Παρίσι σε Άγκυρα: «Xρειάζονται πράξεις, όχι κατευναστικές δηλώσεις»

Νέες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λεντριάν

Γαλλία Τουρκία

Το Παρίσι αναμένει «πράξεις» από την Τουρκία πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, το οποίο θα ασχοληθεί με το ζήτημα των νέων κυρώσεων κατά της Άγκυρας, δήλωσε την Κυριακή 22 Νοεμβρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λεντριάν.

Η Γαλλία σχεδιάζει να πιέσει την Τουρκία «πολύ περισσότερο»

«Δεν αρκεί ότι εδώ και δύο ή τρεις ημέρες, υπήρξαν κατευναστικές δηλώσεις από τον Πρόεδρο (Recep Tayyip) Erdogan, χρειαζόμαστε πράξεις», υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λεντριάν στην εκπομπή «Le Grand Jury των RTL, Le Figaro, LCI», ενώ ο Τούρκος ηγέτης κάλεσε το Σάββατο την Ευρωπαϊκή Ένωση σε διάλογο. Ο Λεντριάν προειδοποιεί ότι το Παρίσι αναμένει πράξεις από την Τουρκία πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη Δεκεμβρίου, το οποίο θα αντιμετωπίσει το ζήτημα των νέων κυρώσεων κατά της Άγκυρας.
 
Μεταξύ αυτών των αναμενόμενων πράξεων, «υπάρχουν κάποιες που είναι εύκολο να γίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη, όπως επίσης, πράξεις που είναι εύκολο να γίνουν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ», είπε.

Tην κατάργηση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας θα προτείνει η Γαλλία 

«Έχουμε πολλές διαφωνίες» με την Άγκυρα, υπενθύμισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, κάνοντας αναφορά στην «επεκτατική βούληση» της Άγκυρας, σε μια «πολιτική δημιουργίας τετελεσμένων» στη Λιβύη, το Ιράκ και την ανατολική Μεσόγειο, «όπου στην πραγματικότητα επιτίθενται σε δύο χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ελλάδα και την Κύπρο », ή« στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου στέλνουν επίσης Σύρους  μισθοφόρους».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι θα εξετάσει τη στάση της Τουρκίας σχετικά με αυτά τα διάφορα θέματα κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου σε λίγες ημέρες. Τότε θα ελέγξουμε  τις δεσμεύσεις », κατέληξε.

Κρεσέντο προκλητικότητας από τον Ερντογάν - Νέα navtex για το Oruc Rei 

Η Τουρκία επέκτεινε την αποστολή του Oruc Reis σε μια θαλάσσια περιοχή διαφιλονικούμενη με την Ελλάδα, το Σάββατο, έως τις 29 Νοεμβρίου, καθώς η ανακάλυψη μεγάλων πεδίων φυσικού αερίου έχει προκαλέσει τις ορέξεις. Η παρουσία αυτού του πλοίου έχει δημιουργήσει για αρκετούς μήνες εντάσεις με την ΕΕ, η οποία τον μήνα αυτό ανανέωσε τις κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας για ένα έτος και σχεδιάζει να τις αυστηροποιήσει.

 

Αποκάλυψη: Το καλοκαίρι τα πρώτα Rafale στην Ελλάδα

Σε ομιλία του, στο συνέδριο του κόμματός του, AKP το Σάββατο, ο Ερντογάν είπε ότι επιθυμεί «μια ισχυρότερη συνεργασία με τους Ευρωπαίους φίλους και συμμάχους μας». «Δεν προσβλέπουμε πουθενα αλλού εκτός της Ευρώπης. Σκοπεύουμε να χτίσουμε το μέλλον μας μαζί με την Ευρώπη», διαβεβαίωσε ο ισλαμο-συντηρητικός ηγέτης.

Της ανταποκρίτριας του STAR στο Παρίσι
Μαρίας Δεναξά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top