Τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη: Πέντε νεκροί και 17 τραυματίες

Νεκρός ο δράστης - Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό συνεργών του

Νύχτα τρόμου πέρασε η Βιέννη, η οποία παραμένει σε κατάσταση συναγερμού μετά το τρομοκρατικό χτύπημα σε έξι σημεία γύρω από συναγωγή στο κέντρο της πόλης. 

 

 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, υπάρχουν τουλάχιστον πέντε νεκροί, δύο γυναίκες, δύο άνδρες και ο δράστης της επίθεσης. Η μία γυναίκα φέρεται να εργαζόταν ως σερβιτόρα σε μπαρ στο κέντρο της πόλης, ενώ η δεύτερη υπέκυψε στα τραύματά της στο νοσοκομείο. Τουλάχιστον 17 άνθρωποι τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της πόλης. Επτά από αυτούς νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Την ώρα της επίθεσης τα μπαρ και τα εστιατόρια που βρίσκονται στο κέντρο της Βιέννης ήταν γεμάτα με κόσμο, ο οποίος είχε βγει να διασκεδάσει για τελευταία φορά πριν τεθεί σε ισχύ το νέο lockdown στη χώρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. 

Σύμφωνα με το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων, ORF, η αστυνομία έχει προχωρήσει σε αρκετές συλλήψεις, ενώ επτά αστυνομικοί έκαναν χρήση των όπλων τους, όσο ήταν σε εξέλιξη το συμβάν.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση από φανατικούς Ισλαμιστές.

Τρόμος στη Βιέννη: Τρεις νεκροί από τις επιθέσεις

Βιέννη επίθεση ασθενοφόρα

Ο δράστης έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών. Ήταν βαριά οπλισμένος και έδειχνε να φορά γιλέκο με εκρηκτικά, το οποίο αποδείχθηκε ότι ήταν ψεύτικο. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί αν έδρασε μόνος του ή είχε συνεργούς. Όπως έγινε γνωστό οι αρχές αναζητούν τουλάχιστον ένα ακόμα άτομο. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για επιθέσεις σε έξι διαφορετικά σημεία γύρω από τη συναγωγή.

 

Η Γερμανία και η Τσεχία έχουν ξεκινήσει ελέγχους σε οχήματα κι επιβάτες στους συνοριακούς σταθμούς τους με την Αυστρία, σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν πιθανοί συνεργοί του δράστη που θα επιχειρήσουν να διαφύγουν από τη χώρα.

Αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι του, ενώ στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκονται περίπου 20.000 βίντεο από κάμερες ασφαλείας και αναρτήσεις του στα social media. 

Βιέννη επίθεση αστυνομικοί

«Αυτή είναι η πιο δύσκολη ημέρα που έχει βιώσει η Αυστρία εδώ και πολλά χρόνια», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, προτρέποντας τους κατοίκους της πρωτεύουσας της Αυστρίας να μείνουν στα σπίτια τους ή σε άλλους ασφαλείς χώρους και να αποφεύγουν να πάνε στο κέντρο, ωσότου οι αρχές να σημάνουν λήξη συναγερμού.

 

 

Στα social media έχουν αναρτηθεί ανατριχιαστικά βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης, που δείχνουν τους δράστες να εκτελούν εν ψυχρώ ανυποψίαστους ανθρώπους. 

Βιέννη επίθεση έρευνες

«Οι σκέψεις μου σε αυτές τις δύσκολες ώρες είναι με τα θύματα και τους συγγενείς. Σκεφτόμαστε τους νεκρούς και τους τραυματίες, συμπεριλαμβανομένου ενός αξιωματικού που βρίσκεται σε υπηρεσία», δήλωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Καρλ Νιχάμερ. 

 

 

«Ζήσαμε χθες βράδυ μια επίθεση από τουλάχιστον έναν ισλαμιστή τρομοκράτη», συνέχισε ο κ. Νιχάμερ, υπογραμμίζοντας πως από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν οι αρχές στα χέρια τους ο δράστης ήταν οπαδός του Ισλαμικού Κράτους. 

«Η Αυστρία είναι μια δημοκρατία, που διαμορφώνεται από την ελευθερία του λόγου, την ανεκτικότητα στη συμβίωση. Η χθεσινή επίθεση είναι επίθεση σε αυτές τις αξίες και μία ανεπαρκής προσπάθεια να μας χωρίσουν. Δε θα το ανεχτούμε αυτό. Θα υπάρξουν συνέπειες», τόνισε.

Βιέννη επίθεση αποκλεισμένη περιοχή

Τα σχολεία στη Βιέννη σήμερα θα μείνουν κλειστά , ενώ έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι σε δημόσιους χώρους. Οι κάτοικοι καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφεύγουν το κέντρο της πόλης. Στη Βιέννη θα μεταβούν σήμερα αστυνομικοί και από άλλες περιοχές. 

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μέσω Twitter εξέφρασε τη συμπαράσταση της Ελλάδας στην Αυστρία μετά την τρομοκρατική επίθεση. 

«Οι σκέψεις των Ελλήνων είναι σε όσους επλήγησαν από την αποτρόπαια επίθεση στη Βιέννη. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον λαό της Αυστρίας και τη στήριξή μας απέναντι στο μίσος και την τρομοκρατία», έγραψε.

Την επίθεση καταδίκασαν και άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top