Ρωσία: 20 άτομα που έκαναν το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κόλλησαν κορωνοϊό

«Δεν έχει ακόμη αναπτύξει ανοσοαπόκριση», λέει ειδικός

Σοκ προκαλεί είδηση από την Ρωσία, σύμφωνα με την εφημερίδα Σαμπάχ, ότι 20 άτομα που εμβολιάστηκαν με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V προσβλήθηκαν με κορωνοϊό.

Κορωνοϊός εμβόλιο: Επαφές ΠΟΥ με Ρωσία για το Sputnik-V

Η ρωσική εταιρία είχε ανακοινώσει ότι η αποτελεσματικότητά του ήταν 92%, ενώ θα το πουλούσε προς 10 δολάρια στη διεθνή αγορά και θα παρήγαγε 500 εκ. σε ένα χρόνο.

Ο Βαντίμ Ταράσοφ, διευθυντής του Ινστιτούτου του στο Κρατικό Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας Σετσόνοφ, δήλωσε: «Δεν είναι σωστό να πούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι μολύνθηκαν με Covid μετά τον εμβολιασμό. Εάν εμβολιάστηκαν και αρρωστήσαν μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το εμβόλιο δεν έχει ακόμη αναπτύξει ανοσοαπόκριση».

Ο Ταράσοφ δήλωσε ότι η ανοσία αναπτύσσεται την 42η ημέρα μετά τον εμβολιασμό, ενώ συμπλήρωσε ότι, κανένας από τους εθελοντές που συμμετείχαν στις δοκιμές του πρώτου σταδίου του εμβολίου Sputnik V στο Πανεπιστήμιο Seçenov το καλοκαίρι δεν νόσησε με Covid-19. Οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου που αναπτύχθηκαν από το Gamaleya Institute of Epidemiology and Microbiology ξεκίνησαν στις 18 Ιουνίου.

Να σημειωθεί ότι μέσα στους νοσούντες με covid ήταν και τρεις γιατροί οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί με το Sputnik V. Το υπουργείο υγείας της Ρωσίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει «οι γιατροί έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου στο διάστημα 25 έως 30 Σεπτεμβρίου και αρρώστησαν 7 με 10 ημέρες μετά τον εμβολιασμό». 

Το τοπικό υπουργείο της περιοχής Αλτάι, ωστόσο, ενημέρωσε ότι οι δυο από τους τρεις γιατρούς που είχαν νοσήσει μετά τον εμβολιασμό, έχουν ήδη αναρρώσει και ήδη εργάζονται, ενώ ο τρίτος ετοιμάζεται να λάβει εξιτήριο. «Ελέγχεται αν ο τρίτος έχει κλινικές παρενέργειες. Και οι τρεις τους πέρασαν φυσιολογικά την νόσο»
 

Δοκιμασίες για το δεύτερο ρωσικό εμβόλιο 

Η Ρωσική Υπηρεσία για την Ανθρώπινη Υγεία και Προστασία των Καταναλωτών (Rospotrebnadzor) ανακοίνωσε ότι το δεύτερο εμβόλιο κορωνοϊού της Ρωσίας, EpiVacCorona, ξεκίνησε τη Δευτέρα τις δοκιμές σε ανθρώπους.

Κορωνοϊός: Στο 92% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Sputnik V

Σύμφωνα με τα νέα του Euronews Turkish αναπτύχθηκε από το κέντρο Vektor Virology and Biotechnology και θα δοκιμαστεί σε περισσότερους από 60.150 εθελοντές.

Οι δοκιμές θα διεξαχθούν σε πολλές διαφορετικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων της Μόσχας, του Καζάν και του Καλίνινγκραντ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top