Εκλογικό θρίλερ στις ΗΠΑ: Έξι εκλέκτορες μέχρι την εκλογή Μπάιντεν

Οι τέσσερις πολιτείες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα

Συνεχίζεται το εκλογικό θρίλερ στις ΗΠΑ, με τον Τζο Μπάιντεν να προηγείται βραχεία κεφαλή, χωρίς όμως τίποτα να έχει τελειώσει. 

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών προηγείται με 264 εκλέκτορες, έναντι 214 του Ντόναλντ Τραμπ και τον χωρίζουν μόλις έξι εκλέκτορες από την πολυπόθητη νίκη. 

Αμερικανικές εκλογές 2020: Κέρδισε Ουισκόνσιν και Μίσιγκαν ο Μπάιντεν

Με καταμετρημένο το 97% των ψήφων, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει ποσοστό 49,8% και ο Ντόναλντ Τραμπ 48,6%. 

Τέσσερις πολιτείες είναι αυτές που θα κρίνουν ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Αν ο Τζο Μπάιντεν κερδίσει την πολιτεία της Νεβάδα που έχει έξι εκλέκτορες συμπληρώνει τον μαγικό αριθμό 270 και θα είναι ο επόμενος Αμερικανός πρόεδρος. Τα οριστικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη το απόγευμα, ώρα Ελλάδας. Αν πάρει και την Πενσιλβάνια, όπου προς το παρόν προηγείται ο Ντόναλντ Τραμπ, με τη διαφορά όμως να μειώνεται, τότε θα μιλάμε για την απόλυτη ανατροπή. 

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Μήνυμα Μπάιντεν - Πιστεύoυμε ότι θα είμαστε οι νικητές

Ο νυν πρόεδρος ωστόσο έχει ξεκαθαρίσει πως δε θα δεχτεί με ευκολία μια ενδεχόμενη ήττα του και χθες ανακοίνωσε πως θα φτάσει μέχρι και το Ανώτατο Δικαστήριο. Ήδη οι δικηγόροι της εκστρατείας του προσέφυγαν στη δικαιοσύνη στην πολιτεία της Τζόρτζια, ζητώντας να ανασταλεί η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

Αμερικανικές εκλογές 2020: Οι τέσσερις πολιτείες «κλειδιά»

Σύμφωνα με το Fox News, ο Τζό Μπάιντεν προηγείται με 264 εκλέκτορες, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ έχει 214.

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Μπροστά ο Μπάιντεν - Σε ποιες πολιτείες προηγείται

Πλέον τέσσερις είναι οι πολιτείες που θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Τζόρτζια – 16 εκλέκτορες.
Με καταγεγραμμένο το 94% των ψήφων στη νοτιοανατολική πολιτεία, που παραδοσιακά ψηφίζει Ρεπουμπλικάνους, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προβάδισμα το βράδυ της Τρίτης, αλλά συρρικνώθηκε το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αμφίρροπο.

Νεβάδα – 6 εκλέκτορες
Έχει καταμετρηθεί το 86% των ψήφων στη δυτική πολιτεία, μεγάλο μέρος της οποίας καλύπτεται από έρημο. Οι ψηφοφόροι σε αυτήν είχαν επιλέξει τη Χίλαρι Κλίντον το 2016.

Αμερικανικές Εκλογές 2020: Νομιμοποιεί τη μαριχουάνα το Νιου Τζέρσι

Ο Τζο Μπάιντεν προηγείται προς το παρόν, με το 49,3% των ψήφων, έναντι 48,7% του Ντόναλντ Τραμπ.

Πενσιλβάνια – 20 εκλέκτορες
Έχει καταμετρηθεί το 86% των ψήφων στη βιομηχανική βορειοανατολική πολιτεία της λεγόμενης Rust Belt (της «ζώνης της σκουριάς», όπως αποκαλείται η περιοχή λόγω της αποβιομηχάνισης από τη δεκαετία του 1980), όπου έκαναν εντατικά εκστρατεία και οι δύο αντίπαλοι.

Ο Ντόναλντ Τραμπ διέθετε ακόμη άνετο προβάδισμα το βράδυ της Τετάρτης (συγκέντρωνε το 51,4% των ψήφων, έναντι ενός 47,3% του Τζο Μπάιντεν) όμως, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, η ενσωμάτωση μεγάλου αριθμού επιστολικών ψήφων θα ανεβάσει πολύ το ποσοστό του Μπάιντεν, που κατάγεται από την Πενσιλβάνια.

Βόρεια Καρολίνα – 15 εκλέκτορες
Έχει καταμετρηθεί το 95% των ψήφων στη νοτιοανατολική πολιτεία, που παραδοσιακά ψηφίζει Ρεπουμπλικανούς. Προς το παρόν έχει προβάδισμα ο Ντόναλντ Τραμπ (50,1%) επί του Τζο Μπάιντεν (48,6%), όμως οι επιστολικές ψήφοι, που μπορούσαν να κατατεθούν ως την ημέρα των εκλογών (3η Νοεμβρίου) το αργότερο γίνονται αποδεκτές και μπορούν να καταμετρηθούν εκεί μέχρι και τη 12η Νοεμβρίου.

Αμερικανικές εκλογές 2020: «Θα κυβερνήσω ως Αμερικανός», είπε ο Μπάιντεν

Ο δημοκρατικός υποψήφιος είναι πλέον τόσο βέβαιος για την επικράτησή του που προανήγγειλε την πρώτη μετεκλογική προεδρική του κίνηση, την επανένταξη των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Αμερικάνικες εκλογές 2020: Σε άνοδο η Wall Street παρά την αβεβαιότητα

«Σήμερα, η κυβέρνηση Τραμπ εγκατέλειψε επίσημα τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Και σε ακριβώς 77 ημέρες, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επανενταχθεί σε αυτήν», τόνισε, αναφερόμενος στην 20ή Ιανουαρίου 2021, όταν θα ορκιστεί ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. 
Επιπλέον, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει την πόλωση και το διχασμό που ταλανίζει την χώρα, διαμήνυσε ότι θα είναι πρόεδρος όλων των Αμερικανών. 

«Μπορεί να έκανα προεκλογική εκστρατεία ως Δημοκρατικός, αλλά θα κυβερνήσω ως Αμερικανός. Θα φροντίσω και εκείνους που με ψήφισαν και όσους δε με ψήφισαν. Δε θα εκφοβιστούμε, δεν θα παραδοθούμε», είπε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top