι μέτριας έως σοβαρής νόσου ήταν χαμηλότερη, στο 66%. Αυτό οφείλεται στη μείωση της αποτελεσματικότητας έναντι της παραλλαγής που βρέθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική. Σε αυτήν τη χώρα, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώθηκε στο 57% στην ενδιάμεση ανάλυση.

Εμβόλιο Johnson & Johnson: 66% αποτελεσματικό στον κορωνοϊό

Ωστόσο, η νέα ανάλυση του FDA δείχνει βελτίωση της αποτελεσματικότητας στη Νότια Αφρική, που τώρα είναι 64%.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιορίστηκαν γενικά στον πόνο στα χέρια, τον πονοκέφαλο και την κόπωση. Δεν αναφέρθηκαν θάνατοι μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη που έλαβαν το εμβόλιο και δεν αναφέρθηκαν νοσηλεία μετά από 28 ημέρες.

Τι ξέρουμε για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

  • Δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Janssen Pharmaceuticals
  • χορηγείται με μία μόνο δόση. (Τα άλλα δύο εμβόλια που χρησιμοποιούνται από τη Moderna και την Pfizer-BioNTech, απαιτούν δύο δόσεις, με διαφορά τριών έως τεσσάρων εβδομάδων)
  • απαιτεί βασική ψύξη μόνο για αποθήκευση
  • χρησιμοποιεί έναν αδρανοποιημένο ιό, που ονομάζεται αδενοϊός, για να διδάξει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος να αναγνωρίζει και να καταπολεμά το SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί το Covid-19.

Τα εμβόλια που κατασκευάζονται από την Pfizer-BioNTech και τη Moderna χρησιμοποιούν διαφορετικό τύπο τεχνολογίας, χρησιμοποιώντας γενετικό υλικό που ονομάζεται messenger RNA ή mRNA.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top