Νέα τουρκική πρόκληση: Ανακοίνωσε θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο

Εκτός το Καστελόριζο, εντός η Λήμνος και η Σαμοθράκη

Ακούστε το άρθρο --:-- λεπτά

Στην ανακοίνωση δύο δικών της θαλάσσιων πάρκων προχώρησε σήμερα η Τουρκία, ως απάντηση στα ελληνικά Θαλάσσια Πάρκα που είχε ανακοινώσει πριν λίγες εβδομάδες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Τουρκία απειλεί ότι θα φτιάξει δικά της θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το Κέντρο Ναυτικού Δικαίου της Τουρκίας εξέδωσε τον τουρκικό χάρτη με τα θαλάσσια πάρκα. Σε αυτόν φαίνεται ένα θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο, το οποίο εκτείνεται έξω από τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας δυτικά της Ίμβρου και της Τενέδου και μεταξύ Σαμοθράκης και Λήμνου. 

Οι χάρτες με τα θαλάσσια πάρκα που ανακοίνωσε η Τουρκία

Οι χάρτες με τα θαλάσσια πάρκα που ανακοίνωσε η Τουρκία

Το δεύτερο θαλάσσιο πάρκο στην Ανατολική Μεσόγειο αποκλείει το Καστελόριζο, καθώς ξεκινάει από τα βορειοανατολικά της Ρόδου και φτάνει μέχρι τα ανοιχτά του Κόλπου της Αττάλειας. 

Θαλάσσια Πάρκα: Τι Λέει Στο Star η Μαρία Δαμανάκη

Η κίνηση αυτή αποτελεί κλιμάκωση της έντασης, με την τουρκική κυβέρνηση να κάνει πράξη τις απειλές της για τη δημιουργία δικών της θαλάσσιων πάρκων, μετά τις ανακοινώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού. 

Η Τουρκία έχει αντιδράσει έντονα στην απόφαση για τα Θαλάσσια Πάρκα της Ελλάδας σημειώνοντας πως πρόκειται για μια προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να διαταράξει το status quo.

Μητσοτάκης: Δημιουργούμε δύο εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Ιόνιο και Αιγαίο

Το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του τότε είχε αναφέρει ότι «τις προσεχείς ημέρες η Τουρκία θα ανακοινώσει τα σχέδιά της για την προστασία του περιβάλλοντος στις θαλάσσιες περιοχές της».

Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών: «Απαράδεκτη μονομερής και παράνομη ενέργεια»

Για απαράδεκτη μονομερή και παράνομη ενέργεια κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. Αναλυτικά αναφέρει:

«Η εξαγγελία "θαλάσσιων πάρκων" σε μη οριοθετημένες περιοχές εκτός τουρκικών χωρικών υδάτων συνιστά απαράδεκτη, μονομερή και παράνομη ενέργεια. Η ενέργεια αυτήν δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα έναντι των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και δείχνει πλήρη έλλειψη σεβασμού στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Η ελληνική κυβέρνηση ενεργεί διαρκώς και με συνέπεια για την προστασία των δικαιωμάτων της πατρίδας μας και της βιωσιμότητας των θαλασσών μας και υπενθυμίζει πως αντανακλαστικές ενέργειες κενές περιεχομένου θέτουν σε διακύβευση τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top