Νεκρή η σύζυγος Έλληνα στη Βηρυτό - Αυξήθηκαν οι Έλληνες τραυματίες

Τι είπε στο star.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας

Τι είπε στο star.gr ο πρ. της Ελληνικής Κοινότητας Βηρυτού Π. Ανδριώτης

Μία Ελληνίδα πολίτης είναι νεκρή και πέντε ακόμα τραυματίστηκαν από τις ισχυρές εκρήξεις που σημειώθηκαν την Τρίτη στο λιμάνι της Βηρυτού

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη γραμματέα της ελληνικής κοινότητας, Α. Κοτζαμπάση, πρόκειται για ένα ζευγάρι, δύο γυναίκες και έναν ακόμη άνδρα. Μία από τις γυναίκες νοσηλεύεται στην εντατική σε κρίσιμη κατάσταση με σοβαρά τραύματα στον λαιμό, ενώ ράμματα έχει και στο κεφάλι.

Η δεύτερη Ελληνίδα έμενε πολύ κοντά στο σημείο της έκρηξης, περίπου στο ένα χλμ. από το λιμάνι.

«Το σπίτι της δεν υπάρχει πια. Είναι κι αυτή στο νοσοκομείο, έχει κάποιο θέμα με το μάτι της, ενώ έχει τραύματα και σε όλο το σώμα της και χρειάστηκε να τη ράψουν», είπε η κ. Κοτζαμπάση. 

Σύμφωνα με την ίδια, σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τους υπόλοιπους, είναι το ζευγάρι που τραυματίστηκε κι αυτό από τα σπασμένα τζάμια στο πρόσωπο, στο πόδι και στο χέρι.

Τι είπε στο star.gr η γραμ. της ελληνικής κοινότητας Βηρυτού Αρ. Κοτζαμπάση

«Ισοπεδώθηκε η Βηρυτός»

Όπως είπε στο star.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, Π. Ανδριώτης και οι τρεις γυναίκες ήταν στα σπίτια τους την ώρα της έκρηξης που βρίσκονται πολύ κοντά στο λιμάνι. Η νεκρή, η οποία έχει καταγωγή από τον Λίβανο, είναι σύζυγος Έλληνα υπηκόου και έχει ελληνικό διαβατήριο.

Ο ίδιος την ώρα της έκρηξης βρισκόταν στο σπίτι του, περίπου 15 χλμ. μακριά από το λιμάνι. Όπως περιέγραψε στο star.gr αρχικά ακούστηκε η έκρηξη, μετά ένιωσαν σαν να γίνεται σεισμός και είδαν από τα παράθυρά τους το μανιτάρι της έκρηξης.

Βηρυτός: Η Ε.Ε. στέλνει διασώστες μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας

«Μιλάμε για πολύ δράμα. Στη ζωή μας δεν το έχουμε δει αυτό. Σαράντα χρόνια πόλεμος ποτέ δεν ισοπεδώθηκε έτσι η Βηρυτός. Ακόμη και αεροπλάνο να μας βομβάρδιζε δεν θα είχαμε αυτά τα χάλια», σημείωσε από την πλευρά της η κ. Κοτζάμπαση.

Όπως ανέφερε την ώρα της έκρηξης ήταν 5χλμ μακριά από το λιμάνι. 

«Ήμουν στο αυτοκίνητο το οποίο ταρακουνήθηκε. Και αυτό είναι hammer δηλαδή, που δεν είναι αυτοκίνητο είναι τανκ. Ταρακουνηθήκαμε. Ήταν να πάμε να ανεβούμε στο βουνό αλλά γυρίσαμε στα σπίτια μας», είπε. 

Εικόνες αποκάλυψης στη Βηρυτό: Δε σταματούν να ξεθάβουν πτώματα

Σύμφωνα με την ίδια, πηγαίνοντας σήμερα από το σπίτι μέχρι το γραφείο της ελληνικής κοινότητας, είδε όλα τα καταστήματα με σπασμένα τα τζάμια, ενώ και τα σιδερένια στόρια είχαν βγήκαν έξω από την έκρηξη. 

«Και εδώ στα γραφεία μας, έχει σπάσει ευτυχώς μόνο η εξώπορτα και βγήκαν από τη θέση τους τα παράθυρα», σημείωσε. 

Βηρυτός: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί από τις εκρήξεις

Όπως σημείωσε ο κ. Ανδριώτης η κοινότητα των Ελλήνων βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ελληνική πρεσβεία στη Βηρυτό ενώ συνεχίζουν τις έρευνες για το αν υπάρχουν και άλλοι Έλληνες ανάμεσα στους τραυματίες. Η ελληνική κοινότητα της Βηρυτού αριθμεί 4.500 - 5.000 μέλη. 

Διπλωματικές πηγές του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν πως το Ελληνορθόδοξο νοσοκομείο της Βηρυτού ετέθη εκτός λειτουργίας και οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία.

Εκρήξεις στη Βηρυτό: «Ήταν όπως στη Χιροσίμα» – Δεκάδες οι νεκροί

Οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο και έχουν επηρεαστεί από τις εκρήξεις στον λιμένα της Βηρυτού, μπορούν να επικοινωνούν με την Πρεσβεία της Ελλάδος στα τηλέφωνα 00961 78990315 και 00961 81507061, καθώς και με την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, στο τηλέφωνο +30210368 1730 και στο e-mail: kt@mfa.gr. Επίσης μπορούν να επικοινωνούν και με το τηλέφωνο της Ελληνικής Κοινότητας: 009611493468.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top