Εκλογές ΗΠΑ 2020: Μήνυμα Μπάιντεν - Πιστεύoυμε ότι θα είμαστε οι νικητές

Ο Τραμπ προσφεύγει στα δικαστήρια για την καταμέτρηση

Πεπεισμένος ότι θα κερδίσει τη μαραθώνια εκλογική αναμέτρηση εμφανίστηκε ο Τζο Μπάιντεν στις πρώτες δηλώσεις του μετά το κλείσιμο των καλπών. Ο Μπάιντεν διακήρυξε «όχι» στο διχασμό επισημαίνοντας ότι μπορεί να πολιτεύτηκε ως Δημοκρατικός, αλλά θα κυβερνήσει ως Αμερικανός.

Αμερικανικές εκλογές 2020: Κέρδισε Ουισκόνσιν και Μίσιγκαν ο Μπάιντεν

«Η δημοκρατία είναι η καρδιά αυτού του έθνους… Ακόμα και ενόψει πανδημίας περισσότεροι Αμερικανοί ψήφισαν σε αυτές τις εκλογές από ποτέ στην αμερικανική ιστορία. Είναι σαφές ότι κερδίζουμε αρκετές πολιτείες… για να κερδίσουμε την προεδρία», είπε.

«Δεν είμαι εδώ για να δηλώσω ότι έχουμε κερδίσει, αλλά είμαι εδώ για να αναφέρω ότι όταν τελειώσει [η καταμέτρηση], πιστεύουμε ότι θα είμαστε νικητές»,πρόσθεσε.

Αμερικανικές Εκλογές 2020: Νομιμοποιεί τη μαριχουάνα το Νιου Τζέρσι

αμερικανικές εκλογές - Τζο Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν με τη σύζυγό του Τζιλ. AP Images

Ο Τραμπ προσφεύγει στα δικαστήρια για την καταμέτρηση

Από την άλλη, προτού συμπληρωθούν 24 ώρες από τη στιγμή που έκλεισαν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές και ενώ η καταμέτρηση ακόμη συνεχίζεται σε πολλές Πολιτείες, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ξεκινά δικαστικό αγώνα για να μην μετρήσουν ψήφοι τις οποίες ο ίδιος θεωρεί άκυρες, την ώρα που το στρατόπεδο των Δημοκρατικών εμφανίζεται ανακουφισμένο από τη διαφαινόμενη νίκη του Τζο Μπάιντεν σε Πολιτείες «κλειδιά».

Aμερικανικές Εκλογές 2020: «Η ελληνική ομογένεια στη ΝΥ στήριξε Τράμπ»

Το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ ανακοίνωσε αρχικά ότι προσφεύγει στα δικαστήρια στο Ουισκόνσιν, που φαίνεται να την κερδίζει οριακά ο Μπάιντεν. Η διαφορά των δύο υποψηφίων είναι μικρότερη του 1%, σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα (με ενσωματωμένο το 99% των ψήφων). Οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να γίνει επανακαταμέτρηση και ζήτησαν από τα τοπικά δικαστήρια να ελεγχθούν ξανά οι ψήφοι που έχουν ήδη καταμετρηθεί.

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Μπροστά ο Μπάιντεν - Σε ποιες πολιτείες προηγείται

Αγωγή για την καταμέτρηση στην Πενσιλβάνια

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατέθεσε αγωγή για την αναστολή της καταμέτρησης στην Πολιτεία «κλειδί» της Πενσυλβανία, όπου προηγείται του Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με μερικά αποτελέσματα, ανακοίνωσε σήμερα ο διευθυντής της προεκλογικής του εκστρατείας.

«Τα μάτια της χώρας είναι στραμμένα στην Πενσυλβάνια αλλά η Πενσυλβάνια μετρά τις επιστολικές ψήφους μακριά από τα βλέμματα και αυτό πρέπει να σταματήσει", έγραψε ο Μπιλ Στέπιεν σε ανακοίνωση. 

«Αναλαμβάνουμε νομική δράση για την αναστολή της καταμέτρησης, εν αναμονή μεγαλύτερης διαφάνειας», πρόσθεσε.

Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ επικρίνουν τις δηλώσεις Τραμπ για νοθεία 

Οι διεθνείς παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επέκριναν με δριμύτητα τους «αβάσιμους ισχυρισμούς» του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ περί νοθείας στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Τρίτη στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι αυτές οι δηλώσεις «αποδυναμώνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους δημοκρατικούς θεσμούς».

«Έπειτα από μια τόσο τεταμένη προεκλογική εκστρατεία, το να διασφαλίσουν ότι κάθε ψήφος θα μετρηθεί, είναι θεμελιώδης υποχρέωση για όλους τους βραχίονες της κυβέρνησης», πρόσθεσε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top