Εκλογές ΗΠΑ 2020: Μπροστά ο Μπάιντεν - Σε ποιες πολιτείες προηγείται

Επανακαταμέτρηση στο Ουισκόνσιν ζητούν οι Ρεπουμπλικανοί

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί όλη η υφήλιος τις αμερικανικές εκλογές, με τους δυο υποψηφίους να βρίσκονται κοντά ο ένας με τον άλλον. 

Μέχρι στιγμής, ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν προηγείται σε αριθμό μεγάλων εκλεκτόρων, με 238, ενώ ο απερχόμενος Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει εξασφαλίσει 213. Χρειάζονται 270 για να κερδίσει κάποιος τον Λευκό Οίκο. Δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί τελικό αποτέλεσμα στην Αλάσκα, που αναδεικνύει τρεις μεγάλους εκλέκτορες, ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι θα την κερδίσει ο Τραμπ, αφού κανένας Δημοκρατικός δεν έχει καταφέρει εδώ και δεκαετίες να αποσπάσει αυτήν τη συντηρητική Πολιτείας.

Αμερικανικές Εκλογές 2020: Δείτε live τον χάρτη με τα αποτελέσματα

Οι έξι μεγάλες πολιτείες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα

Τα βλέμματα είναι στραμμένα επομένως σε έξι μεγάλες Πολιτείες.

1) Μίσιγκαν (16 εκλέκτορες): Με καταμετρημένο το 92% των ψήφων σε αυτή τη βιομηχανική Πολιτεία του βορρά, την οποία είχε κερδίσει οριακά ο Ντόναλντ Τραμπ το 2016, ο Τζο Μπάιντεν προηγείται με ποσοστό 49,5% έναντι 48,9% του Ρεπουμπλικάνου προέδρου.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσες, οι ψήφοι που απομένουν να καταμετρηθούν είναι κυρίως επιστολικές και θεωρείται ότι θα ευνοήσουν τον Μπάιντεν. Η υπουργός που είναι αρμόδια για τις εκλογικές διαδικασίες στην Πολιτεία άφησε νωρίτερα να εννοηθεί ότι εντός της ημέρας «θα έχουμε μια αρκετά ακριβή εικόνα» του αποτελέσματος, έστω και αν δεν θα είναι το οριστικό.

Αμερικανικές εκλογές 2020: Μάχη Τραμπ - Μπάιντεν για τον Λευκό Οίκο

2)  Γουισκόνσιν (10 μεγάλοι εκλέκτορες): Σε αυτήν την αγροτική Πολιτεία, την οποία κέρδισε ο Τραμπ πριν από τέσσερα χρόνια, έχει καταμετρηθεί το 97% των ψήφων. Προς το παρόν, προηγείται οριακά ο Μπάιντεν, με ποσοστό περίπου 49,5, έναντι 48,8% του Τραμπ.

Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της ημέρας, αφού επαληθευτεί τρεις φορές.

3)  Νεβάδα (6 μεγάλοι εκλέκτορες): Με καταμετρημένο το 86% των ψήφων, ο Μπάιντεν προηγείται με ποσοστό 49,3%, έναντι 48,7% του Τραμπ. Το 2016 την Πολιτεία αυτήν είχε κερδίσει η Χίλαρι Κλίντον. Οι τοπικές εκλογικές αρχές ανακοίνωσαν το πρωί της Τετάρτης ότι η καταμέτρηση έχει σταματήσει και δεν θα ξαναρχίσει πριν από αύριο, Πέμπτη.

Εάν κερδίσει το Μίσιγκαν, το Γουισκόνσιν και τη Νεβάδα (16+10+6), ο Μπάιντεν θα εξασφαλίσει τους 32 εκλέκτορες που του χρειάζονται για να φτάσει στον «μαγικό αριθμό» των 270.

4)  Τζόρτζια (16 εκλέκτορες): Έχει καταμετρηθεί το 92% των ψήφων σε αυτήν την Πολιτεία του νότου που, κατά παράδοση, ψηφίζει Ρεπουμπλικάνους. Ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται προς το παρόν, με ποσοστό 50,5%, έναντι 48,3% του Μπάιντεν, όμως τα αμερικανικά μμε εκτιμούν ότι η διαφορά αυτή θα μειωθεί όσο περνούν οι ώρες.

Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να γίνει γνωστό εντός της ημέρας.

