Αμερικανικές εκλογές 2020: Μάχη Τραμπ - Μπάιντεν για τον Λευκό Οίκο

Προβάδισμα Τραμπ σε τέσσερις πολιτείες - Πού κρίνεται το αποτέλεσμα

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η εκλογική αναμέτρηση για τον επόμενο «πλανητάρχη». Τα βλέμματα των πολιτικών αναλυτών είναι στραμμένα σε Τραμπ και Μπάιντεν που «κονταροχτυπιούνται» στην καταμέτρηση για τους εκλέκτορες. Κι ενώ η καταμέτρηση συνεχίζεται με τον υποψήφιο των Δημοκρατικών να έχει οριακό προβάδισμα, φαίνεται πως οι ανατροπές δε θα λείπουν από τις αμερικανικές εκλογές. 

Οι δύο υποψήφιοι για την αμερικανική προεδρία, Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ

Οι δύο υποψήφιοι για την αμερικανική προεδρία, Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ - φωτογραφία ΑΡ

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, που δημοσιεύει ο Guardian, o Tραμπ έχει προβάδισμα σε τέσσερις σημαντικές πολιτείες. Ειδικότερα:

- 51,2% στη Φλόριντα με το 96% των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί (47,8% έχει ο Μπάιντεν)

- 53,4% στο Οχάιο με το 94% των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί (45,2% έχει ο Μπάιντεν)

- 50,5% στη Τζόρτζια με το 94% των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί (48,3 % έχει ο Μπάιντεν)

- 50,1% στη Βόρεια Καρολίνα με το 94% των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί (48,7 % έχει ο Μπάιντεν)

Ο Τζο Μπάιντεν έχει προβάδισμα 51% στην Αριζόνα, όμως μόνο με το 84% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί (47,6 % έχει ο Τραμπ)

Αμερικανικές εκλογές 2020: Θρίλερ για γερά νεύρα στις πολιτείες «κλειδιά»

Η  Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν, η Τζόρτζια , η Βόρεια Καρολίνα και το Ουισκόνσιν θεωρούνται κρίσιμης σημασίας πολιτείες για το αποτέλεσμα των εκλογών. Η καταμέτρηση στο Ουισκόνσιν είναι πολύ πιθανό να ολοκληρωθεί σήμερα, ωστόσο η διαδικασία σε Νεβάδα, Μίσιγκαν, Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα και Πενσιλβάνια αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. 

Θρίλερ σε Πενσιλβάνια, Μίσιγκαν και Ουισκόνσιν

Στην Πενσιλβάνια ο Τραμπ προηγείται με 54,8% (έναντι 44% του Μπάιντεν) αλλά είναι νωρίς ακόμη για συμπεράσματα, καθώς έχει καταμετρηθεί το 64% των ψήφων. 

Σε Μίσιγκαν και Ουισκόνσιν η μάχη δίνεται στήθος με στήθος. Με το 94% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί ο Τραμπ με ελάχιστη διαφορά από τον Μπάιντεν, με 49,3% έναντι 49,2%. Το ίδιο ισχύει και στο Ουισκόνσιν, όπου σε σύνολο 95% των καταμετρημένων ψήφων, ο Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ με ποσοστό 49,6%  έναντι 48,9 %.

H καταμέτρηση των ψήφων μπορεί να χρειαστεί μέρες, καθώς ψήφισαν περίπου 170 εκατ. πολίτες όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Star στην Ουάσινγκτον, Δημήτρης Σουλτογιάννης.

Το ρεπορτάζ του ανταποκριτή του Star στην Ουάσινγκτον, Δημήτρη Σουλτογιάννη, στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων

Ο Μπάιντεν προηγείται σε αριθμό εκλεκτόρων

Πάντως, μέχρι στιγμής o Μπάιντεν έχει προβάδισμα έναντι του Τραμπ στην καταμέτρηση των εκλεκτόρων. Για να εκλεγεί κάποιος από τους δύο υποψηφίους πρόεδρος, χρειάζεται να εξασφαλίσει 270 εκλέκτορες.

Ειδικόκερα, ο Guardian δίνει στον Μπάιντεν μεγαλύτερο προβάδισμα με 238 εκλέκτορες, έναντι 213 που έχει ο Τραμπ.

