Αμερικανικές εκλογές 2020: Ποιοι ψήφισαν Τραμπ και ποιοι Μπάιντεν

Με ποια κριτήρια έδωσαν την ψήφο τους οι Αμερικανοί

Ουρές για τις κάλπες σχημάτισαν οι ψηφοφόροι στην Αμερική προκειμένου να εκλέξουν νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ

Καθώς εκατομμύρια ψήφοι δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί, τα πάντα μπορούν να ανατραπούν. Το εκλογικό αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών θα κριθεί στις πολιτείες - κλειδιά. Μέχρι αυτήν την ώρα οι δύο υποψήφιοι δίνουν μάχη στήθος με στήθος. 

Ο Μπάιντεν «κέρδισε» τις γυναίκες και ο Τραμπ τις μεγαλύτερες ηλικίες 

Με βάση το φύλο ο Μπάιντεν φαίνεται ότι κέρδισε την ψήφο τόσο των ανδρών (49%), όσο και των γυναικών. Ειδικότερα στις γυναίκες ψηφοφόρους ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίζεται πιο δημοφιλής από τον Τραμπ, συγκεντρώνοντας ένα ποσοστό 57%, έναντι 42%.

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Επισημάνσεις από Facebook- Twitter στις αναρτήσεις Τραμπ

Το γεγονός ότι οι έγχρωμες κοινότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσωπεύουν το 40% του πληθυσμού, καθιστά διαχρονικά την ψήφο τους κρίσιμη σε κάθε εκλογική αναμέτρηση που λαμβάνει χώρα στην απέναντι άκρη του Ατλαντικού.

Κοιτώντας τα δεδομένα των exit poll με βάση την εθνικότητα, ο Μπάιντεν φαίνεται ότι κέρδισε την ψήφο των αφροαμερικανών, συγκεντρώνοντας ένα ποσοστό 87%, έναντι 11% του Τραμπ. 

Την ίδια ώρα, μπροστά φαίνεται να είναι ο Μπάιντεν στους Ισπανόφωνους και Λατίνους με 67%, έναντι 31% του Τράμπ, ενώ στους Ασιάτες ο πρώην αντιπρόεδρος συγκεντρώνει ένα ποσοστό της τάξης του 64%. 

Αμερικανικές εκλογές 2020: Θρίλερ για γερά νεύρα στις πολιτείες «κλειδιά»

Με βάση το δημογραφικό κριτήριο της ηλικίας, ο Μπάιντεν φαίνεται ότι κέρδισε την ψήφο όσων ανήκουν στις ηλικιακές κατηγορίες 18-29, 30-44, 45-64, ενώ πίσω βρίσκεται μόνο στις ηλικίες άνω των 65 ετών, στις οποίες ο Τραμπ φαίνεται να συγκεντρώνει το 51% των ψήφων. 

Σε ό,τι έχει να κάνει με το μορφωτικό επίπεδο των ψηφοφόρων, ο Μπάιντεν προηγείται για ακόμη μία φορά από τον Τραμπ.

Σύμφωνα με τα exit poll φαίνεται ότι κέρδισε την ψήφο τόσο αυτών που έχουν πτυχίο, όσο και των υπολοίπων, συγκεντρώνοντας ένα ποσοστό 57% και 51% αντίστοιχα. 

Αμερικανικές εκλογές 2020: Προβάδισμα Τραμπ σε πολιτείες- κλειδιά

Με ποια κριτήρια ψήφισαν οι Αμερικανοί 

Καθώς η εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ διενεργήθηκε στη σκιά της πανδημίας και του κινήματος «Black lives Matter» ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα των exit poll αναφορικά με τα θέματα που επηρέασαν περισσότερο την ψήφο του εκλογικού σώματος. 

Όπως προκύπτει από τα exit poll, η οικονομία υπήρξε το πιο σημαντικό κριτήριο για τους ψηφοφόρους σε ποσοστό 34%. Την πρώτη τριάδα των πιο σημαντικών θεμάτων που έσπρωξαν τον κόσμο να στηρίξει τον έναν ή τον άλλον υποψήφιο, συμπλήρωσαν όσα σχετίζονται με τη φυλετική ισότητα (21%) και την πανδημία του κορωνοϊού (18%).

Μικρότερο ρόλο στον τρόπο που ψήφισαν οι Αμερικανοί φαίνεται ότι διαδραμάτισαν θέματα που σχετίζονται με την εγκληματικότητα και την ασφάλεια (11%), καθώς και ό,τι έχει να κάνει με το σύστημα υγείας της χώρας (11%). 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top