Ο Τζιχαντιστής που αιματοκύλησε τη Βιέννη είχε αποφυλακιστεί πρόωρα

Βίντεο τον δείχνουν να πυροβολεί εν ψυχρώ ανυποψιάστους πολίτες στον δρόμο

Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Βιέννη με καταγωγή από τη Βόρεια Μακεδονία ήταν ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στην αυστριακή πρωτεύουσα, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών. 

Σύμφωνα με αυστριακά ΜΜΕ, ο 20χρονος Τζιχαντιστής, φέρεται να ήταν γνωστός στις αρχές για την εξτρεμιστική του ιδεολογία. Τον Απρίλιο του 2019 είχε φυλακιστεί γιατί ήθελε να ταξιδέψει στη Συρία για να πολεμήσει για το Ισλαμικό Κράτος, όμως αποφυλακίστηκε νωρίτερα, λόγω της νεαρής του ηλικίας.   

Τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη: Πέντε νεκροί και 17 τραυματίες

Ο Kurtin S. είχε αλβανικές ρίζες και οι γονείς του κατάγονταν από τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ οι αρχές, που τον είχαν υπό επιτήρηση, δεν πίστευαν ότι αποτελεί κίνδυνο και ότι μπορεί να σχεδιάσει μια επίθεση, όπως η χθεσινή. 

Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό δεύτερου δράστη 

Σε εξέλιξη βρίσκεται ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τουλάχιστον ενός ακόμα δράστη. Περίπου 1.000 αστυνομικοί τον αναζητούν σε όλη τη χώρα, ενώ γειτονικές χώρες, όπως η Γερμανία και η Τσεχία συνδράμουν, πραγματοποιώντας ελέγχους στους συνοριακούς σταθμούς. 

Η γερμανική εφημερίδα BILD  δημοσιεύει σήμερα τη φωτογραφία ενός άνδρα, ο οποίος φέρεται να προαναγγέλλει την επίθεση μέσω Instagram.

Ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης στη Βιέννη

O επίμαχος λογαριασμός έχει πλέον καταργηθεί με τις αυστριακές αρχές να ερευνούν τη γνησιότητά του.

Ο άνδρας, που εικονίζεται στη φωτογραφία, κρατά στο ένα χέρι του ένα αυτόματο όπλο, ένα πιστόλι και ένα μεγάλο μαχαίρι. Σύμφωνα με την BILD, ο άνδρας έγραψε στην ανάρτησή του ένα κομμάτι του όρκου πίστης που δίνουν οι Τζιχαντιστές στο Ισλαμικό Κράτος.

Τρομοκρατική επίθεση Βιέννη: Εκτελούσε εν ψυχρώ ανυποψίαστους ανθρώπους

Τα βίντεο που έχουν ανέβει στα social media και δείχνουν τον δράστη να πυροβολεί εν ψυχρώ ανυποψίαστους πολίτες προκαλούν ανατριχίλα. 

 

 

Δύο γυναίκες και δύο άνδρες έχασαν τη ζωή τους, ενώ νεκρός είναι και ο δράστης. Η μία γυναίκα ήταν σερβιτόρα που πέθανε από πυροβολισμό στο νοσοκομείο, ενώ η δεύτερη, γύρω στα 40 υπέκυψε στα τραύματά της στην κλινική Ottakring.

Από την άλλη ο ένας άνδρας βρέθηκε νεκρός στην κρεαταγορά της πόλης και ο δεύτερος σοβαρά τραυματισμένος στην οδό Franz Josefs Kai, κοντά στο ποτάμι της πόλης.

Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε επίσης σοβαρά, ενώ 7 από τους 17 τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. 

Η επίθεση έγινε το τελευταίο βράδυ πριν την επιβολή του ολικού lockdown στην Αυστρία, με τα εστιατόρια και τα μπαρ να είναι γεμάτα κόσμο, που απολάμβαναν το τελευταίο βράδυ «ελευθερίας».

Σύμφωνα με την Daily Sabah, δύο Τούρκοι μετανάστες κατάφεραν να σώσουν δύο γυναίκες κι έναν αστυνομικό από τη δολοφονική μανία του τρομοκράτη και γλίτωσαν και οι ίδιοι παρά τρίχα από τον θάνατο. 

Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, έκανε λόγο για μία «επαγγελματικά οργανωμένη τρομοκρατική επίθεση».

Πυροβολούσε όποιον έβρισκε μπροστά του 

Ο δράστης ήταν οπλισμένος με ένα αυτόματο πολυβόλο, ένα πιστόλι και μια ματσέτα, ενώ φορούσε ένα γιλέκο με ψεύτικα εκρηκτικά. 

Στις 20:09 το βράδυ οι αστυνομικοί κατάφεραν να τον εξουδετερώσουν, περίπου δέκα λεπτά μετά την επίθεση. 

Ο 20χρονος τζιχαντιστής, πιθανόν με τουλάχιστον έναν ακόμα συνεργό, είχαν προλάβει να ανοίξουν πυρ σε έξι διαφορετικές τοποθεσίες στο κέντρο της Βιέννης, κοντά σε μια συναγωγή. 

Αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν για άνδρες που πυροβολούσαν στο ψαχνό με αυτόματα όπλα στον δρόμο και μέσα σε μπαρ.

«Πυροβόλησαν τουλάχιστον 100 φορές», κατέθεσε ο Ραβίνος, Σλόμο Χοφμάιστερ, ο οποίος είδε τον δράστη να ανοίγει πυρ από παράθυρο πάνω από τη συναγωγή της Βιέννης, καθώς η επίθεση ξεκίνησε έξω από το κτίριο αυτό.

Αρκετοί άνθρωποι, αλλόφρονες προσπαθούσαν να βρουν καταφύγιο μέσα σε καταστήματα και ξενοδοχεία, ενώ μετά την επίθεση ολόκληρο το κέντρο αποκλείστηκε και τα μέσα μαζικής μεταφοράς σταμάτησαν να λειτουργούν. 

Τα σχολεία σήμερα είναι κλειστά, ενώ η κυβέρνηση ζήτησε από τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν τις μετακινήσεις. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top