Εκρήξεις Βηρυτός: Από αμέλεια σημειώθηκε η τραγωδία στο λιμάνι

Έγγραφα ζητούσαν την απομάκρυνση του επικίνδυνου υλικού εδώ και χρόνια

Χρόνια αμέλειας και αδράνειας δείχνουν τα πρώτα στοιχεία της έρευνας σχετικά με την απίστευτη τραγωδία που σημειώθηκε χθες στη Βηρυτό, όταν δύο εκρήξεις σχεδόν ισοπέδωσαν το λιμάνι και προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 100 ανθρώπων. 

Βηρυτός: Πληροφορίες για μία Ελληνίδα νεκρή και δύο τραυματίες

Σύμφωνα με επίσημη πηγή, την οποία επικαλείται το Reuters, οι εκρήξεις σημειώθηκαν εξαιτίας της αδιαφορίας των λιβανέζικων αρχών. 

Όπως δήλωσαν χθες ο πρωθυπουργός του Λιβάνου και ο πρόεδρος της χώρας, οι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου που χρησιμοποιούνται για λιπάσματα και βόμβες είχαν αποθηκευτεί στο λιμάνι για έξι χρόνια χωρίς να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. 

Εικόνες αποκάλυψης στη Βηρυτό: Δε σταματούν να ξεθάβουν πτώματα

«Είναι αμέλεια», δήλωσε η επίσημη πηγή στο Reuters, προσθέτοντας ότι το ζήτημα της ασφάλειας αποθήκευσης είχε τεθεί σε αρκετές επιτροπές και σε δικαστές, χωρίς όμως να γίνει τίποτα για να εκδοθεί εντολή για την αφαίρεση ή την απόρριψη του εξαιρετικά εύφλεκτου υλικού. 

Η πηγή είπε ότι αρχικά ξεκίνησε πυρκαγιά στην αποθήκη 9 του λιμανιού και εξαπλώθηκε στην αποθήκη 12, όπου αποθηκεύεται το νιτρικό αμμώνιο.   

Ο Badri Daher, Γενικός Διευθυντής Τελωνείων του Λιβάνου, δήλωσε στον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό LBCI την Τετάρτη ότι τα τελωνεία έστειλαν έξι έγγραφα στο δικαστικό σώμα προειδοποιώντας ότι το υλικό είναι επικίνδυνο.   

Εκρήξεις στη Βηρυτό: «Ήταν όπως στη Χιροσίμα» – Δεκάδες οι νεκροί

«Ζητήσαμε να επανεξαχθεί το υλικό αλλά αυτό δεν συνέβη. Το αφήνουμε στους εμπειρογνώμονες και στους ειδικούς να καθορίσουν το γιατί», είπε ο Νταχέρ.   

Μια άλλη πηγή, προσκείμενη σε λιμενικό υπάλληλο είπε ότι μια ομάδα που επιθεώρησε το νιτρικό αμμώνιο πριν από έξι μήνες προειδοποίησε ότι εάν δεν μετακινηθεί θα «ανατινάξει όλη τη Βηρυτό».   

Το Reuters επικαλείται επίσης δύο έγγραφα που προσκόμισε το λιβανέζικο τελωνείο στο δικαστήριο το 2016 και το 2017, με το οποίο ζητούσε από την «ενδιαφερόμενη ναυτιλιακή εταιρεία» να επανεξαγάγει ή να εγκρίνει την πώληση του νιτρικού αμμωνίου που είχε κατασχεθεί από το πλοίο  Rhosus  και είχε αποθηκευτεί στην αποθήκη 12, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια του λιμένα. Παρόμοια έγγραφα είχαν αποσταλεί επίσης το 2014 και το 2015. 

Εκρήξεις Βηρυτός: Η στιγμή που οικιακή βοηθός σώζει το παιδί που πρόσεχε

«Πρέπει να διεξαχθεί τοπική και διεθνής έρευνα σχετικά με το περιστατικό, δεδομένης της κλίμακας και των συνθηκών υπό τις οποίες αυτά τα εμπορεύματα μεταφέρθηκαν στα λιμάνια», δήλωσε ο Ghassan Hasbani, πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός και μέλος του κόμματος των Λιβανικών Δυνάμεων.   

Το Shiparrested.com, ένα βιομηχανικό δίκτυο που ασχολείται με νομικές υποθέσεις, είχε δηλώσει σε μια έκθεση του 2015 ότι το Rhosus, που έπλεε με σημαία Μολδαβίας, αγκυροβόλησε στη Βηρυτό τον Σεπτέμβριο του 2013 όταν είχε τεχνικά προβλήματα ενώ έπλεε από τη Γεωργία στη Μοζαμβίκη με 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου.   

Συγκλονιστικό βίντεο από τη Βηρυτό: Νύφη φωτογραφιζόταν την ώρα της έκρηξης

Ανέφερε ότι, κατά την επιθεώρηση, απαγορεύτηκε στο σκάφος να αποπλεύσει και λίγο αργότερα εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες του, με αποτέλεσμα διάφοροι πιστωτές να προβάλλουν νομικές αξιώσεις.   

«Λόγω των κινδύνων που συνδέονται με τη διατήρηση του νιτρικού αμμωνίου επί του σκάφους, οι λιμενικές αρχές εκφόρτωσαν το φορτίο στις αποθήκες του λιμένα», πρόσθεσε.   
 

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top