Αμερικανικές εκλογές 2020: Κέρδισε Ουισκόνσιν και Μίσιγκαν ο Μπάιντεν

Πόσους εκλέκτορες συγκεντρώνει έναντι του Τραμπ

Το Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν έχει κερδίσει μέχρι στιγμής ο Τζο Μπάιντεν και πλησιάζει ολοένα και περισσότερο στη νίκη.

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Μήνυμα Μπάιντεν - Πιστεύoυμε ότι θα είμαστε οι νικητές

Η επικράτηση στην πολιτεία του Μίσιγκαν του εξασφαλίζει 16 εκλέκτορες, σύμφωνα με την πρόβλεψη του τηλεοπτικού δικτύου CNN.Με καταμετρημένο το 97% των ψήφων, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει ποσοστό 49,8% και ο Ντόναλντ Τραμπ 48,6%.

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Μπροστά ο Μπάιντεν - Σε ποιες πολιτείες προηγείται

Νωρίτερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις πολλών αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, όπως του πρακτορείου Associated Press και του τηλεοπτικού δικτύου CNN, αναδεικνύοντας 10 εκλέκτορες.

Από την άλλη, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κερδίζει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Fox News και της New York Times, τον τελευταίο μεγάλο εκλέκτορα που είχε απομείνει στην Πολιτεία του Μέιν.

Αμερικανικές Εκλογές 2020: Νομιμοποιεί τη μαριχουάνα το Νιου Τζέρσι

Το τηλεοπτικό δίκτυο Fox μετέδωσε ότι με βάση τις προβλέψεις του στις 23.40 απόψε (ώρα Ελλάδας) ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εξασφαλίσει 214 μεγάλους εκλέκτορες και ο Τζο Μπάιντεν 264. Για να εκλεγεί πρόεδρος ένας υποψήφιος χρειάζεται να συγκεντρώσει 270 εκλέκτορες.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ζήτησαν να σταματήσει η καταμέτρηση στο Μίσιγκαν        

Νωρίτερα, το προεκλογικό επιτελείο του Ρεπουμπλικανού Τραμπ ανακοίνωσε ότι κατέθεσε προσφυγή στις δικαστικές αρχές το Μίσιγκαν ζητώντας να σταματήσει η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

«Υποβάλλαμε προσφυγή σήμερα στο Ειρηνοδικείο του Μίσιγκαν για να σταματήσει η καταμέτρηση μέχρι να μας παρασχεθεί ουσιαστική πρόσβαση» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν επίσης «να ελέγξουν εκείνα τα ψηφοδέλτια που ανοίχτηκαν και καταμετρήθηκαν ενώ εμείς δεν είχαμε ουσιαστική πρόσβαση».

αμερικανικές εκλογές 2020 - Ντόναλντ Τραμπ

Τα στελέχη του προεκλογικού επιτελείου θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στη Φιλαδέλφεια γύρω στις 22.30 απόψε (ώρα Ελλάδας).

Επανεκλέγεται η Ρεπουμπλικανή Σούζαν Κόλινς στο Μέιν        

Η μετριοπαθής Ρεπουμπλικανή γερουσιάστρια Σούζαν Κόλινς επανεκλέγεται στο Μέιν, εξανεμίζοντας τις ελπίδες των Δημοκρατικών ότι θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στο Σώμα αυτό.

Η 67χρονη Κόλινς ήταν το αουτσάιντερ σε αυτές τις εκλογές, αφού απέναντί της είχε τη δημοφιλή Δημοκρατική Σούζαν Γκίντεον, την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων του Μέιν.

αμερικανικές εκλογές 2020 - Σούζαν Κόλινς

Η Ρεπουμπλικανή Σούζαν Κόλινς. AP Images

Η Γκίντεον ανακοίνωσε ότι τηλεφώνησε στην αντίπαλό της και τη συνεχάρη για τη νίκη της. «Της είπα ότι θα είμαι πάντα στη διάθεσή της για να βοηθήσω να υπηρετήσουμε τον λαό», πρόσθεσε.

Το αποτέλεσμα αυτό είναι πλήγμα για τους Δημοκρατικούς που ήλπιζαν ότι θα κέρδιζαν τουλάχιστον τρεις έδρες από τους Ρεπουμπλικάνους. Η Γκίντεον ήταν μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον Ιούλιο όμως με καταμετρημένο το 75% των ψήφων συγκεντρώνει ποσοστό 43,5%, έναντι 49,8% της αντιπάλου της.

Ουρές σχημάτισαν οι Αμερικανοί στα εκλογικά κέντρα.

Θρίλερ με «ξεχασμένα» ψηφοδέλτια στα κέντρα διαλογής της αλληλογραφίας        

Ο επικεφαλής των αμερικανικών ταχυδρομείων Λούις ΝτεΤζόι θα πρέπει να δώσει απαντήσεις αναφορικά με το γιατί η Ταχυδρομική Υπηρεσία (USPS) δεν ολοκλήρωσε την εξονυχιστική έρευνα, όπως είχε διαταχθεί από τα δικαστήρια, για τον εντοπισμό τυχόν «ξεχασμένων» επιστολικών ψήφων σε 12 Πολιτείες, μέχρι τη διορία που της είχε δοθεί, το απόγευμα της Τρίτης.