Η αναμέτρηση των δύο υποψηφίων Μπάιντεν και Τραμπ σύμφωνα με τον Guardian

Το ΒΒC δημοσιεύει πως ο Μπάιντεν προηγείται με 224 εκλέκτορες έναντι 213 που έχει ο Τραμπ.

Το γράφημα του BBC

Οι κάλπες έχουν κλείσει και η ψηφοφορία έχει σταματήσει σε όλη τη χώρα, όμως οι εκλογικοί νόμοι σε αμερικανικές πολιτείες απαιτούν την καταμέτρηση όλων των ψήφων. Συνηθίζεται σε πολλές πολιτείες να χρειάζονται ημέρες για να τελειώσουν την καταμέτρηση των έγκυρων ψηφοδελτίων. Φέτος, αναμένεται η διαδικασία να καθυστερήσει καθώς πολλοί πολίτες έχουν ψηφίσει νωρίτερα με επιστολική ψήφο εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Τραμπ έκανε λόγο για νοθεία 

Νωρίτερα, νικητής εμφανίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, όπου έκανε δηλώσεις, καταχειροκροτούμενος  καθώς έμπαινε στην αίθουσα. Παρόλο που η εκλογική μάχη συνεχίζεται και η καταμέτρηση δεν έχει ολοκληρωθεί,  ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για μία «φανταστική βραδιά» και βέβαιη νίκη. Ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους για τη μεγάλη συμμετοχή τους και άρχισε να απαριθμεί τις πολιτείες που έχει κερδίσει.

Στις δηλώσεις του ο Τραμπ έκανε λόγο και για νοθεία, υποστηρίζοντας ότι όσοι έχουν ψηφίσει μέχρι τώρα δια ζώσης του δίνουν τη νίκη. Φαίνεται πως θέλει να κρατήσει αυτό το αποτέλεσμα και να μην επιτρέψει στις επιστολικές ψήφους να το ανατρέψουν. Γι' αυτό είπε ότι θα απευθυνθεί στο  Ανώτατο Διακαστήριο προκειμένου να σταματήσει η καταμέτρηση.

Η Μελάνια και ο Μάικ Πενς στο πλευρό του Τραμπ κατά τις δηλώσεις του από τον Λευκό Οίκο- φώτο ΑΡ

«Είμαστε έτοιμοι για έναν μεγάλο εορτασμό και ξαφνικά λένε ότι θα χάσουμε. Τα αποτελέσματα είναι φανταστικά! Ετοιμαζόμαστε να βγούμε έξω και να γιορτάσουμε. Οι πολίτες βγήκαν έξω για να ψηφίσουν σε αριθμό ρεκόρ. Δεν περιμέναμε να κερδίσουμε τη Φλόριντα και την κερδίσαμε με μεγάλη διαφορά. Κερδίσαμε το Οχάιο, το Τέξας με 700.000 ψήφους και δεν το περιλαμβάνουν στην προσμέτρηση. Κερδίσαμε και την Τζόρτζια είμαστε 270.000 ψήφους μπροστά με το 97% καταμετρημένο, μάλλον κερδίζουμε τη βόρεια Καρολίνα δεν μπορούν να μας πιάσουν ούτε εκεί. Κερδίζουμε μάλλον και την Αριζόνα και κάποιοι δήλωσαν ότι θα την κερδίσουν εκείνοι. Μπαίνουμε στην περιοχή Τραμπ, είναι φιλική περιοχή προς εμάς» είπε και πρόσθεσε ότι «το πιο σημαντικό είναι ότι κερδίζουμε την Πενσιλβάνια με εξαιρετικό προβάδισμα».

«Είναι σχεδόν αδύνατο να μας πιάσουν. Και τώρα μπαίνουμε στην καταμέτρηση περιοχών που είναι δικές μας. Κερδίζουμε και το Μίσιγκαν, είδα τα νούμερα και είπα Ουάου. Κερδίζουμε και το Ουινσκόσιν. Και δεν τα χρειαζόμαστε όλα αυτά. Οταν κερδίζεις το Τέξας...» σημείωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος και δήλωσε: «Ήξεραν ότι δεν μπορούν να νικήσουν και λένε ότι θα πάμε στα δικαστήρια. Το είπα από την πρώτη ημέρα ότι αν δεν κερδίσουν θα μας πάνε στο δικαστήριο».

Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι ενώ φαίνεται ξεκάθαρα το προβάδισμα και η νίκη του, οι αντίπαλοί του διατείνονται το αντίθετο. «Ήμασταν έτοιμοι να κερδίσουμε τις εκλογές και τις κερδίσαμε. Τώρα σκοπός είναι να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα της ψηφοφορίας για το καλό του έθνους. Είναι μια μεγάλη απάτη για το έθνος μας. Θα πάμε στο Ανώτατο Δικαστήριο να σταματήσει η καταμέτρηση. Δε θέλουμε νέες ψήφους στις 4 το πρωί. Είναι λυπηρή στιγμή για τη χώρα και θα κερδίσουμε.Σε ό, τι με αφορά έχουμε ήδη κερδίσει». 

Οι δηλώσεις Τραμπ - Μπάιντεν - ρεπορτάζ μεσημεριανού δελτίου ειδήσεων Star

Επιτελείο Μπάιντεν: Είμαστε έτοιμοι για τυχόν προσφυγή Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο - Σκανδαλώδεις οι δηλώσεις του    

Το επιτελείο του Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «σκανδαλώδεις» και «πρωτοφανείς» τις δηλώσεις του Τραμπ και ανακοίνωσε ότι η νομική του ομάδα βρίσκεται σε ετοιμότητα σε περίπτωση που πραγματοποιήσει την απειλή του και προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για να σταματήσει την καταμέτρηση των ψήφων.

«Εάν ο πρόεδρος πραγματοποιήσει την απειλή του και προσφύγει στο δικαστήριο για να εμποδίσει την κανονική καταμέτρηση των ψήφων, έχουμε νομικές ομάδες έτοιμες να αντισταθούν στην απόπειρα αυτή», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της καμπάνιας του Τζο Μπάιντεν Τζεν Ο΄Μάλεϊ Ντίλον.

Δηλώσεις Μπάιντεν στους ψηφοφόρους- Δίπλα του η σύζυγός του Τζιλ / φωτογραφία ΑΡ

O 77χρονος Μπάιντεν είχε προχωρήσει σε δηλώσεις στους ψηφοφόρους του από την πολιτεία του, το Ντέλαγουερ, πριν από τον Τραμπ. «Αισθανόμαστε καλά εδώ που βρισκόμαστε. Πιστεύουμε πως είμαστε καθ' οδόν για να κερδίσουμε αυτές τις εκλογές» διαμήνυσε.

Το ορθογραφικό λάθος Τραμπ που προκάλεσε 60.000 tweets σε 45 λεπτά

Στον παλμό των γεγονότων… ένα τυπογραφικό λάθος σε tweet του Τραμπ ήταν αρκετό για να προκαλέσει 60.000 tweets σε 45 λεπτά. Ο Τραμπ καταγγέλλει νοθεία αλλά αντί να γράψει polls (εκλογικά τμήματα) , έγραψε poles (Πολωνοί). Το tweet πήρε ετικέτα «παραπλανητικό» μεν, αλλά άναψε φωτιές.

«Είμαστε μπροστά με μεγάλη διαφορά, αλλά προσπαθούν να κλέψουν τις εκλογές. Δε θα αφήσουμε ποτέ να το κάνουν. Δεν μπορούν να κατατεθούν ψήφοι αφού κλείσουν οι Πολωνοί» έγραψε. Το tweet μετά από λίγο διαγράφηκε και διορθώθηκε. 

Νίκη Τραμπ προεξοφλεί ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας - Έστειλε και «συγχαρητήρια» 

O πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Γιάνες Γιάνσα, προεξοφλεί «νίκη Τραμπ» και στέλνει «συγχαρητήρια» στους Ρεπουμπλικάνους

Συγκεκριμένα, σε μήνυμά του στο Twitter, ενόσω η καταμέτρηση συνεχίζεται αναφέρει: «είναι πολύ σαφές ότι οι Αμερικανοί έχουν επιλέξει τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Μάικ Πένς για τέσσερα ακόμα χρόνια. Όσο περισσότερες καθυστερήσεις και γεγονότα που αρνούνται τα MSM (συστημικά μέσα ενημέρωσης), τόσο μεγαλύτερος ο τελικός θρίαμβος για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Συγχαρητήρια στους Ρεπουμπλικάνους για ισχυρά αποτελέσματα στις ΗΠΑ».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top