Ξεχειλίζει η οργή στον Λίβανο: Συνελήφθησαν 16 άτομα

Μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση στη Βηρυτό

Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατεί ο Λίβανος μετά τις εκρήξεις της Τρίτης στο λιμάνι της Βηρυτού, με την οργή των πολιτών να «φουσκώνει» επικίνδυνα, απειλώντας να σαρώσει τα πάντα στη χώρα. 

Βηρυτός Έκρηξη 1

Ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον 149 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, ενώ σχεδόν 300.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι, καθώς τα σπίτια τους καταστράφηκαν ολοσχερώς. 

Βηρυτός Έκρηξη 2

Βηρυτός: Ζευγάρι Ελλήνων περιγράφει πώς τραυματίστηκε στο star.gr

Βηρυτός: 16 συλλήψεις για τις εκρήξεις

Τουλάχιστον 16 στελέχη και εργαζόμενοι στο λιμάνι της Βηρυτού και στην υπηρεσία Τελωνείων τέθηκαν υπό κράτηση, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές του Λιβάνου. 

Βηρυτός: Βουλγαρικής εταιρείας το πλοίο που μετέφερε το νιτρικό αμμώνιο

Πρόκειται για στελέχη του διοικητικού συμβουλίου του λιμανιού και της διοίκησης των Τελωνείων, όπως επίσης και για υπεύθυνους των εργασιών συντήρησης που γίνονταν στην αποθήκη νούμερα 12, όπου φυλάσσονταν οι σχεδόν 3.000 τόνοι νιτρικής αμμωνίας. 

Βηρυτός Έκρηξη 3

Μέχρι στιγμής οι αρχές έχουν πάρει καταθέσεις από τουλάχιστον 18 λιμενικούς και τελωνειακούς υπαλλήλους, αλλά και από εργάτες που συμμετείχαν στη συντήρηση της αποθήκης. 

Βηρυτός εκρήξεις: Η χαριστική βολή για τον δοκιμαζόμενο Λίβανο

Δόθηκαν επίσης στη δημοσιότητα τα ονόματα των συλληφθέντων, ενώ όπως ανακοίνωσε η αστυνομία η έρευνα συνεχίζεται. 
Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα του Λιβάνου αποφάσισε να παγώσει τους λογαριασμούς των επικεφαλής του λιμανιού της Βηρυτού και των τελωνείων, όπως επίσης και άλλων πέντε προσώπων. 

Βηρυτός Έκρηξη 4

Ολική καταστροφή: Η Βηρυτός πριν και μετά τις εκρήξεις

Σύμφωνα με το Reuters η εντολή δόθηκε στις 6 Αυγούστου από την ειδική ερευνητική επιτροπή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και την καταπολέμηση της τρομοκρατίες. Εστάλη μάλιστα σε όλες τις τράπεζες και τα οικονομικά ιδρύματα του Λιβάνου, όπως επίσης και στον Εφέτη Γενικό Εισαγγελέα. 

Βηρυτός: Βυθίστηκε κρουαζιερόπλοιο από τις εκρήξεις

Το πάγωμα και η άρση του τραπεζικού απορρήτου θα ισχύσουν για τους λογαριασμούς που συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με τον γενικό διευθυντή του λιμένος της Βηρυτού, Χασάν Κοραϊτέμ, τον γενικό διευθυντή των τελωνείων Μπάντρι Ντάχερ και άλλους νυν και πρώην αξιωματούχους αυτών των δύο υπηρεσιών.

Βηρυτός: Μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση

Την ίδια ώρα όλο και μεγαλώνει η οργή των πολιτών που ζητούν να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για την εθνική αυτή τραγωδία. Όπως αποδείχθηκε χρόνια αμέλειας και αδιαφορίας των υπευθύνων οδήγησαν στον όλεθρο που ζει από την Τρίτη η χώρα. 

Βηρυτός Διαδήλωση 1

Σύμφωνα με το Associated Press, το λιμάνι της Βηρυτού θεωρείται από τους πιο διεφθαρμένους οργανισμούς στη χώρα, όπου οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης και της Χεζμπολάχ, και πολιτικοί, θέλουν να κυριαρχήσουν.

