Βρετανία: Επιχείρηση «Πανάκεια» για τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού

Μετατρέπουν γήπεδα σε εμβολιαστικά κέντρα – Ο ρόλος του στρατού

Ολοταχώς για τον μεγαλύτερο μαζικό εμβολιασμό που θα γίνει στη χώρα οδεύει η Βρετανία που έδωσε έγκριση για το εμβόλιο της Pfizer. Χθες το βράδυ δόθηκε στη δημοσιότητα και ο κατάλογος των νοσοκομείων στα οποία θα διανεμηθούν τα εμβόλια, ενώ ο στρατός πραγματοποίησε ασκήσεις.

Ενέκρινε το εμβόλιο η Βρετανία: Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι από Δευτέρα

Σύμφωνα με την Daily Mail, 50 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα είναι έτοιμα να υποδεχθούν το εμβόλιο της Pfizer για την πρώτη από τις δύο δόσεις. Συνολικά 40 εκατομμύρια εμβόλια θα ξεκινήσουν να χορηγούνται στους πολίτες από την επόμενη κιόλας εβδομάδα. 

Τα νοσοκομεία, όπου θα γίνονται εμβολιασμοί στη Βρετανία - φωτογραφία: Daily Mail

Τα 13 από τα 50 νοσοκομεία που θα παραλάβουν τις δόσεις βρίσκονται στην κεντρική Αγγλία, οχτώ στα βορειοδυτικά, νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά, ενώ επτά είναι στην ανατολική Αγγλία και το Λονδίνο. Ένα νοσοκομείο θα διαθέτει το εμβόλιο στο Γιορκσάιρ στα βορειοανατολικά της χώρας. 

Άσκηση «Πανάκεια»

Χθες επίσης ο βρετανικός στρατός πραγματοποίησε άσκηση σε έναν από τους πρώτους χώρους που θα διατεθούν για τον μαζικών εμβολιασμό των Βρετανών. 

Κορωνοϊός: Σε 8 ημέρες η έγκριση του πρώτου εμβολίου από την ΕΕ

Η επιχείρηση με το κωδικό όνομα «Πανάκεια», πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο ποδοσφαίρου και ράγκμπι «Ashton Gate» στο Μπρίστολ. 

Περίπου επτά περιφερειακοί κόμβοι θα χρησιμοποιηθούν για τον εμβολιασμό του ευρύτερου πληθυσμού, ενώ μέριμνα θα ληφθεί και για τους ασθενείς υψηλού κινδύνου. Τα νοσοκομεία θα χρησιμοποιηθούν για την ανοσοποίηση του προσωπικού του NHS, του προσωπικού των γηροκομείων και ορισμένων ασθενών. 

Σε παγκόσμιο συναγερμό η Interpol για ψεύτικα εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Η κυβέρνηση και το NHS θα πρέπει να λάβουν επιπλέον άδεια από το MHRA, την αρμόδια ρυθμιστική αρχή, για να διασπάσουν τις προμήθειες εμβολίων σε μικρότερες παρτίδες που θα μπορούσαν στη συνέχεια να διανεμηθούν σε γηροκομεία, ώστε να εμβολιαστούν οι φιλοξενούμενοι. Δεν είναι ακόμη σαφές πόσο διάστημα θα χρειαστεί, αλλά σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του NHS, Sir Simon Stevens, οι περισσότεροι εμβολιασμοί θα γίνουν το 2021, και όχι φέτος.

Στη χθεσινή άσκηση συμμετείχαν 30 άτομα προσωπικό και εθελοντές που προσποιήθηκαν ότι ήταν διαφορετικοί τύποι ασθενών. Το σενάριο της άσκηση περιελάμβανε ασθενείς που υπέστησαν ανεπιθύμητη αντίδραση, ασθενείς με συμπτώματα ακόμα κι εκείνους που δε θέλουν να εμβολιαστούν.

BionTech: Μελετά αν το εμβόλιό της προστατεύει και από την μόλυνση του ιού

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι εμβολιασμοί θα γίνονται 12 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα. 

Άλλοι χώροι που ετοιμάζονται για να χρησιμοποιηθούν ως περιφερειακοί κόμβοι περιλαμβάνουν το Nightingale Hospital στο ExCeL Center του Λονδίνου, το Leicester Racecourse και το Manchester Tennis and Football Center.

Όπως αναφέρει το EPA επικαλούμενο βρετανικά μέσα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου διέταξε τον στρατό να μετατρέψει πολλές τοποθεσίες σε ολόκληρη τη χώρα σε κέντρα εμβολιασμών μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο. Ανάμεσα σε αυτές είναι το Epsom Racecourse και το Excel Centre.

Βρετανία: Ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer - Τη Δευτέρα ξεκινά ο εμβολιασμός

Το NHS αναμένει να εμβολιάζονται μεταξύ 75.000 και 110.000 ατόμων την εβδομάδα στο συγκεκριμένο γήπεδο και σε άλλες τοπικές εγκαταστάσεις στο Μπρίστολ και στα γειτονικά Βόρεια Σόμερσετ και Νότιο Γκλούσεστερσαρ από τώρα έως τον Απρίλιο.

Ήδη οι πρώτες δόσεις του εμβολίου είναι καθ’ οδόν από το Βέλγιο για την Βρετανία, που θα ξεκινήσει πρώτη τον εμβολιασμό στην Ευρώπη, κατά της πανδημίας. 

Θα διανεμηθούν πρώτα σε νοσοκομεία, σε ιατρεία παθολόγων και πόλεις μέσω σταδίων και συνεδριακών κέντρων.

Εμβόλια κορωνοϊού: Οι κρίσιμες ημερομηνίες για την έγκριση από τον ΕΜΑ

Τα γηροκομεία ωστόσο θα πρέπει να περιμένουν επειδή το απόθεμα δεν μπορεί να διαχωριστεί σε παρτίδες μικρότερες από 957 τη φορά. 

Το εμβόλιο θα πρέπει να διατηρηθεί στους -70 βαθμούς Κελσίου μέχρι να χρησιμοποιηθεί γεγονός που σημαίνει ότι η αποθήκευσή του πρέπει να ελέγχεται σχολαστικά καθ’ όλη τη διαδικασία της διανομής και της αποθήκευσης. 

Ρωσία: 20 άτομα που έκαναν το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κόλλησαν κορωνοϊό

Τέτοιες αυστηρές απαιτήσεις σημαίνουν ότι τα νοσοκομεία που είναι εξοπλισμένα με ψυχρούς καταψύκτες έχουν κληθεί να λειτουργούν ως «κόμβοι», όπου οι πρώτοι άνθρωποι θα λάβουν τις πρώτες δόσεις.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top