Η Γαλλία σχεδιάζει να πιέσει την Τουρκία «πολύ περισσότερο»

Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ προειδοποιεί...

Tο επόμενο ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει το θέμα της Τουρκίας και ενδέχεται να την πιέσει «πολύ περισσότερο» λόγω της «απαράδεκτης» συμπεριφοράς της στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, προειδοποίησε ο Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Γαλλίας, Φρανκ Ριστέρ.
 
Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο Γάλλος Υπουργός Φρανκ Ριστέρ, κατήγγειλε τη στάση της Άγκυρας σχετικά με τις προτροπές για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων σε ορισμένες μουσουλμανικές χώρες, με φόντο την αντιπαράθεση για τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ. «Η Τουρκία διαδραματίζει έναν καταδικαστέο ρόλο σε ό,τι αφορά την εργαλειοποίηση της ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας ή τις θέσεις της Γαλλίας, προκειμένου να βλάψει τη Γαλλία και να βλάψει τις αξίες που πρεσβεύει η Γαλλία», ανέφερε.

Tην κατάργηση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας θα προτείνει η Γαλλία

Υπενθύμισε και τις άλλες αιτιάσεις του Παρισιού προς την Άγκυρα: «Επιθυμούμε η Τουρκία να αλλάξει, επιθυμούμε αυτή η συμπεριφορά να αλλάξει, αυτή η επεκτατική συμπεριφορά στην ανατολική Μεσόγειο με αυτές τις έρευνες που πλήττουν την κυπριακή και ελληνική κυριαρχία». 

Ο Franck Riester κάλεσε επίσης την Τουρκία «να σταματήσει αυτή τη συμπεριφορά κυρίως στη Βόρεια Αφρική με τις διακινήσεις όπλων» και να «σταματήσει να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό ζήτημα σε σχέση με την Ευρώπη, ξέρουμε ότι παίζουν αυτό το παιχνίδι και αυτό δεν είναι πλέον δυνατό».

«Η Τουρκία είναι ένας σπουδαίος λαός, μια σπουδαία χώρα με την οποία επιθυμούμε να έχουμε διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις, όμως πρέπει να έχουμε έναν διάλογο αλήθειας, διότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι», επισήμανε. «Είναι μια ρητορική που αφορά την  Ευρώπη κι όχι απλά τη Γαλλία και είναι ο λόγος για τον οποίο, για μία ακόμη φορά στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αυτό το τουρκικό ζήτημα θα συζητηθεί για να δούμε με ποιον τρόπο θα πιέσουμε ίσως λίγο περισσότερο, ή πολύ περισσότερο, την Τουρκία, διότι η συμπεριφορά της, ιδίως στην κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, είναι απαράδεκτη», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Αποκάλυψη: Το καλοκαίρι τα πρώτα Rafale στην Ελλάδα!

 Μετά από μια σειρά διαφορών, η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε τις «εντελώς απαράδεκτες» προκλήσεις από την Άγκυρα στα τέλη Οκτωβρίου, αλλά παρέμπεψε οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με πιθανές κυρώσεις στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.

Σχετικά με το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία υπέγραψαν μια συμφωνία με την αιγίδα της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα, η οποία έθεσε τέρμα σε εβδομάδες θανατηφόρων συγκρούσεων σε αυτή την περιοχή του Αζερμπαϊτζάν , η οποία είχε αποσχιστεί.
 
Η Γαλλία έκτοτε ζήτησε από τη Ρωσία να εξαλείψει τις «ασάφειες» που περιβάλλουν αυτή την κατάπαυση του πυρός, κυρίως σχετικά με τον ρόλο της Τουρκίας, η οποία όπλισε και υποστήριξε το Αζερμπαϊτζάν και της οποίας η επιρροή αυξάνεται στην περιοχή.

Της ανταποκρίτριας του STAR στο Παρίσι
Μαρίας Δεναξά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top