Ο δικαστής Έμετε Σάλιβαν είπε σήμερα, ότι ο ΝτεΤζόι θα πρέπει «είτε να απολυθεί, είτε να εμφανιστεί ενώπιόν μου και να καταθέσει ενόρκως γατί δεν ελήφθησαν κάποια μέτρα».

Αμερικάνικες εκλογές 2020: Σε άνοδο η Wall Street παρά την αβεβαιότητα

Η USPS αποκάλυψε νωρίτερα ότι ολοκληρώθηκε η έρευνα, αργά το βράδυ της Τρίτης και εντοπίστηκαν 12 επιστολές ψήφοι στην Πενσιλβάνια. 

Ο Σάλιβαν είχε διατάξει την έρευνα αφού προσέφυγαν στη δικαιοσύνη διάφορες οργανώσεις, όπως οι Vote Forward και NAACP. Τα Ταχυδρομεία απάντησαν ότι ήταν αδύνατον, για τεχνικούς λόγους, να ολοκληρωθεί αυτή η έρευνα μέχρι τη διορία που τους έδωσε ο δικαστής, στις 3 το μεσημέρι της Τρίτης (ώρα ανατολικών ΗΠΑ).

Σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της USPS, μέχρι την Κυριακή, περίπου 300.000 επιστολικές ψήφοι που είχαν παραληφθεί για διαλογή, δεν πέρασαν από σκανάρισμα που να επιβεβαιώνει ότι παραδόθηκαν στις εκλογικές αρχές. Η Υπηρεσία ωστόσο, σε ένα έγγραφο που κατέθεσε σήμερα στις δικαστικές αρχές υποστηρίζει ότι «η απουσία προορισμού ή ολοκλήρωσης του σκαναρίσματος δεν σημαίνει ότι τα ψηφοδέλτια δεν παραδόθηκαν».

Στηρίζει Τραμπ ο Μπολσονάρου

Οι εκλογές στις ΗΠΑ βρίσκονται στο επίκεντρο της παγκόσμιας κοινότητας, ενώ πολλοί ηγέτες έσπευσαν να πάρουν το μέρος της μιας ή της άλλης πλευράς και να δηλώσουν ανοιχτά ποιον υποστηρίζουν. Ένας από αυτούς είναι και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, που ευχήθηκε στον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, να επανεκλεγεί στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ, την ώρα που η αναμέτρηση μεταξύ του Ρεπουμπλικανού και του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν παραμένει αμφίρροπη, την επομένη των προεδρικών εκλογών. 

πρόεδρος της Βραζιλίας

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, AP Images

«Γνωρίζετε ποιον στηρίζω, ήμουν σαφής. Έχω μια καλή σχέση με τον Τραμπ. Ελπίζω να επανεκλεγεί», είπε κατά τη διάρκεια δηλώσεων του και απέρριψε κάθε εικασία περί ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις των ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στον Τζο Μπάιντεν, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος είπε: 
«Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών μίλησε δύο φορές για τον Αμαζόνιο. Αυτό θέλετε για τη Βραζιλία; Αυτό ονομάζω ανάμειξη».

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζο Μπάιντεν είχε απειλήσει τη Βραζιλία με οικονομικές κυρώσεις λόγω της αποψίλωσης του Αμαζονίου, στην περίπτωση που εκλεγόταν. Ο Μπολσονάρου είχε θεωρήσει «καταστροφικές» αυτές τις δηλώσεις, που απειλούν τις «εγκάρδιες σχέσεις» μεταξύ των δύο χωρών.

Ρωσία: Οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές δεν προκαλούν ιδιαίτερη αισιοδοξία

Από την άλλη, το Κρεμλίνο αλλά και υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η Μόσχα θα συνεργαστεί με οποιονδήποτε πρόεδρο εκλέξει ο αμερικανικός λαός στις εκλογές αυτές.

Και ενώ το Κρεμλίνο φαίνεται να παρακολουθεί  σιωπηλά την έκβαση των αμερικανικών εκλογών περιμένοντας την ετυμηγορία του αμερικανικού λαού, Ρώσοι εμπειρογνώμονες διατυπώνουν ενστάσεις ως προς την πολιτική του προέδρου Τραμπ στο ζητήματα των εξοπλισμών, εκτιμώντας παράλληλα ότι η πόλωση στην αμερικανική κοινωνία όπως και ο διχασμός της ελίτ θα συνεχισθεί, ανεξάρτητα με το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος, όπως και ότι οι εκλογές αυτές δεν προκαλούν ιδιαίτερη  αισιοδοξία.  

Ο πρώην γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και ακαδημαϊκός Αντρέι Κοκόσιν θεωρεί ότι η σημερινή πολιτική του προέδρου Τραμπ «δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της στρατηγικής σταθερότητας και της διεθνούς ασφάλειας», όπως και ότι οι αμερικανικές εκλογές δεν θα άρουν την ένταση στα ζητήματα ελέγχου των εξοπλισμών στις σχέσεις Μόσχας και Ουάσιγκτον. Αντίθετα το ζήτημα αυτό θα παραμείνει καθοριστικό στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας λέει ο Κοκόσιν.         
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top