5)  Βόρεια Καρολίνα (15 εκλέκτορες): Με καταμετρημένο το 95% των ψήφων, σε αυτήν την επίσης συντηρητική Πολιτεία που παραδοσιακά ψηφίζει τους Ρεπουμπλικάνους, ο Τραμπ προηγείται με ποσοστό 50,1%, έναντι 48,6% του Μπάιντεν. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι ψήφοι δια αλληλογραφίας που στάλθηκαν το αργότερο μέχρι και την ημέρα των εκλογών, στις 3 Νοεμβρίου, θα γίνονται δεκτές εφόσον φτάσουν μέχρι τις 12 Νοεμβρίου.

6) Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες): Προς το παρόν έχει καταμετρηθεί μόνο το 79% των ψήφων σε αυτή τη βιομηχανική Πολιτεία των βορειοανατολικών ΗΠΑ. Νωρίς το πρωί της Τετάρτης ο Τραμπ διατηρούσε άνετο προβάδισμα, με ποσοστό 53,9%, έναντι 44,8% του Μπάιντεν. 

Σύμφωνα όμως με τα αμερικανικά MME, όταν ενσωματωθούν οι επιστολικές ψήφοι, η διαφορά αυτή θα μειωθεί, ενώ οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό μέχρι την Παρασκευή.

Επανακαταμέτρηση ζητούν οι Ρεπουμπλικάνοι στο Ουισκόνσιν

Το προεκλογικό επιτελείο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα ζητήσει αμέσως να γίνει επανακαταμέτρηση των ψήφων στο Γουισκόνσιν, μολονότι τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Πολιτεία αυτή δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί επισήμως, αφού η καταμέτρηση συνεχίζεται.

«Υπήρξαν αναφορές για παρατυπίες σε πολλές κομητείες του Γουισκόνσιν, οι οποίες εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για την εγκυρότητα του αποτελέσματος», ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας, Μπιλ Στέπιεν, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

«Ο πρόεδρος είναι εντός των ορίων για να ζητήσει επανακαταμέτρηση και θα το κάνουμε αμέσως», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Edison Research, στο Γουισκόνσιν, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, ο Τζο Μπάιντεν προηγείται με ποσοστό 49,4%, έναντι 48,8% του Τραμπ. Δεδομένου ότι η διαφορά τους είναι μικρότερη της 1 μονάδας, ο απερχόμενος πρόεδρος δικαιούται να ζητήσει να καταμετρηθούν ξανά οι ψήφοι.

Να σημειωθεί ότι οι αρχές του Γουισκόνσιν σκοπεύουν να ανακοινώσουν το τελικό αποτέλεσμα μέχρι το τέλος της ημέρας, αφού προηγουμένως κάνουν τριπλή επαλήθευση.

Αμφισβητεί ξανά το αποτέλεσμα ο Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ αμφισβητεί για δεύτερη φορά το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ, μέσα από ανάρτηση που έκανε στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Χθες το βράδυ είχα προβάδισμα, σταθερά, σε πολλές πολιτείες-κλειδιά. Στη συνέχεια, ένα προς ένα, άρχισαν να εξαφανίζονται μαγικά τα καταμετρημένα ψηφοδέλτια. Πολύ περίεργο», ανέφερε.

Ο Ντόναλαντ Τραμπ αναφερόμενος στην στροφή του εκλογικού αποτελέσματος η οποία παρατηρείται τις τελευταίες ώρες σε ότι αφορά πολιτείες-κλειδιά ανέφερε πως οι προβλέψεις κάνουν «εντελώς και ιστορικά λάθος».

Τραμπ και Μπάιντεν δίνουν μάχη στήθος με στήθος 

Για πρώτη φορά από το 2000, οι Αμερικανοί ξύπνησαν σήμερα χωρίς να ξέρουν το όνομα του επόμενου προέδρου τους έπειτα από μια ψηφοφορία με συμμετοχή ρεκόρ και ενώ η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται σε επτά πολιτείες-κλειδιά, κάτι που δεν εμπόδισε τον Ντόναλντ Τραμπ να δηλώσει ότι νίκησε τον δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν.

Οι εκλογές προκάλεσαν τη μεγαλύτερη συμμετοχή από τότε που οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου: ψήφισαν 160 εκατομμύρια Αμερικανοί, μια συμμετοχή που υπολογίζεται σε 66,9%, έναντι 59,2% το 2016, σύμφωνα με το US Elections Project.

