Τρόμος στη Βιέννη: Τρεις νεκροί από τις επιθέσεις

Μακρόν: «Είναι η Ευρώπη μας. Δε θα κάνουμε πίσω»

Σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση στην πρωτεύουσα της Αυστρίας / AP Video

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Βιέννης, μετά από επιθέσεις σε διάφορα σημεία της πόλης το βράδυ της Δευτέρας. Μία από αυτές έγινε κοντά σε συναγωγή.

Η εφημερίδα «Kronen Zeitung» ανέφερε ότι ένας άνδρας ανατινάχθηκε μετά την ένοπλη επίθεση που εξαπέλυσε σε συναγωγή στο κέντρο της Βιέννης, με την εφημερίδα να κάνει λόγο για πολλούς νεκρούς από την επίθεση.

Ο επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας της Αυστρίας με tweet του τόνισε πως δεν είναι ξεκάθαρο αν η συναγωγή της Βιέννης ή τα γειτονικά γραφεία ήταν στόχος της επίθεσης, λέγοντας πως ήταν κλειστά την ώρα του συμβάντος.

Η ισραηλινή θρησκευτική κοινότητας στην Αυστρία κάλεσε όλους τους Εβραίους πολίτες να μην εγκαταλείψουν τα διαμερίσματα ή τα σπίτια τους.

Με tweet η αστυνομία ανέφερε πως αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας από την ανταλλαγή πυρών. «Πυροβολισμοί στην περιοχή του κέντρου της πόλης - υπάρχουν τραυματίες - ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΑΚΡΙΑ από όλους τους δημόσιους χώρους και τις δημόσιες συγκοινωνίες», ανέφερε η αστυνομία στο Twitter.

Αστυνομική επιχείρηση στο κέντρο της Βιέννης / AP Images

Σύμφωνα με την «Kronen Zeitung» ένας από τους δράστες αυτοκτόνησε, πυροδοτώντας τον εκρηκτικό μηχανισμό που έφερε πάνω του. 

Σύμφωνα με το ΟΕ24, περίπου 50 πυροβολισμοί ερρίφθησαν στη μέση του δρόμου κοντά στη συναγωγή. Τα πυρά προήλθαν από πολυβόλο όπλο. Το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA, επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών, ανέφερε ότι ένας αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά στην ανταλλαγή πυρών.

Ασθενοφόρα στο σημείο της επίθεσης / AP Images

Για τρομοκρατική επίθεση κάνει λόγο ο υπουργός Εσωτερικών

«Η ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε σήμερα βράδυ στο κέντρο της Βιέννης πιστεύεται ότι είναι μια τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νέχαμερ στο τηλεοπτικό δίκτυο ORF. Μάλιστα ανέφερε ότι υπάρχουν πολλοί τραυματίες και πιθανώς νεκροί.

Η επίθεση, τόνισε ο υπουργός, φέρεται να διαπράχθηκε από πολλούς δράστες. Το αυστριακό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ΟΕ24 μετέδωσε πως παράλληλα με την επίθεση, δράστες κρατούσαν ομήρους σε ένα εστιατόριο σε μια άλλη περιοχή στην πόλη, χωρίς ωστόσο η πληροφορία αυτή να επιβεβαιώνεται από τον υπουργό.

Μακρόν: «Είναι η Ευρώπη μας. Δε θα κάνουμε πίσω»

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στον αυστριακό λαό για το τρομοκρατικό χτύπημα στη Βιέννη.

Η αστυνομία ελέγχει όχημα στο κέντρο της πόλης / AP Images

«Εμείς, οι Γάλλοι, συμμεριζόμαστε το σοκ και τον πόνο του αυστριακού λαού που χτυπήθηκε απόψε από την τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά της πρωτεύουσας, της Βιέννης. Μετά τη Γαλλία, μια ακόμη φίλη χώρα δέχεται επίθεση. Είναι η Ευρώπη μας. Οι εχθροί μας οφείλουν να γνωρίζουν με ποιους έχουν να κάνουν. Δεν θα κάνουμε πίσω σε τίποτα» έγραψε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καταδικάζει τις επιθέσεις στη Βιέννη

«Η Ευρώπη καταδικάζει έντονα αυτήν τη δειλή πράξη που παραβιάζει τη ζωή και τις ανθρώπινες αξίες μας», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στο Twitter, o Πρόδρος σημείωσε «οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα και τους ανθρώπους του της Βιέννης μετά την τρομερή επίθεση απόψε. Στεκόμαστε στο πλευρό της Αυστρίας».

O Επίτροπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα δικαιοσύνης, σε δικό του μήνυμα τόνισε: «μετά από αυτήν την επίθεση στη Βιέννη, οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα, τις οικογένειες και τους συγγενείς των θυμάτων. Είμαστε ενωμένοι ως Ευρωπαίοι».

«Σοκαρισμένος και λυπημένος από την τρομερή τρομοκρατική επίθεση σήμερα το βράδυ στη Βιέννη», δήλωσε ο Πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρού.

«Τα συλλυπητήριά μου προς τα θύματα και τις οικογένειές τους. Εκφράζω την αλληλεγγύη μου προς τους ανθρώπους στη Βιέννη και την Αυστρία. Δεν θα παραδοθούμε ποτέ στον τρόμο», τόνισε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top