Αμερικανικές εκλογές 2020: Θρίλερ για γερά νεύρα στις πολιτείες «κλειδιά»

Τραμπ: «Προσπαθούν να μας κλέψουν τις εκλογές»

Σε πραγματικό θρίλερ εξελίσσονται οι αμερικανικές εκλογές, με το ενδεχόμενο της επανεκλογής Τραμπ να είναι ορατό σε μια αμφίρροπη εκλογική διαδικασία. 

Ο Τζο Μπάιντεν προηγείται στους εκλέκτορες, ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ αποδεικνύεται «σκληρό καρύδι», καθώς κατάφερε, κόντρα στις δημοσκοπήσεις, να κερδίσει τους 29 εκλέκτορες της Φλόριντα, εξασφαλίζοντας ακόμα περισσότερες ψήφους από ό,τι το 2016. Επίσης ο Τραμπ κέρδισε τους 38 εκλέκτορες του Τέξας, ενώ το Fox News εκτιμά ότι θα κερδίσει και το Οχάιο, με τον Μπάιντεν να κάθεται σε «αναμμένα κάρβουνα». 

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Πάρτι με 400 άτομα κάνει ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Σύμφωνα με το Fox News, ο Τζο Μπάιντεν συγκεντρώνει, μέχρι στιγμής, 237 εκλέκτορες και ο Ντόναλντ Τραμπ 213.

Ο Μπάιντεν καταγράφει προς το παρόν προβάδισμα στην πολιτεία της Αριζόνας (11 εκλέκτορες), με 53,6% έναντι 45% του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με καταμετρημένο περίπου το 76% του εκτιμώμενου συνόλου των ψήφων, ενώ κέρδισε και τους τέσσερις εκλέκτορες της Χαβάης. 

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών θα χρειαστεί να ανατρέψει την κατάσταση σε Ουισκόνσιν και Μίσιγκαν, αλλά και να πάρει εκλέκτορες από το Μέιν και τη Νεμπράσκα, για να κερδίσει τις εκλογές.

Εκλογές ΗΠΑ - Τραμπ: «Έχω μια πολύ ισχυρή πιθανότητα να κερδίσω»

Ο Τραμπ αναμένεται να κερδίσει τις πολιτείες της Αϊόβας (6 εκλέκτορες), σύμφωνα με το Fox News, ενώ εμφανίζεται να εξασφαλίζει και την πολιτεία της Μοντάνα (3 εκλέκτορες), σύμφωνα με το Associated Press.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Edison Research, στην κρίσιμη πολιτεία της Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες), ο Τραμπ καταγράφει προβάδισμα με 56,6% έναντι 42,1% του Μπάιντεν με καταμετρημένο το 54% του εκτιμώμενου συνόλου των ψήφων.

Στο Ουισκόνσιν (10 εκλέκτορες) ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας καταγράφει προβάδισμα με 51,4% έναντι 46,9% του Δημοκρατικού αντιπάλου του, με καταμετρημένο το 65% του εκτιμώμενου συνόλου των ψήφων. Στο Μίσινγκαν (16 εκλέκτορες) με βάση το 51% του εκτιμώμενου συνόλου των ψήφων, ο Αμερικανός πρόεδρος προηγείται με 54,3% έναντι 43,9% του Μπάιντεν.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Bloomberg, Ουισκόνσιν, Μίσιγκαν και Πενσιλβάνια, δεν αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα αποτελέσματα.

Το ίδιο θα ισχύσει και για άλλες πολιτείες, καθώς λόγω των επιστολικών ψήφων και της περίπλοκης καταμέτρησης αναμένεται να καθυστερήσει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, με την αγωνία να κορυφώνεται. 

Μπάιντεν: «Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα»

Ο Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε στο προεκλογικό του κέντρο στο Ντέλαγουέαρ και ζήτησε ψυχραιμία από τους οπαδούς του, εκτιμώντας ότι έως  σήμερα το βράδυ ώρα Ελλάδας, ίσως να έχουμε μάθει το αποτέλεσμα.

«Νιώθουμε καλά. Είμαστε σε πολύ καλό σημείο. Μπορεί να ξέρουμε σήμερα, μπορεί και αύριο το αποτέλεσμα. Έχουμε αυτοπεποίθηση για Αριζόνα και Μίσιγκαν, αλλά και το Ουισκόνσιν. Θα κερδίσουμε και την Πενσιλβάνια»

Εκλογές ΗΠΑ: Στις κάλπες οι Αμερικανοί για να βγάλουν τον νέο πρόεδρο

Ντόναλντ Τραμπ: «Προσπαθούν να μας κλέψουν τις εκλογές»

Άμεση ήταν η απάντηση του Ντόναλντ Τραμπ, μέσω Twitter, ο οποίος έγραψε:

«Είμαστε στα πάνω μας, αλλά προσπαθούν να μας κλέψουν. Δε θα τους αφήσουμε. Δεν μπορεί να μετρήσουν οι ψήφοι αφού κλείσουν οι κάλπες», αναφέρει στην ανάρτησή του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

 

Ωστόσο το Twitter προειδοποίησε τους χρήστες του για το μήνυμα του απερχόμενου προέδρου , επισημαίνοντας πως «ένα μέρος ή το σύνολο του περιεχομένου που κοινοποιείται σε αυτό το Tweet είναι αμφισβητούμενο και μπορεί να είναι παραπλανητικό σε εκλογές ή άλλη πολιτική διαδικασία».

Αμερικανικές εκλογές 2020: Σκληρή μάχη για τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Σκληρή είναι και η αναμέτρηση στη Γερουσία, όπου οι Δημοκρατικοί χρειάζονται τέσσερις έδρες για να πάρουν τον έλεγχό της. Αυτή τη στιγμή το Fox News φέρνει ισόπαλα με 46 έδρες το καθένα από τα δύο στρατόπεδα.

Στη μάχη της Βουλής των Αντιπροσώπων με τις 435 έδρες οι Ρεπουμπλικανοί χρειάζονται 21 για να εξασφαλίσουν τη νίκη. Το Fox News τους δίνει αυτή τη στιγμή 158 και 145 στους Δημοκρατικούς.

Αμερικανικές εκλογές 2020: Κέρδισε γυναίκες, μαύρους και Λατίνους ο Τραμπ

Αυτό που έχει προκαλέσει αίσθηση είναι ότι περισσότερες γυναίκες, περισσότεροι μαύροι και περισσότεροι Λατίνοι έχουν ψηφίσει τον Ντόναλντ Τραμπ, κόντρα στις εκτιμήσεις των δημοσκόπων, αλλά και των Δημοκρατικών που ήλπιζαν στις ψήφους τους. 

Οι Αμερικανοί ψηφίζουν για 538 μεγάλους εκλέκτορες, οι οποίοι εκλέγουν τον πρόεδρο. Για να κερδίσει ένας υποψήφιος πρέπει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τον μαγικό αριθμό των 270 μεγάλων εκλεκτόρων. 

Σε κάθε πολιτεία, ο αριθμός των μεγάλων εκλεκτόρων υπολογίζεται προσθέτοντας τον αριθμό των βουλευτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων (ο οποίος ποικίλλει ανάλογα με τον πληθυσμό της πολιτείας) στον αριθμό των γερουσιαστών (δύο για κάθε πολιτεία).
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top