Βιέννη: «Από τύχη δεν υπήρχαν Έλληνες στα θύματα» λέει κάτοικος στο star.gr

«Είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας»

Όλα όσα είπε για τη νύχτα του τρομοκρατικού χτυπήματος ο Κωνσταντίνος Δημηνάκης, μόνιμος κάτοικος Βιέννης

Σοκαρισμένοι είναι οι κάτοικοι της Βιέννης μετά το ισλαμικό τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της αυστριακής πρωτεύουσας που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε πέντε ανθρώπους. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι ανυποψίαστοι πολίτες, ένας αστυνομικός αλλά και ο δράστης της επίθεσης, ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών στο σημείο.

«Ήμασταν πάρα πολύ τυχεροί που εκείνη την ημέρα λόγω των φθινοπωρινών διακοπών, δεν λειτουργούσε το ελληνικό σχολείο και δεν είχαμε κάποιους Έλληνες ανάμεσα στα θύματα», είπε στο star.gr o Κωνσταντίνος Δημηνάκης διευθυντής ορχήστρας και μόνιμος κάτοικος τα τελευταία 12 χρόνια στη Βιέννη.

Τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη: Πέντε νεκροί και 17 τραυματίες

Όπως  εξήγησε, πολύ κοντά στο σημείο της επίθεσης, σε μία απόσταση που τη διασχίζεις με τα πόδια βρίσκεται η ελληνική κοινότητα, ο ιερός ναός της Μητρόπολης και το ελληνικό σχολείο.

«Η ελληνική κοινότητα στην πόλη είναι πάρα πολύ μεγάλη. Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης αρκετός κόσμος ήρθε εδώ αναζητώντας εργασία, ενώ υπάρχουν και πολλοί σπουδαστές», σημείωσε.

Τουρκία: Καταδικάζει την επίθεση στη Βιέννη- «Καταπολεμάμε την τρομοκρατία»

Χτύπησαν στην καρδιά της Βιέννης

Οι τρομοκράτες χτύπησαν σε ένα από τα πιο κεντρικά και πιο καλά φυλασσόμενα σημεία της Βιέννης, όπου υπάρχουν πάρα πολλά εστιατόρια, clubs και χώροι διασκέδασης.  

Σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, οι αρχές δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει αν ο στόχος ήταν η εβραϊκή συναγωγή ή απλά οι δράστες ήθελαν να χτυπήσουν όποιον έβρισκαν μπροστά τους.

«Το σημείο της επίθεσης είναι πολυσύχναστο. Βρίσκεται όπως βγαίνεις από το μετρό, μπροστά από το Δούναβη. Ειδικότερα χθες κυκλοφορούσε αμέτρητος κόσμος έξω, καθώς ήταν η τελευταία ημέρα με ανοιχτή την εστίαση πριν το σημερινό lockdown, λόγω του κορωνοϊού», σημείωσε ο κ. Δημηνάκης.

 Ο Τζιχαντιστής που αιματοκύλησε τη Βιέννη είχε αποφυλακιστεί πρόωρα

«Δεν κυκλοφορούσε κανείς. Ακούγαμε μόνο ελικόπτερα και σειρήνες». 

Την ώρα της επίθεσης, ο κ. Δημηνάκης πετούσε από τη Θεσσαλονίκη για τη Βιέννη. Πληροφορήθηκε για το χτύπημα από τη σύζυγο και φίλους του, αμέσως μόλις προσγειώθηκε το αεροπλάνο.

«Η γυναίκα μου βρισκόταν αποκλεισμένη με φίλους σε ένα εστιατόριο στο κέντρο. Μόνο η αστυνομία περνούσε από έξω, καθώς είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία στους δρόμους. Με κάλεσε στο κινητό και μου ζήτησε να πάω γρήγορα στο σπίτι, καθώς επικρατούσε χαμός».

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στέκεται ενωμένη απέναντι στην τρομοκρατία

Χρειάστηκαν δύο ώρες αναμονής στο αεροδρόμιο πριν ο κ. Δημηνάκης καταφέρει να βρει ένα ταξί, αφού για λόγους ασφαλείας η κυβέρνηση είχε απαγορεύσει τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς. 

Φτάνοντας στο σπίτι του, ο ίδιος νοίκιασε ένα αυτοκίνητο, οδήγησε μέχρι το κέντρο και γρήγορα πήρε μαζί του πίσω τη γυναίκα και τους φίλους του.

«Ήταν μία σοκαριστική στιγμή όταν βγήκα από το σπίτι και ήμουν απόλυτα μόνος. Όλοι ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Οι δρόμοι ήταν άδειοι. Έξω υπήρχε μόνο η αστυνομία. Από πάνω μας πετούσαν συνέχεια ελικόπτερα, ενώ διαρκώς ακούγονταν σειρήνες», είπε.

Άδειοι οι δρόμοι σήμερα στο κέντρο της Βιέννης- Οι αρχές αναζητούν τον συνεργό του δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης

Η επόμενη ημέρα του χτυπήματος

Μία ημέρα μετά την τρομοκρατική επίθεση, η Βιέννη θυμίζει πόλη φάντασμα. 

«Κανείς δεν είναι έξω. Με οδηγία της κυβέρνησης ο κόσμος μένει κλεισμένος στο σπίτι του, ενώ οι αρχές αναζητούν ένα ακόμη δράστη ο οποίος κυκλοφορεί ελεύθερος», είπε ο κ. Δημηνάκης. 

Στο μεταξύ από το πρωί η πόλη μπήκε σε νέο lockdown λόγω του κορωνοϊού, ενώ η χθεσινή επίθεση κράτησε κλειστά τα σχολεία τα οποία επρόκειτο να λειτουργήσουν κανονικά.

Δεσποτόπουλος στους Leaders: O ισλαμικός εξτρεμισμός στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον κ. Δημηνάκη ο κόσμος βρίσκεται σε αναβρασμό, ενώ υπάρχει φόβος για το μέλλον. Όπως είπε, στην ήδη υπάρχουσα αγωνία της πανδημίας, προστέθηκε ο φόβος της ισλαμικής τρομοκρατίας

Την ίδια στιγμή, για την ψυχολογική υποστήριξη του πληθυσμού, έχουν ανοίξει αρκετές τηλεφωνικές γραμμές.

«Δεν είναι γνώριμος με αυτές τις καταστάσεις ο κόσμος. Ποτέ κανένας Βιεννέζος δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο στην καρδιά της Ευρώπης, στην καρδιά της πόλης», σημείωσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top