Αμερικανικές εκλογές 2020: Ποιοι ψήφισαν Τραμπ και ποιοι Μπάιντεν

Πολλές πολιτείες έχουν κατακλυσθεί από την πληθώρα των ψήφων που εστάλησαν δι' αλληλογραφίας. Το άνοιγμα των φακέλων και το σκανάρισμα των ψηφοδελτίων αυτών μπορεί σε ορισμένες πόλεις να απαιτήσει ημέρες.

Οι δύο υποψήφιοι έκαναν σύντομες ομιλίες στη διάρκεια της νύκτας. Γύρω στις 02:20 το πρωί, ο πρόεδρος Τραμπ έκανε από τον Λευκό Οίκο μια συγκεχυμένη δήλωση, στην οποία απείλησε να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για να σταματήσει την καταμέτρηση, υπονοώντας ότι θα το κάνει στις πολιτείες όπου ο ίδιος προηγείται στα μερικά αποτελέσματα. 

Το στρατόπεδο του Μπαίντεν κατήγγειλε τις προεδρικές δηλώσεις ως «σκανδαλώδεις» και «χωρίς προηγούμενο». 

 

εκλογές ΗΠΑ 2020

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί όλη η υφήλιος την εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ. AP Images

Η καταμέτρηση μπορεί να διαρκέσει ημέρες        

Το όνομα του προέδρου που θα ορκισθεί στις 20 Ιανουαρίου εξαρτάται από τα αποτελέσματα μερικών πολιτειών.

Πρόκειται για ένα σενάριο πιο πολύπλοκο απ' αυτό το 2000, όταν η εκλογή εξαρτιόταν μόνο από τη Φλόριντα. Τελικά τότε είχε παρέμβει το Ανώτατο Δικαστήριο πάνω από έναν μήνα μετά την ψηφοφορία για να βάλει τέλος στις διαδικασίες ανακαταμέτρησης των ψήφων και να δώσει τη νίκη στον ρεπουμπλικανό Τζορτζ Μπους τον νεότερο. 

Το βέβαιο είναι πάντως ότι το δημοκρατικό κύμα, στο οποίο ήλπιζαν ορισμένοι στο στρατόπεδο του Μπάιντεν, που ονειρεύονταν ιστορικές νίκες στην Τζόρτζια και το Τέξας, δεν πραγματοποιήθηκε. 

Ο απερχόμενος πρόεδρος διατήρησε τη Φλόριντα, διαψεύδοντας πολυάριθμες δημοσκοπήσεις, καθώς και το Τέξας, προπύργιο των συντηρητικών που είχε φανεί να απειλείται, και το Οχάιο, το οποίο έχουν κερδίσει από το 1964 όλοι οι υποψήφιοι που εξελέγησαν στην προεδρία. 

εκλογές ΗΠΑ 2

Με αγωνία παρακολουθούν οι Αμερικανοί την εκλογική αναμέτρηση Τραμπ - Μπάιντεν. AP Images

Όμως ο δρόμος για μια δεύτερη θητεία παραμένει στενός: πρέπει ακόμη να κερδίσει τις περισσότερες από τις άλλες πολιτείες κλειδιά που είχαν συμβάλει στην απροσδόκητη νίκη του το 2016. 

Ο Τζο Μπάιντεν έχει κι αυτός στη διάθεσή του σενάρια που του επιτρέπουν να αποσπάσει τη νίκη. Μερικά μέσα ενημέρωσης είχαν ανακοινώσει ότι νίκησε στην κρίσιμης σημασίας πολιτεία της Αριζόνα, την οποία ο Τραμπ είχε κερδίσει το 2016, αν και η καταμέτρηση εκεί δεν έχει ακόμη τελειώσει. Φαίνεται πως έχει καλές προοπτικές και στη Νεβάδα. 

Αν αυτό επιβεβαιωθεί, θα πρέπει πλέον να κερδίσει τουλάχιστον δύο ή  τρεις από τις αμφίρροπες πολιτείες του βιομηχανικού βορρά (Πενσιλβάνια, Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν) και της ανατολής (Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα). Πριν από τέσσερα χρόνια, όλες αυτές τις πολιτείες τις είχε κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ. 

Ωστόσο στις πολιτείες αυτές η καταμέτρηση συνεχιζόταν σήμερα με το σταγονόμετρο. 

