Το Twitter «μιλούσε» για τον κορωνοϊό πριν τα πρώτα κρούσματα στην Ευρώπη

Πάνω από 13.000 μηνύματα αναφέρονταν σε μια νέα πνευμονία

Στιγμιότυπα από το Lockdown στην Ευρώπη.

Νέα ιταλική μελέτη έδειξε ότι, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ευρώπη, πολλές αναρτήσεις στο Twitter έκαναν λόγο για μια νέα «πνευμονία». Αυτό σημαίνει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούν να αποτελέσουν αποτελεσματικό εργαλείο για επιδημιολογική επιτήρηση, κάτι που έχουν δείξει και άλλες έρευνες.

Ήδη πριν γίνουν γνωστά τα πρώτα κρούσματα, υπήρχαν σήματα στο Twitter ότι κάτι παράξενο συμβαίνει στο πεδίο της υγείας. Περισσότερα από 13.000 μηνύματα σχετικά με κάποια πνευμονία προέρχονταν μάλιστα -όπως αποκάλυψε ο γεωεντοπισμός τους- από εκείνες ακριβώς τις περιοχές που στη συνέχεια έμελλε να πληγούν περισσότερο από την πανδημία, όπως η Λομβαρδία Ιταλίας, η Μαδρίτη Ισπανίας και το Ιλ-ντε-Φρανς Γαλλίας.

Κορωνοϊός: Τριπλάσιο το ποσοστό θνητότητας από αυτό της γρίπης

Οι ερευνητές της Σχολής Προωθημένων Μελετών ΙΜΤ στη Λούκα, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάσιμο Ρικαμπόνι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports» του «Nature», ανέλυσαν τις αναρτήσεις στο Twitter σε επτά ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ Δεκεμβρίου 2019 και Ιανουαρίου 2020, βρίσκοντας αρκετά tweets που έκαναν λόγο για κάποια πνευμονία (τότε η νόσος δεν ήταν ακόμη γνωστή ως Covid-19).

Η επίσημη αναγνώριση της Covid-19 ως σοβαρής μεταδοτικής νόσου έγινε στις 21 Ιανουαρίου 2020, αλλά ήδη από πριν κυκλοφορούσαν στο Twitter αφύσικα αυξημένες αναφορές για πνευμονία και ξηρό βήχα, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Για παράδειγμα, στην Ιταλία, όπου τα πρώτα περιοριστικά μέτρα ελήφθησαν στις 22 Φεβρουαρίου, από τις πρώτες μέρες και εβδομάδες του Ιανουαρίου υπήρχαν μηνύματα με αυξανόμενο συνεχώς ρυθμό στο Twitter περί πνευμονίας, σαφώς περισσότερα από όσα στις πρώτες εβδομάδες του 2019.

Twitter: Αλγόριθμος προβλέπει ποιοι χρήστες θα παραπληροφορήσουν

Η Γαλλία εμφάνισε μια ανάλογη τάση στο Twitter, όπως και άλλες χώρες (Ισπανία, Βρετανία, Πολωνία) με καθυστέρηση περίπου δύο εβδομάδων σε σχέση με την Ιταλία.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top