Αυτό είναι το κοκτέιλ φαρμάκων που δίνουν στον Τραμπ για τον κορωνοϊό

Μόνο σε εκείνον χορηγείται η συγκεκριμένη αγωγή

Εξιτήριο πήρε ο Ντόναλντ Τραμπ από το νοσοκομείο και στην προσπάθειά του να δείξει πως είναι δυνατός και ακμαίος, παρά το γεγονός ότι του… «επιτέθηκε» ο κορωνοϊός, κάλεσε τους Αμερικανούς να μην τον φοβούνται και να συνεχίσουν τη ζωή τους. Βέβαια δεν τους είπε πως η αγωγή που λαμβάνει με ειδικό κοκτέιλ φαρμάκων, ώστε να βγει σε χρόνο ρεκόρ από το νοσοκομείο, χορηγείται μόνο σε εκείνον. 

Επέστρεψε στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ κι έβγαλε αμέσως τη μάσκα

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν εισαχθεί ο Αμερικανός πρόεδρος στον νοσοκομείο, του είχε χορηγηθεί δόση από το πειραματικό κοκτέιλ αντισωμάτων που αναπτύσσει η φαρμακευτική εταιρεία Rgeneron. Το συγκεκριμένο κοκτέιλ έχει δώσει ενθαρρυντικά αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές που έγιναν σε 275 ασθενείς. 

Ωστόσο η συγκεκριμένη θεραπεία δεν έχει λάβει ακόμα έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων. Στον Ντόναλντ Τραμπ πάντως χορηγήθηκε μετά από αίτημα των γιατρών του, μία μόλις μέρα αφότου διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό. 

Wall Street Journal: Ο Τραμπ γνώριζε νωρίτερα ότι έχει κορωνοϊό

«Φυσικά μιλάμε για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ (…) Αλλά υπάρχουν και οι σχεδόν 210.000 Αμερικανοί που έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό τους τελευταίους μήνες επειδή ήταν τόσο κακή η διαχείριση της πανδημίας. Και σίγουρα δεν είχαν πρόσβαση σε τέτοιους είδους θεραπεία», σχολίασε η δρ Σίμα Γιασμίν.

Τα άλλα φάρμακα που χορηγούν στον Αμερικανό πρόεδρο

Εκτός από το πειραματικό κοκτέιλ αντισωμάτων, στον Ντόναλντ Τραμπ χορηγήθηκαν επίσης ρεμδεσιβίρη και το στεροειδές δεξαμεθαζόνη, που σύμφωνα με τους επιστήμονες πρέπει να χορηγούνται μόνο σε ασθενείς με covid-19  που χρειάζονται οξυγόνο. 

Το έκανε κι αυτό ο Τραμπ: Βγήκε από το νοσοκομείο για να κάνει βόλτα

«Ο Πρόεδρος ίσως είναι ο μοναδικός ασθενής στον πλανήτη που λαμβάνει αυτόν τον συγκεκριμένο συνδυασμό φαρμάκων», λέει ο δρ. Τζόναθαν Ρέινερ, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον. 

Κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι μια πενθήμερη θεραπεία με ρεμδεσιβίρη μπορεί να επιταχύνει τον χρόνο ανάρρωσης σε ορισμένους ασθενείς , αν και μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως αναιμία και τοξικότητα στο ήπαρ και τους νεφρούς. 

ΗΠΑ: Θετική στον κορωνοϊό η εκπρόσωπος τύπου του Ντόναλντ Τραμπ

Το φάρμακο χορηγείται ενδοφλεβίως και οι ασθενείς πρέπει να μένουν στο νοσοκομείο. Οι γιατροί πάντως άφησαν τον Αμερικανό πρόεδρο να ολοκληρώσει τη θεραπεία του στον Λευκό Οίκο. 

Η δεξαμεθαζόνη από την άλλη είναι ένα φθηνό, ευρείας χρήσης στεροειδές, που χρησιμοποιείται από το 1960 ως αντιφλεγμονώδες σε νόσους όπως η αρθρίτιδα, και έχει μειώσει κατά το ένα τρίτο την θνητότητα μεταξύ των σοβαρότερων νοσηλευόμενων περιστατικών της Covid-19. 

Τα γύρισε ο Τραμπ για τον κορωνοϊό: «Φοράτε μάσκα, κρατάτε αποστάσεις»

Ωστόσο, επειδή έχει και κατασταλτική δράση στο ανοσοποιητικό, γενικώς δε συνίσταται η χορήγησή του σε ασθενείς με covid-19 παρά μόνον όταν η κατάστασή τους είναι σοβαρή.

«Γνωρίζουμε ότι η δεξαμεθαζόνη μειώνει τον κίνδυνο θνητότητας (…), αλλά για να αντιληφθούμε το διακύβευμα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι ασθενείς στις κλινικές δοκιμές που την έλαβαν εξακολούθησαν να έχουν ένα ποσοστό κινδύνου 23% σε διάστημα ενός μηνός. Άρα σχεδόν ένας στους τέσσερις που έλαβαν δεξαμεθαζόνη πέθαναν πριν περάσει ένας μήνας. Ως εκ τούτου, το μόνο συμπέρασμα που βγάζει κανείς από αυτή την τριπλή θεραπεία, είναι ότι οι γιατροί του Τραμπ θεωρούν ότι αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο», είπε ο δρ. Ρέινερ.

Ο Ηλίας Μόσαλος εξηγεί: Εστία υπερμετάδοσης ο Λευκός Οίκος;

Παρά τα όσα λέγονται και γράφονται πάντως, ο γιατρός του Ντόναλντ Τραμπ είπε πως ο πρόεδρος έδειχνε αρκετά καλά χθες το βράδυ, αλλά δεν έκρυψε την ανησυχία του ότι μπορεί να ξανακυλήσει. 

Δήλωσε έτσι συγκρατημένα αισιόδοξος και σε επιφυλακή, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ έλαβε τη συγκεκριμένη θεραπεία σε τόσο πρώιμο στάδιο. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top