Tην κατάργηση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας θα προτείνει η Γαλλία

Σκληρά μέτρα πίεσης προς την Άγκυρα

Ερντογάν Μακρόν

Σκληρή απάντηση στην επιθετική ρητορική του Ερντογάν απέναντι στη Γαλλία, αλλά και όσον αφορά την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο, δίνει ο Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό Εurope 1,  η Γαλλία θα προτείνει στην επόμενη συνοδο του συμβουλίου της Ευρώπης, την κατάργηση της τελωνειακής ενωσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας.

«Η κίνηση αυτή θα είναι μία απάντηση στην επιθετική ρητορική του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στο πρόσωπο του Γάλλου Προέδρου, αλλά και στην επιθετική πολιτική του στη Μεσόγειο», αναφέρει το γαλλικό μέσο.

«Αυτή επιτρέπει οικονομικές ανταλλαγές χωρίς φόρους και ωφελεί σημαντικά την τουρκική οικονομία. Επομένως, η γαλλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα μεγάλα μέσα εναντίον της Τουρκίας, επιτιθέμενη στην οικονομία της. Στους κόλπους της κυβέρνησης, επιβεβαιώνεται ότι αυτό το σενάριο μελετάται, αλλά ότι θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι άλλοι αρχηγοί κυβερνήσεων της Ένωσης», τονίζει ο γαλλικός ραδιοσταθμός.

Όπως αναφέρει, με αυτή την πρόταση η Γαλλία θέλει να δείξει ότι είναι στην πρώτη γραμμή της αντίστασης απέναντι στην πολιτική αποσταθεροποίησης του Τούρκου Προέδρου.

«Καθώς η Γαλλία διεξάγει πόλεμο ενάντια στο πολιτικό Ισλάμ, ο Τούρκος Πρόεδρος αρέσκεται να παρουσιάζεται ως υπερασπιστής των Μουσουλμάνων ενάντια σε αυτό που αποκαλεί «εκστρατεία μίσους» που διεξάγεται από τη Γαλλία», εξηγεί το γαλλικό μέσο.

Ωστόσο, το Europe1 επισημαίνει πως το θέμα των οικονομικών κυρώσεων προς την Τουρκία είναι δύσκολο στον χειρισμό.

«Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να έχει επιπτώσεις σε γαλλικές εταιρείες, που έχουν παραρτήματα στην Τουρκία», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top