Στο Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν και την Πενσιλβάνια, οι αναλυτές πιστεύουν πως τα επιστολικά ψηφοδέλτια, που μένουν να καταμετρηθούν, θα είναι στην πλειονότητά τους υπέρ του Μπάιντεν. 

Στην Πενσιλβάνια, ο Τραμπ προηγούνταν σήμερα συνολικά με 700.000 ψήφους, όμως έμεναν να καταμετρηθούν 1,4 εκατομμύριο ψηφοδέλτια που είχαν σταλεί με το ταχυδρομείο. Και το όνομα του Τζο Μπάιντεν βρίσκεται στο 78% των επιστολικών ψηφοδελτίων που έχουν καταμετρηθεί στο στάδιο αυτό. 

Εδώ είναι που ο Τραμπ θα ήθελε να παρέμβει το Ανώτατο Δικαστήριο και να σταματήσει την καταμέτρηση. Οι ρεπουμπλικανοί της Πενσιλβάνια έχουν ζητήσει από τους δικαστές να εμποδίσουν την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων που έχουν ταχυδρομηθεί πριν από το βράδυ της Τρίτης, αλλά θα φθάσουν μέσα σε τρεις ημέρες μετά την ημέρα των εκλογών. 

Το κορυφαίο δικαστήριο των ΗΠΑ είχε αρνηθεί να αποφανθεί κατεπειγόντως, όπως του είχε ζητηθεί, όμως, αν το αποτέλεσμα είναι στήθος με στήθος, θα πρέπει να εξετάσει την ουσία του ζητήματος και να αποφανθεί, αν πρέπει να ακυρωθούν ή όχι τα ψηφοδέλτια που θα φθάσουν από σήμερα μέχρι την Παρασκευή. 

Πόρτλαντ: Διαδηλωτές με όπλα έκαψαν αμερικανικές σημαίες        

Διαδηλωτές οπλισμένοι με τουφέκια έκαψαν αμερικανικές σημαίες και διαδήλωσαν, χωρίς βία παρά τη μετεκλογική σύγχυση, στους δρόμους του Πόρτλαντ, στις βορειοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, στη διάρκεια της νύχτας.

Υπήρχαν φόβοι για ένοπλες αντιπαραθέσεις στον φιλελεύθερο θύλακα που βρίσκεται στο Όρεγκον έπειτα από μήνες τεταμένων διαδηλώσεων ανάμεσα σε ακροαριστερούς ακτιβιστές, πολιτοφυλακές της ακροδεξιάς και την ομοσπονδιακή αστυνομία.

Αφού ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε την επανεκλογή του απέναντι στον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν, και ενώ πολιτείες-κλειδιά δεν είχαν ολοκληρώσει την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, μαχητές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Πόρτλαντ, επίκεντρο των πολύ τεταμένων αντιρατσιστικών διαδηλώσεων που είχαν πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι.

Το FBI προειδοποίησε για τον κίνδυνο ένοπλων αντιπαραθέσεων που θα σχετίζονταν με τις προεδρικές εκλογές, όμως δεν ήταν ορατή καμία δραστηριότητα εκ μέρους ακροδεξιών ομάδων.

εκλογές ΗΠΑ

Επεισόδια στο Πορτλαντ κατά τη διάρκεια των αμερικανικών εκλογών. AP Images

Έως τις πρώτες πρωινές ώρες η αστυνομία δεν είχε αντιπαρατεθεί στους διαδηλωτές.

Το βράδυ είχε ξεκινήσει μια ειρηνική πορεία τριών ωρών με τη συμμετοχή 400 ανθρώπων στο πλαίσιο του κινήματος «Black Lives Matter», κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας, με επικεφαλής περίπου δώδεκα άτομα που κρατούσαν τουφέκια, μαχαίρια και ένα πυροβόλο όπλο.

Οι διαδηλωτές σχολίαζαν τα τελευταία εκλογικά νέα όπως έρχονταν. «Άκουσα πως ο Τραμπ είναι επικεφαλής τώρα», είπε με ανησυχία ένας από τους διοργανωτές, ο Τάι Φορντ, 20 ετών. «Αυτό θα σημαίνει ταραχές. Αν γίνει αυτό, θα είναι τρέλα».

Η ατμόσφαιρα εντάθηκε κάποιες φορές όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να πείσουν τους κατοίκους που τους παρακολουθούσαν από τα παράθυρα των σπιτιών τους να κατέβουν μαζί τους στον δρόμο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top