Βηρυτός: Σώθηκε από τα χαλάσματα κοριτσάκι μετά από 24 ώρες

Οι εκρήξεις της Τρίτης ήταν το τελευταίο χτύπημα στον δοκιμαζόμενο Λίβανο που πλήττεται από βαθιά οικονομική ύφεση και από την πανδημία του κορωνοϊού. 

Βηρυτός Διαδήλωση 2

Η πλειοψηφία των πολιτών δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και θεωρεί πως οι συλλήψεις που έγιναν είναι απλά ένα προπέτασμα καπνού, αφού οι ευθύνες αγγίζουν πρόσωπα ακόμα και στην πολιτική ηγεσία. 

Συγκλονίζει Ελληνίδα τραυματίας στη Βηρυτό: «Έχασα το μάτι μου»

Το βράδυ της Πέμπτης χιλιάδες κόσμου βγήκε στους δρόμους και κατευθύνθηκε στο κοινοβούλιο, ζητώντας να αποδοθούν ευθύνες. 

Βηρυτός Διαδήλωση 3

Εκεί ήταν παραταγμένες ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας, κάτι που εξόργισε ακόμα περισσότερο τους συγκεντρωμένους. Ακολούθησαν συγκρούσεις, με τους αστυνομικούς να κάνουν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν το πλήθος.

Νεκρή η σύζυγος Έλληνα στη Βηρυτό - Αυξήθηκαν οι Έλληνες τραυματίες

Διαδηλωτές προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα και πέταξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών και προς το κτίριο του κοινοβουλίου. Πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξαν τραυματισμοί. Μάλιστα το Σάββατο έχει προγραμματιστεί νέα μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση.

Βηρυτός: Η έκκληση στον Μακρόν να διώξει τους διεφθαρμένους κυβερνώντες

Την οργή των πολιτών γνώρισε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος βρέθηκε στη Βηρυτό χθες και επισκέφθηκε μια κατεστραμμένη από την έκρηξη συνοικία της πόλης. 

Εκρήξεις Βηρυτός: Από αμέλεια σημειώθηκε η τραγωδία στο λιμάνι

Εκεί είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες Λιβανέζοι, οι οποίοι προπηλάκισαν τον πρόεδρο Αούν και ζήτησαν τη βοήθεια της Γαλλίας για την εκδίωξη της κυβέρνησης από την εξουσία. 

Βηρυτός Μακρόν

«Βοηθήστε μας! Επανάσταση!» φώναζε το οργισμένο πλήθος αποδοκιμάζοντας τον πρόεδρο Αούν και επαναλαμβάνοντας «ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος», ενώ ο Μακρόν πραγματοποιούσε περιοδεία στη χριστιανική συνοικία Γκεμαϊζέ.

Εκρήξεις Βηρυτός: Η στιγμή που οικιακή βοηθός σώζει το παιδί που πρόσεχε

Ο Γάλλος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως η γαλλική βοήθεια δε θα πέσει σε διεφθαρμένα χέρια και πως θα επιδιώξει συμφωνία με τις πολιτικές αρχές της χώρας. 

Βηρυτός Κηδεία

Τι απόγευμα της Τρίτης η Βηρυτός συγκλονίστηκε από δύο τρομακτικές εκρήξεις που σημειώθηκαν στο λιμάνι της πόλης. Περίπου 2.750 τόνοι νιτρικής αμμωνίας, που χρησιμοποιείται για λίπασμα, αλλά και για την κατασκευή βομβών εξερράγησαν κατά τη διάρκεια εργασιών συγκόλλησης σε αποθήκη του λιμανιού. 

Συγκλονιστικό βίντεο από τη Βηρυτό: Νύφη φωτογραφιζόταν την ώρα της έκρηξης

Η τεράστια αυτή ποσότητα της επικίνδυνης εκρηκτικής ύλης ήταν ξεχασμένη εδώ και έξι χρόνια σε μια από τις αποθήκες του λιμανιού. Παρά μάλιστα τις προειδοποιήσεις εργαζομένων για τον κίνδυνο που καραδοκεί και τις οχλήσεις για να υπάρξει λύση ως προς τη διαχείρισή τους, δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα. 

Τουλάχιστον 149 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 5.000 τραυματίστηκαν. Δεκάδες είναι οι αγνοούμενοι και εκατοντάδες χιλιάδες οι άστεγοι. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top